Χρήστος Σταϊκούρας: Ένας καθηγητής Οικονομικών στο τιμόνι του Υπουργείου Μεταφορών


Η δήλωση για το αν οι λαϊκές οικογένειες έχουν αυτοκίνητο, τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί, τα οχήματα που δήλωσε στο Πόθεν Έσχες και η αγάπη του για την ΑΕΚ. Αυτός είναι ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

  • ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ/ FACEBOOK
  • 26/6/2023

Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες και ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει τον Χρήστο Σταϊκούρα για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επιβεβαιώθηκαν.

Κάπως έτσι η σκυτάλη περνάει από τον Κώστα Καραμανλή στον πρώην Υπουργό Οικονομικών, με ενδιάμεση στάση αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είχε αναλάβει να επιβλέπει ως Υπουργός Επικρατείας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Στους Υφυπουργούς τοποθετήθηκαν η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε έμμεση εμπλοκή με τις αστικές συγκοινωνίες και στην προηγούμενη κυβέρνηση αφού ως Υπουργός Οικονομικών έλεγχε τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα τον ΟΑΣΑ. Επίσης είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass).

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν αυτός που βγήκε μπροστά όταν ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις από τις δηλώσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα επειδή αυτό το μέτρο θα ευνοήσει μόνο τους πλούσιους, αφού οι φτωχοί δεν έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας λίγες ημέρες μετά, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς και οι λαϊκές οικογένειες έχουν αυτοκίνητο». Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα πάρει στα χέρια τους αρκετές ανοιχτές υποθέσεις τις οποίες θα κληθεί να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Μερικές από αυτές είναι η νέα σύμβαση της Αττικής Οδούτο χρονοδιάγραμμα της οποίας έμεινε πίσω λόγω της εκλογικής διαδικασίας, η ολοκλήρωση το μεγάλων οδικών έργων με προτεραιότητα τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρικά λεωφορεία με τη διαδικασία να συναντά αρκετά εμπόδια μέχρι σήμερα, η διεύρυνση του δικτύου των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να συμβάλει θετικά στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, οι λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των ταξί, η αναβάθμιση της ασφάλειας των συγκοινωνιών που έγινε επιτακτική μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κ.α.

Είναι παντρεμένος με την Άρτεμις Πάνου και έχουν μία κόρη, την Βάσια, η οποία ετοιμάζεται να πάει στην Β’ Λυκείου. Λατρεύει τους αγώνες ποδοσφαίρου, είναι φίλαθλος της ΑΕΚ και πηγαίνει συχνά με την κόρη του στο γήπεδο. Στην τελευταία δήλωση Πόθεν Έσχες που κατάθεσε (χρήση 2020) δεν παρουσίασε κανένα όχημα στην κατοχή του.