Mercedes-Maybach EQS 680 SUV: Ηλεκτροκίνηση σε ανεπανάληπτη πολυτέλεια (video-photos)


Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της παραδοσιακής μάρκας πολυτελείας της Mercedes προσφέρει κορυφαία εμπειρία EV οδήγησης και άνεσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 17/4/2023

Ήταν καλοκαίρι του 2021 όταν η Mercedes γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να συνδυάσει την ηλεκτροκίνηση με την απόλυτη πολυτέλεια, ετοιμάζοντας την αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-Maybach EQS SUV. Το μεσημέρι της Δευτέρας (17/4) ήρθε η ώρα για την αποκάλυψή της.

Με την παρουσίαση, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, της «απλής» EQS SUV, γνωρίζαμε ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι συνεργάτες μας την εντόπισαν στις τελευταίες χειμερινές δοκιμές της και μάς προσέφεραν τις σχετικές κατασκοπευτικές λήψεις. Ακόμα και με το καμουφλάζ, η κομψότητα του εξωτερικού ήταν προφανής.

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της παραδοσιακής μάρκας πολυτελείας της γερμανικής φίρμας διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της σειράς EQ της Mercedes, αλλά ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο έχοντας τη «σφραγίδα» της Maybach.

Οι οπτικές διαφορές είναι εμφανείς εξαρχής, από το εμπρός μέρος, με τη μάσκα της Maybach, η οποία διαθέτει κάθετες επιχρωμιωμένες διακοσμητικές λωρίδες σε τρισδιάστατη εμφάνιση. Ανάλογη σχεδίαση υπάρχει και στην εισαγωγή αέρα του προφυλακτήρα, ενώ το μοτίβο Maybach μαζί με πολλά μικρά εμβλήματα της μάρκας συναντάται σε διάφορα σημεία του αμαξώματος, το οποίο μπορεί να παραγγελθεί στην «τυπική» της διχρωμία.

Οι διαφορές συνεχίζονται στο πλάι, με την χρωμιωμένη επένδυση στα παράθυρα και στην κολόνα Β, το έμβλημα Maybach στην κολόνα D και τους αποκλειστικούς σφυρήλατους τροχούς 21 ή 22 ιντσών. Τέλος, στο πίσω μέρος, η λεπτή σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων είναι αποκλειστική, όπως και τα χρωμιωμένα διακοσμητικά σημεία στη θύρα του χώρου των αποσκευών, στην ποδιά και στην αεροτομή.

Ασφαλώς, η πολυτέλεια «ξεχειλίζει» στο εσωτερικό. Στο εμπρός τμήμα δεσπόζει η περίφημη MBUX Hyperscreen, με ειδικά σχεδιασμένα animations εκκίνησης και στις τρεις οθόνες της, για την Maybach έκδοση της EQS SUV. Η συνολική οπτική εμφάνιση επίσης διαφοροποιείται σε σχέση με την «απλή» ηλεκτρική έκδοση του SUV, αλλά το λειτουργικό περιεχόμενο και η δομή παραμένουν αναλλοίωτα.

Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν τις ίδιες λειτουργίες του συστήματος infotainment, έχοντας δύο οθόνες 11,6 ιντσών προσαρμοσμένες στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Επιπλέον, υπάρχει ένα MBUX tablet, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός του οχήματος! Συν τοις άλλοις, κάμερες μπορούν να αναγνωρίσουν επιθυμίες των επιβατών από κινήσεις του σώματος και των χεριών τους, ανάβοντας, για παράδειγμα, τα φώτα ανάγνωσης.

Η ποιότητα των υλικών είναι κορυφαία. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικό δέρμα Nappa σε διάφορα χρώματα, προερχόμενο από βιώσιμη επεξεργασία, ενώ υπάρχουν ξύλινες επενδύσεις σε διάφορα σημεία.

Φυσικά ο χώρος πίσω από τα μπροστινά καθίσματα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα άνετο σαλόνι. Και οι πίσω επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους λειτουργία μασάζ και θέρμανση στον αυχένα και στους ώμους. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της εμπρός κεντρικής κονσόλας προς τα πίσω, με ξύλινη επένδυση.

Όπως και στη Mercedes-Maybach S-Class, ο πρόσθετος εξοπλισμός περιλαμβάνει δύο ποτηροθήκες-θερμός και ένα ράφι για το στάνταρ πίσω tablet MBUX. Κατόπιν αιτήματος, η κεντρική κονσόλα μπορεί να περιλαμβάνει δύο πτυσσόμενα τραπέζια, ένα διαμέρισμα ψύξης και επάργυρα κύπελλα σαμπάνιας.

Η ηχομόνωση της καμπίνας είναι κορυφαία, ενώ το ηχοσύστημα Surround Burmester διαθέτει 15 ηχεία. Όσο για την άνεση, φροντίζει γι’ αυτήν η αερανάρτηση AIRMATIC, η οποία παρέχει και τη δυνατότητα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης. Επιπλέον, ένα ειδικό drive mode (MAYBACH) αντικαθιστά το κλασικό Comfort και έχει σχεδιαστεί για τη μέγιστη άνεση στους πίσω επιβάτες, εξασφαλίζοντας τις λιγότερες δυνατές κινήσεις για το αμάξωμα κάτω από τα πίσω καθίσματα.

Η Mercedes-Maybach EQS 680 SUV είναι τετρακίνητη. Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, αλλά υπάρχει σύστημα που απομονώνει το εμπρός μοτέρ ανάλογα με τις οδηγικές απαιτήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η αυτονομία, η οποία υπολογίζεται περίπου στα 600 km. Όσο για την ισχύ, είναι 658 PS, εντυπωσιακά μεγαλύτερη από τα 544 PS της ισχυρότερης 4κίνητης έκδοσης της «απλής» EQS SUV. Και η ροπή είναι αυξημένη, στα 950 Nm, έναντι 858 Nm.

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,4 sec ενώ η τελική ταχύτητα είναι 210 km/h. Όσο για την μπαταρία, η Mercedes δεν έδωσε στοιχεία για τη χωρητικότητά της (στα EQS μοντέλα είναι 107,8 kWh), ωστόσο υποστηρίζει φόρτιση σε ταχυφορτιστή 200 kW.