Akio Toyoda: «Ο κόσμος βλέπει επιτέλους την αλήθεια για τα ηλεκτρικά»


Ο  ισχυρός άντρας της Toyota έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη διαφωνία του με όσους θέλουν τα EV να αποτελούν τη μοναδική επιλογή για το μέλλον της αυτοκίνησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA GLOBAL MEDIA
  • 26/10/2023

Ο Akio Toyoda, εγγονός του Kiichiro Toyoda, ιδρυτή της Toyota, μπορεί να μην κατέχει πια τον τίτλο του CEO και προέδρου της εταιρείας, αφού ο Koji Sato έχει αναλάβει καθήκοντα από τον περασμένο Ιανουάριο, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την αυτοκινητοβιομηχανία. Έχει πλέον ρόλο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, με τις απόψεις του για τις επόμενες κινήσεις της Toyoyta να παραμένουν υψίστης σημασίας.

Είναι γνωστό ότι ο Toyoda είναι υπέρμαχος των θερμικών κινητήρων, ενώ έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ του υδρογόνου και των βιώσιμων καυσίμων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «αντιπαθεί» με οποιονδήποτε τρόπο τον ηλεκτρισμό, ο Ιάπωνας θεωρεί ότι τα EV δεν είναι η μοναδική λύση για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Μάλιστα στην τελευταία του τοποθέτηση δήλωσε ότι «ο κόσμος αρχίζει να βλέπει την αλήθεια για τα ηλεκτρικά». Ο πρώην πρόεδρος της Toyota αναφέρθηκε στην αργή υιοθέτηση των EV στις ΗΠΑ, ως απόδειξη ότι πράγματι, η στρατηγική που είχε ακολουθήσει η εταιρεία υπό τη δική του καθοδήγηση, ήταν σωστή.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκαρφαλώσουμε το 'βουνό' που λέγεται ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα,» δήλωσε σε εκπροσώπους του ειδικού Τύπου κατά τη διάρκεια του Japan Mobility Show.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Wall Street Journal, οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 63% το 2022, ενώ το 2023 ακολούθησε πτώση της τάξης του 49%. «Αν οι κανονισμοί δημιουργούνται με βάση το ιδεατό, οι απλοί, καθημερινοί χρήστες είναι εκείνοι που θα υποφέρουν,» σημείωσε ο Toyoda.

Η αλλαγή διοίκησης έφερε νέα EV στην επιφάνεια, με τους Ιάπωνες να παρουσιάζουν δύο νέα αμιγώς ηλεκτρικά concept cars στο Japan Mobility Show. Σύμφωνα με τον Toyoda, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα που ήρθε μέσα σε λίγους μήνες, δηλαδή από τότε που εκείνος αποσύρθηκε από την καρέκλα του CEO, αλλά δουλειά πολλών ετών ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό και να μην απογοητεύσει.

Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι η Toyota έχει βρει τη «μαγική» συνταγή στο πρόσωπο του υβριδισμού, καθώς φαίνεται ότι όλα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας καταγράφουν εξαιρετικές πωλήσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ