Εκτόξευση στην κατηγορία των ηλεκτρικών microcars – Το μυστικό της επιτυχίας


Τα οχήματα μικροκινητικότητας βρίσκουν ολοένα και πιο πρόσφορο έδαφος στην αγορά αυτοκινήτου και ενισχύουν τη θέση τους στις αστικές μετακινήσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/8/2023

Η εκτόξευση των τιμών των εκπροσώπων της μικρής κατηγορίας έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη των microcars. Πλέον, λίγα είναι τα μικρά των οποίων το κόστος δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, κάτι που φαίνεται να έχει δώσει ζωή στην κατηγορία της μικροκινητικότητας.

Αυτή είναι μια τάση που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη αφουγκραστεί, ετοιμάζοντας ένα νέο «τσουνάμι» από μικροσκοπικά EV. Για παράδειγμα, ο όμιλος Stellantis έχει 3 ηλεκτρικά microcars στο δυναμικό του: Το Citroen Ami, το Opel Rocks-e και το Fiat Topolino. Όλα έχουν τελική ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 45 km/h, ενώ ο μόνος περιορισμός για την οδήγησή τους είναι ο οδηγός να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ζωής του, χωρίς δηλαδή να απαιτείται άδεια οδήγησης.

Η ζήτηση είναι ανάλογη της προσφοράς, κι έτσι η Stellantis σκοπεύει να διπλασιάσει την παραγωγή των microcars της, επενδύοντας στη μονάδα παραγωγής της στην Kentira του Μαρόκου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Automotive News Europe, η παραγωγή των Ami και Rocks-e ανήλθε περίπου στις 20.000 μονάδες για το 2022, ενώ η προσθήκη του Topolino πρόκειται να αυξήσει αυτόν τον αριθμό κατά περίπου 15.000 - 20.000 μονάδες, με το σύνολο δηλαδή να ανέρχεται στις 35.000 - 40.000 μονάδες.

Και η Renault φαίνεται να έχει μπει δυναμικά στον «χορό» των microcars, αφού η θυγατρική της που εστιάζει στον τομέα της μικροκινητικότητας, Mobilize, λάνσαρε το αμιγώς ηλεκτρικό Duo. Το Duo υπόσχεται βελτιωμένη αυτονομία, περισσότερη άνεση και μεγαλύτερες τελικές ταχύτητες σε σχέση με το προηγούμενο microcar των Γάλλων, το Twizy. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η παραγωγή του αναμένεται να αγγίξει έως και τις 17.000 μονάδες ετησίως στο εργοστάσιό της στο Tanger του Μαρόκου.

Επιπλέον, η McKinsey, συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, αναφέρει ότι η αξία της κατηγορίας των microcars μπορεί να ξεπεράσει έως και τα 90 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτό δεν εκπλήσσει, αφού τα συγκεκριμένα οχήματα αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την πόλη, τόσο για νέους οδηγούς, όσο και για μεγαλύτερους και εμπειρότερους. Προσφέρουν εύκολο χειρισμό, ευέλικτη μετακίνηση και σχεδόν άπειρες προοπτικές για την εύρεση θέσης στάθμευσης στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα είναι μια οικονομική επιλογή που κοστίζει λιγότερο από 12.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, το Citroen Ami είναι το φθηνότερο μοντέλο της κατηγορίας στην Ευρώπη, με το κόστος του να ξεκινά από τα 7.790 ευρώ, ενώ το Renault Twizy είναι το ακριβότερο, αφού κοστίζει 11.400 ευρώ.