Η «συνταγή» που διαφοροποιεί τα ηλεκτρικά Renault 4 και 5 από τα EV των ανταγωνιστών


Η γαλλική φίρμα ετοιμάζεται να αναβιώσει τα «θρυλικά» Renault 4 και 5 και εξηγεί γιατί ξεκινούν ήδη από πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 18/8/2023

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι η ηλεκτροκίνηση και τα EV έχουν τις δικές τους, ξεχωριστές από τα θερμικά αυτοκίνητα, σχεδιαστικές «απαιτήσεις», με στόχο την όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Renault, αυτό οδηγεί σε γενικές γραμμές σε ένα «ψυχρό» και «απρόσωπο» design, από το οποίο η ίδια προσπαθεί να ξεφύγει για τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναβιώνοντας στο άμεσο μέλλον τα θρυλικά Renault 4 και 5 ως EV.

«Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η κρυφή προσδοκία ότι τα EV θα πρέπει να φαίνονται λίγο απρόσωπα, αρκετά ρευστά και πολύ ψυχρά. Ελπίζω να υπάρχει περισσότερη ποικιλία στο μέλλον για τα EV και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τα Renault 5 και Renault 4 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά θα διατηρήσουν τη θρυλική τους μορφή», τόνισε μιλώντας στο Autocar ο επικεφαλής του τμήματος σχεδίασης του Ομίλου Renault, Laurens van den Acker.

Η «επαναφορά» εμβληματικών μοντέλων, όπως τα Renault 4 και 5, αποτελεί «ακαταμάχητη» επιθυμία για τον CEO της φίρμας, Luca de Meo. Άλλωστε, υπό την καθοδήγησή του η FIAT αναβίωσε το 500 τη δεκαετία του 2000 και με τη μετακίνησή του στη γαλλική φίρμα «άναψε το πράσινο φως» για την επιστροφή των παλιών, πετυχημένων, μοντέλων.

«Όταν ήρθα στη Renault το 2009, με ρώτησαν: ‘Πότε θα σχεδιάσεις ένα Alpine ή ένα Renault 4;’ και απάντησα ότι με έχουν προσλάβει για να σχεδιάσω το μέλλον, όχι το παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο van den Acker.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η επίκληση στο συναίσθημα των υποψήφιων αγοραστών, μέσω μοντέλων που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν, είναι πολύ καλή επιλογή: «Ήταν πολλοί αυτοί που συνάντησα και μου έλεγαν ότι ‘το Renault 5 ήταν το πρώτο μου αυτοκίνητο’ ή ότι ‘έμαθα πώς να οδηγώ στο Renault 4 της θείας μου’. Αυτές οι καλές αναμνήσεις αξίζει να αναβιώσουν. Επιπλέον, είναι ένα ‘χαρτί’ που εμείς διαθέτουμε και δεν τo έχει κάποιος άλλος. Γιατί να μην δώσεις στους ανθρώπους αυτό που θέλουν;»

Το Renault 5 παρουσιάστηκε ως concept car στις αρχές του 2021 και βρίσκεται στα τελευταία στάδια δοκιμώνπριν την παρουσίασή του, ενώ το Renault 4 έκανε ντεμπούτο, επίσης ως concept car, στο περυσινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού και αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής το 2025.

Πηγή: Autocar