Υπερτροφοτούμενη Porsche 911 από τη Theon Design


Η βρετανική εταιρεία Theon Design δημιούργησε μια Porsche 911 με υπερτροφοδοτούμενο boxer κινητήρα μέγιστης ισχύος 456 PS για τους πελάτες της, η οποία είναι ξεχωριστή. 

  • KΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/11/2021

Σύμφωνα με τον κ. Adam Hawley, τον ιδρυτή τής Theon Design, η συγκεκριμένη Porsche 911 είναι το «επόμενο βήμα» στα επιχειρηματικά σχέδιά του.

Πρόκειται για το μοντέλο της γερμανικής εταιρείας το οποίο είχε την κωδική ονομασία «964» και αφορά στην τρίτη κατά σειρά γενιά του η οποία παρουσιάστηκε το 1989 και κατασκευάστηκε ως το 1994. Ο κινητήρας της ήταν ο ατμοσφαιρικός εξακύλινδρος σε σειρά boxer που είχε χωρητικότητα 3,6 λίτρα και απέδιδε 250 PS/6.100 rpm.

Οι άνθρωποι της βρετανικής εταιρείας επέλεξαν έναν μηχανικό υπερσυμπιεστή τής «Rotrex» και τον προσάρμοσαν στον κινητήρα, αυξάνοντας τη μέγιστη ισχύ του στους 456 PS. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, προσπάθησαν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν την ικανότητά του να αποδίδει γραμμικά τη ροπή του, ακόμα και από τις χαμηλές rpm.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Hawley η διαδικασία τοποθέτησης του υπερσυμπιεστή δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Όπως είπε: «Όπως γνωρίζει κάθε ενθουσιώδης φίλος τής Porsche 911, ο χώρος κινητήρα τής “964” είναι μικρός. Έτσι, τοποθετήσαμε τον μηχανικό υπερσυμπιεστή στο μέρος όπου ως τότε βρισκόταν το αυθεντικό σύστημα κλιματισμού».

Ο κ. Hawley εξήγησε ότι η διαδικασία διήρκεσε έξι μήνες μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και να γίνουν οι απαιτούμενες δοκιμές για να λειτουργεί άψογα ο κινητήρας. Ενισχύθηκαν οι βάσεις που τον στηρίζουν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν καινούργια καπάκια που να μοιάζουν με τη μορφή και το υλικό αυτών που υπήρχαν αρχικά και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αξιόπιστη λειτουργία του σε κάθε εξωτερική θερμοκρασία και σε διάρκεια πίεσης του κινητήρα από τον οδηγό. 

Ο ιδρυτής τής Theon Design συνόψισε το αποτέλεσμα λέγοντας: «Με εμμονική προσοχή στη λεπτομέρεια και στην κορυφαία τεχνολογία, αυξήσαμε την οδηγική εμπειρία τής Porsche 911 σε ένα άλλο επίπεδο, για τους πελάτες μας. Αυτό το κάνουμε για κάθε τομέα του αυτοκινήτου, από το εξωτερικό του ως το εσωτερικό και τον κινητήρα του, την “καρδιά” του οχήματος».