Η θέση της Alpine στην νέα εποχή που ξημερώνει για την Renault


Η θυγατρική Alpine βαδίζει στα... ηλεκτρισμένα χνάρια της Renault και ετοιμάζεται να παρουσιάσει πέντε νέα EV μέχρι το 2028.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 10/11/2022

Ο όμιλος Renault έχει δείξει πολλάκις ότι ο εξηλεκτρισμός και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασικός στόχος της εξέλιξής και πορείας του για τα επόμενα χρόνια. Κύριος άξονας του πλάνου Renaulution της γαλλικής εταιρείας, αποτελεί και η δημιουργία περισσότερων EV.

Πριν λίγες μέρες, η Renault αποκάλυψε το πλήρες πλάνο της για την τρέχουσα δεκαετία, ανακοινώνοντας και την ίδρυση μιας νέας θυγατρικής εταιρείας, ονόματι Ampere, η οποία θα σχεδιάζει, εξελίσσει και κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και το λογισμικό που απαιτούν αυτά για τη λειτουργία τους.

Τι θα γίνει όμως με το ήδη υπάρχον, τμήμα της Renault που ασχολείται με τη δημιουργία sportcars;

Ο λόγος για την Alpine. Η θυγατρική της Renault που κατασκευάζει αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, όχι μόνο κάνει και αυτή τη στροφή της στον ηλεκτρισμό, αλλά παρουσίασε και το σχέδιο παγκόσμιας ανάπτυξής της για την τρέχουσα δεκαετία, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της νέας γκάμας προϊόντων της.

Αυτή τη στιγμή, ο κατάλογος της Alpine αποτελείται από ένα μοναδικό προϊόν, την A110. Οι Γάλλοι σκοπεύουν να διατηρήσουν την τρέχουσα γενιά του μοντέλου μέχρι το 2026, όποτε και θα έρθει η ανανεωμένη, ηλεκτρική A110, που θα σημάνει και την πλήρη μετάβαση της εταιρείας στον ηλεκτρισμό.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μοντέλα που θα παρουσιάσει η Alpine στα επόμενα χρόνια, η δεκαετία φαίνεται να είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα ολοκληρωθεί το 2026, με την κυκλοφορία της A110. Το 2024, η Alpine θα αποκαλύψει την ηλεκτρική αναβίωση του Renault 5, το οποίο φυσικά θα μετονομαστεί σε Alpine 5, και θα πρόκειται για ένα hot hatch EV της κατηγορίας Β. Την επόμενη χρονιά, το 2025, η Alpine θα κινηθεί προς την κατηγορία C, παρουσιάζοντας ένα crossover όχημα, το Alpine X-Over GT.

Η δεύτερη φάση του πλάνου της εταιρείας υπαγορεύει, σύμφωνα με αυτήν, την εξάπλωση των Γάλλων πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα της κατηγορίας D και E, αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν, εισάγοντας την Alpine ακόμα πιο ενεργά στην ασιατική και την αμερικανική αγορά. Τα εν λόγω οχήματα θα είναι κατά βάση SUV, ενώ είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι όλα τα νέα μοντέλα που εισάγει η Alpine στην γκάμα της από τώρα μέχρι το 2028 θα είναι 100% ηλεκτρικά.