Jeep Avenger: Ποιοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το ηλεκτρικό compact SUV


Οι παραδόσεις του νέου Jeep Avenger ξεκινούν κι η εταιρεία αποκαλύπτει ποια μερίδα του αγοραστικού κοινού ενδιαφέρεται περισσότερο για το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/5/2023

Ως μέλος της «οικογένειας» της Stellantis, η Jeep ακολουθεί την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση. Το Jeep Avenger είναι το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, και μάλιστα αποτελεί εκείνο με τις μικρότερες διαστάσεις στην γκάμα της εταιρείας.

Με τον πρώτο εμπορικό κύκλο να έχει ολοκληρωθεί και τις παραδόσεις να ξεκινούν σύντομα, η Jeep αποκάλυψε τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με τις πωλήσεις του μοντέλου. Η μέση ηλικία των αγοραστών ανήλθε στα 45 έτη, σε σύγκριση με τα 55 έτη που έχουν τα υπόλοιπα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εξ αυτών, το 45% ήταν γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο της μάρκας συνολικά, ο οποίος περιορίζεται στο 30%.

Από τις 25.000 προπαραγγελίες του Avenger, περίπου το 80% των αγοραστών προήλθαν από άλλες μάρκες - το Avenger ήταν το πρώτο μοντέλο της Jeep που αγοράζουν. Επιπλέον, για το 75% των πελατών, αυτό είναι το πρώτο τους ηλεκτρικό όχημα, κάνοντας τη μετάβαση από τις ΜΕΚ στους ηλεκτροκινητήρες.

Μιλώντας για εξηλεκτρισμό, η Jeep εκτιμά ότι μέχρι το 2030, η γκάμα της θα αποτελείται αποκλειστικά από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Ο στόχος για το Avenger είναι οι 100.000 μονάδες ετησίως, αν και ο CEO της εταιρείας στην Ευρώπη, Eric Laforge, δεν επιβεβαίωσε ευθέως αυτόν τον αριθμό μιλώντας στο Automotive News Europe, σχολιάζοντας ότι «είναι μία λογική εκτίμηση». Συνολικά, η Jeep στοχεύει να αγγίξει τις 300.000 πωλήσεις το χρόνο μέχρι το 2030.

Η Jeep ολοκλήρωσε 102.713 πωλήσεις το 2022 στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου κατέγραψε 133.227 πωλήσεις. Αυτό οφείλεται στα προβλήματα που έφεραν οι ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το ρεκόρ πωλήσεών της σημειώθηκε το 2018, αγγίζοντας τις 168.652 πωλήσεις, σύμφωνα με τον ACEA.

Το Avenger αποτελεί τη δεύτερη πρόταση της Jeep στην κατηγορία των μικρών SUV, καθώς λανσάρεται στο πλευρό του ελαφρώς μεγαλύτερου Renegade. Οι παραδόσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, ενώ επόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο. Τους επόμενους μήνες, η Jeep σκοπεύει να εξάγει το αμιγώς ηλεκτρικό Avenger και στο Μαρόκο, την Τουρκία, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα. Κίνα και ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται στις χώρες που θα παραλάβουν το compact SUV.