Η επιστροφή ενός θρύλου: Όλα όσα ξέρουμε για το νέο Renault 5 (photos-video)


Το Renault 5 ετοιμάζει μεγάλο comeback το 2024 και οι Γάλλοι θέλουν να αλλάξουν τα δεδομένα της κατηγορίας με μια προσιτή πρόταση που θα εστιάζει στην οδηγική απόλαυση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/7/2023

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολυαναμενόμενες αφίξεις είναι αυτή του Renault 5, με τις πληροφορίες να τοποθετούν την αποκάλυψή του στις αρχές του νέου έτους. Πρόκειται για το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό εγχείρημα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα συνδυάζει την πρωτοποριακή τεχνολογία με την οδηγική ευχαρίστηση και το χαμηλό κόστος.

Με αρκετές κατασκοπευτικές φωτογραφίες του μοντέλου να έχουν ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου και την ίδια τη Renault να αποκαλύπτει σταδιακά ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για το νέο EV, έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι αρκετά από τα στοιχεία που θα ενσωματώσει. Θυμίζουμε ότι το αρχικό Renault 5 παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 1972 και διατηρήθηκε στην γκάμα της γαλλικής φίρμας έως και το 1996.

Ρετρο-φουτουριστικός σχεδιασμός

Ξεκινώντας από τον εξωτερικό σχεδιασμό, το νέο R5 θα μοιάζει αρκετά με concept car, υιοθετώντας έναν ιδιαίτερα καινοτόμο σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα, έχει επιβεβαιωθεί από το κατασκοπευτικό υλικό ότι θα έχει πολλές ομοιότητες με την concept μορφή του, φυσικά με τις απαραίτητες μικρο-αλλαγές που συναντάμε συχνά στη μετάβαση ενός πρωτότυπου στη γραμμή παραγωγής.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί ο ρετρό χαρακτήρας του concept, ούτε και τα φουτουριστικά του στοιχεία. Το ηλεκτρικό R5 θα αποτίει φόρο τιμής στην πρώτη και τη δεύτερη γενιά του αρχικού μοντέλου από το 1972 και το 1984, αντίστοιχα.

Τα σημεία του οχήματος που θα διαφέρουν από την concept μορφή του, που είχε αποκαλύψει η Renault τον Ιανουάριο του 2021, είναι τα φωτιστικά σώματα στο μπροστινό μέρος, ο προφυλακτήρας, οι ζάντες και οι λαβές των θυρών που θα αποκτήσουν έναν πιο συμβατικό σχεδιασμό.

Το σχήμα του αμαξώματος θα διατηρηθεί, όπως και τα φτερά και τα πλαστικά μέρη στο κάτω μέρος. Όπως είναι φυσικό, τα χαρακτηριστικά πίσω φώτα του αρχικού, εμβληματικού μοντέλου, δε θα λείπουν κι από τον ηλεκτρικό του απόγονο.

Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει η ίδια η Renault, μια έκδοση υψηλών επιδόσεων αναμένεται να καταφτάσει στην αγορά, αυτή τη φορά διά χειρός Alpine, υιοθετώντας τον πιο επιθετικό σχεδιασμό του A290_β concept.

Όσο για το εσωτερικό του, η Renault δεν έχει δώσεις στο φως καμία εικόνα της καμπίνας όμως αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο βιώσιμα, ανακυκλωμένα κι ανακυκλώσιμα υλικά, με το μινιμαλιστικό στυλ να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Τι κρύβεται κάτω από το κάλυμμα

Η Renault έχει κάνει γνωστό ότι το R5 θα είναι το πρώτο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF-B EV, στην οποία μάλιστα θα βασιστούν όλα τα μικρού μεγέθους ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου Renault. Η εν λόγω πλατφόρμα έχει «κληρονομήσει» το 70% των μερών της από την CMF-B, την οποία χρησιμοποιούν πολλά από τα βενζινοκίνητα μοντέλα του ομίλου, όπως τα Renault Clio και Captur, αλλά κι ολόκληρη η γκάμα της Dacia.

Οι μηχανικοί της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημειώνουν περήφανα ότι η κινητήρια μονάδα και το σασί του R5 θα προσφέρουν «τις κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία του» και θα κάνουν σύντομα το R5 «ορόσημο της κατηγορίας του, αναφορικά με την οδήγηση και την ευχαρίστηση.»

Ένας μονός ηλεκτροκινητήρας θα τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος, ο οποίος θα ζυγίζει μόλις 20 kg, και, σύμφωνα με το βρετανικό Autocar, θα προσφέρει 136 PS. Το γαλλικό μέσο L'Argus αναφέρει ότι δύο εκδόσεις του μοντέλου θα είναι διαθέσιμες, με 125 PS και 150 PS, αντίστοιχα.

Η μπαταρία του θα ζυγίζει 15 kg, ενώ τα γαλλικά μέσα υποστηρίζουν ότι και σε αυτόν τον τομέα, δύο επιλογές χωρητικότητας της μπαταρίας θα προσφέρονται στους οδηγούς, αφού θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 42 kWh και 52 kWh, με την τελευταία επιλογή να είναι ικανή να προσφέρει έως και 420 km αυτονομίας.

Τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας

Το κόστος του αντικαταστάτη του Renault Zoe δε θα ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, βάζοντας σημαντική «υποψηφιότητα» ως ανταγωνιστής των Citroen e-C3, Fiat Panda και VW ID.2, τα οποία αναμένονται να αποκαλυφθούν πριν το τέλος του 2025. Εκτός αυτού, ένα αντίστοιχο μοντέλο της Skoda για τη συγκεκριμένη κατηγορία πρόκειται να κάνει πρεμιέρα σύντομα, όπως κι ο ηλεκτρικός απόγονος του Nissan Micra, ο οποίος θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το R5.

Η Renault έθεσε το 2024 ως καταληκτική ημερομηνία για την αποκάλυψη του αμιγώς ηλεκτρικού R5. Θα έρθει στην γκάμα της εταιρείας ως αντικαταστάτης του Zoe, το οποίο κλείνει τον κύκλο ζωής του κι αποσύρεται από τους καταλόγους. Η Renault θα διατηρήσει, στο πλευρό του R5, το προσφάτως ανανεωμένο Cilo, το οποίο θα είναι διαθέσιμο, τόσο στη θερμική, όσο και στην υβριδική του εκδοχή.