Το νέο Opel Mokka και με θερμικούς κινητήρες


Το καινούργιο Mokka παρουσιάστηκε αρχικά στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοσή του αλλά η Opel ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διάθεσή του τόσο με βενζινοκινητήρα όσο και με ντίζελ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/9/2020

Για το νέο Opel Mokka προτάχθηκε η παρουσίαση της αμιγώς ηλεκτροκίνητης έκδοσης του μοντέλου, σε μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην αλλαγή της εικόνας της γερμανικής εταιρείας. Τόσο η ένταξή της στον Όμιλο PSA όσο και η αναγκαιότητα να συμβαδίσει με την τάση της εποχής μας, ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τα στελέχη της να δώσουν προτεραιότητα στο ηλεκτροκίνητο. Όμως, η εμπορική ουσία είναι στις εκδόσεις με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και η Opel ανακοίνωσε με ποιους θα αρχίσει να το διαθέτει στην αγορά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το καινούργιο Mokka θα εφοδιάζεται αφενός με τον 1.2 Turbo (τόσο στην εκδοχή του των 100 PS όσο και σε αυτή των 130 PS) και αφετέρου με τον 1.5 diesel των 110 PS. Προς το παρόν, παραλείπεται η εκδοχή του βενζινοκινητήρα που αποδίδει μέγιστη ισχύ 155 PS (η οποία διατίθεται στο Peugeot 2008). Αναλυτικότερα, στην έκδοση με τους 100 PS, ο κινητήρας έχει μέγιστη ροπή 205 Nm/1.750 rpm, το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε περίπου 11,0 δευτερόλεπτα (sic), η τελική ταχύτητά του φτάνει τα 182 km/h, η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 4,6 l/100 km (κατά «NEDC») και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα 104 g/km (κατά «NEDC»). Θα είναι διαθέσιμο μόνο με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Στην εκδοχή των 130 PS, η μέγιστη ροπή φτάνει τα 230 Nm/1.750 rpm, το νέο Mokka επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 9,2 sec, η τελική ταχύτητα είναι 202 km/h (χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων) και η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 4,5 l/100 km (κατά «NEDC») με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και 4,8 l/100 km (κατά «NEDC») με το αυτόματο οκτώ σχέσεων. Αναφορικά με τη μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με το μηχανικό κιβώτιο είναι 103 g/km (κατά «NEDC») και 111 g/km με το αυτόματο.

Η πετρελαιοκίνητη έκδοση θα έχει κάτω από το καπό τον 1.5 των 110 PS ο οποίος έχει μέγιστη ροπή 250 Nm/1.750 rpm. Προς το παρόν, δεν έχουν καθοριστεί επίσημα από την Opel οι τιμές επιτάχυνσης για το 0-100 km/h και μέσης τυποποιημένης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ούτε και η τελική ταχύτητα. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 3,8 l/100 km (κατά «NEDC») με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Η Opel θα προσφέρει το καινούργιο Mokka και στην εξοπλιστική έκδοση «GS Line», η οποία το κάνει να δείχνει πιο σπορτίβ, συγκριτικά. Σε αυτή, το χρώμιο που υπάρχει στο αμάξωμα αντικαθίσταται από μαύρο χρώμα στο καπό και την οροφή, στη μάσκα, στα φώτα εμπρός και πίσω, στα λογότυπα, ενώ υπάρχει και ίδιου χρώματος προστατευτικό πλαστικό περιμετρικά του οχήματος. Επίσης, το περίγραμμα της αψίδας που σχηματίζει η οροφή είναι βαμμένο κόκκινο, ενώ το ίδιο χρώμα υπάρχει και στις ζάντες της έκδοσης. Τέλος, στο εσωτερικό θα υπάρχει κόκκινο χρώμα στο ταμπλώ και τα καθίσματα, καθώς και κάλυμμα απομίμησης ανθρακονήματος στο ταμπλό. Το καινούργιο Mokka θα κατασκευάζεται στη Γαλλία, στο ίδιο εργοστάσιο με το DS 3 Crossback.