Η Skoda κάνει τα EV της αυτόνομα... μέσω συνδρομής


Η Skoda θέλει να προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αυτόνομο όχημα, μέσω ενός συνδρομητικού πακέτου, που θα είναι διαθέσιμο μέσω της εταιρείας Europcar.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/10/2022

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SkodaKlaus Zellmer, η εταιρεία εξερευνά τις επιλογές της αναφορικά με την αυτόνομη οδήγηση, συνδυαστικά με αυτήν των συνδρομητικών υπηρεσιών. Ο Zellmer είπε ότι αυτή είναι μία επιχειρησιακή ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Skoda.

Τα οχήματα αυτά, δε θα είναι διαθέσιμα προς μεμονωμένη πώληση, αλλά μέσω εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, όπως για παράδειγμα η Europcar, καθώς το κόστος πώλησης θα αυξανόταν πολύ, σε σχέση με τα επίπεδα τιμών στα οποία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία (~24.000 ευρώ). 

«Αυτά τα αυτοκίνητα θα προσφέρουν πρόσθετη αξία ή επιπλέον χρήσεις, όπως για παράδειγμα η αυτόνομη οδήγηση, και θα είναι στη μορφή στόλου. Αυτό θα συμβεί γιατί η συνήθης τιμή των οχημάτων μας θα είναι αρκετά δύσκολο να προσαρμοστεί σε αυτές τις λειτουργίες», πρόσθεσε ο Zellner

Αυτός ο στόλος οχημάτων θα αποτελεί μέρος μιας κοινοπραξίας της Europcar με τον όμιλο Volkswagen, υπό την αιγίδα του οποίου δρα η Skoda, και θα προσφέρουν πακέτα πληρωμής ανά ώρα, ή άλλων συνδρομών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις είναι ο κύριος στόχος της Skoda και είναι αυτές που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο την εταιρεία.

Αντίστοιχα, ο Christian Dahlheim, Διευθύνων Σύμβουλος των Οικονομικών Υπηρεσιών της Volkswagen, είπε: «Τα αυτόνομα οχήματα θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα ανυψώσουν την πλατφόρμα σε ένα ακόμα πιο υψηλό επίπεδο».

Σύμφωνα με τη Volkswagen, το πιο ανεπτυγμένο και εξελιγμένο αυτόνομο όχημα του πρότζεκτ θα κυκλοφορήσει το 2025, και θα πρόκειται για την αυτόνομη έκδοση του Volkswagen ID Buzz, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο μέχρι στιγμής.

Η Skoda δεν έχει διευκρινίσει τίποτα σχετικά με το χρονικό πλαίσιο του εγχειρήματος, όμως όταν καταφτάσουν, θα ενταχθούν στο ευρύτερο σχέδιο εξηλεκτρισμού της τσεχικής εταιρείας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα αυτοκίνητο πόλης, το Elroq, ένα όχημα της κατηγορίας supermini στην τιμή του Fabia αλλά και το concept car που παρουσίασε πρόσφατα η Skoda, το Vision 7S.

«Αν κοιτάξει κανείς την κοινωνία, υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη τάση να αποφεύγεται η αγορά των αυτοκινήτων, και προτιμάται η χρήση τους, μόνο όταν είναι απαραίτητο,» είπε ο Zellmer. «Δε θα θέλαμε να χάσουμε αυτήν την επιχειρησιακή ευκαιρία, θα είναι μία τεράστια πηγή κέρδους για εμάς».