Η Lancia επαναφέρει το θρυλικό σήμα HF - Τι σημαίνει ο ελέφαντας


Με το γράμματα HF και τον ελέφαντα η Lancia έγραψε χρυσές σελίδες στην αγωνιστική της ιστορία, με αποκορύφωμα τους 6 διαδοχικούς τίτλους στο WRC, από το 1987 έως το 1992. 

  • ΦΩΤ.: LANCIA
  • 14/3/2024

Στην αποκάλυψη του ανανεωμένου σήματος HF που θα κοσμεί τα νέα μοντέλα υψηλών επιδόσεων, προχώρησε η Lancia. Το λογότυπο θα τοποθετηθεί αρχικά στην κορυφαία έκδοση της νέας Ypsilon η οποία έχει αποκαλύψει μέρος της σχεδίασής της με έναν όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο.

Το σήμα HF (High Fidelity) παρουσιάστηκε αρχικά το 1960 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης για μια ομάδα παθιασμένων ιδιοκτητών μοντέλων της Lancia που είχε την ονομασία «Lancia Hi-Fi». Προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος της λέσχης ήταν να έχει αγοράσει τουλάχιστον 6 καινούργια αυτοκίνητα της Lancia.

Τρία χρόνια αργότερα το λογότυπο υιοθετήθηκε από την αγωνιστική ομάδα της Lancia με επικεφαλής τον Cesare Fiorio. Το σχέδιο που επιλέχθηκε είχε λευκά κεφαλαία γράμματα HF σε μαύρο φόντο, ενώ μέσα στα γράμματα έτρεχαν τέσσερις κόκκινοι ελέφαντες.

Lancia Fulvia Coupé 1.2
Lancia Fulvia Coupé 1.2

Το θρυλικό Lancia Fluvia Coupe HF του 1966 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε το σήμα και ακολούθησαν η Stratos HF (από το 1974 έως και το 1978), η Delta Turbo το 1983 και τέλος τα Delta 4WD, Delta Integrale, Delta HF Integrale Evolution.

Με τα γράμματα HF η αγωνιστική ομάδα της Lancia έφτασε σε σημαντικές επιτυχίες που σημάδεψαν την ιστορία της. Το 1972 η Fulvia HF κέρδισε το Διεθνές Πρωτάθλημα Κατασκευαστών (IMC) το οποίο την επόμενη χρονιά έγινε o θεσμός που γνωρίζουμε σήμερα ως WRC. Το αποκορύφωμα της παρουσίας του σήματος ήρθε με την εμβληματική, τετρακίνητη Delta η οποία κατέκτησε 6 διαδοχικούς τίτλους από το 1987 έως και το 1992.

Αναπόσπαστο κομμάτι του HF είναι ο ελέφαντας. Λέγεται ότι η αρχική επιλογή του έγινε από τον Gianni Lancia, γιο του ιδρυτή Vincenzo και CEO της εταιρείας από το 1949 έως και το 1955, ο οποίος το είχε για γούρι.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τους λόγους που κατέληξε o Lancia στο συγκεκριμένο θηλαστικό. Η επικρατέστερη αναφέρει ότι επιλέχθηκε επειδή όταν ένας ελέφαντας ξεκινά να τρέχει, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ούτε το άλογο της Ferrari, αλλά ούτε και ο ταύρος της Lamborghini

Το επανασχεδιασμένο σήμα θα το δούμε ξανά στους δρόμους το 2025 πάνω στην αμιγώς ηλεκτρική Lancia Ypsilon HF, η οποία θα έχει ισχύ 240 ίππων και θα επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 5,8 sec.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Lancia γυρίζει την πλάτη στα SUV και «φταίει» η Alfa Romeo

Lancia: Δείτε το ντοκιμαντέρ για τα 117 χρόνια από τη ίδρυσή της (video)

Lancia: 40 χρόνια από τον 5ο Παγκόσμιο τίτλο με τη θρυλική Rally 037 (photos)