Όλα όσα γνωρίζουμε για τα νέα MINI Cooper και Countryman EV - Πότε αποκαλύπτονται


Το ντεμπούτο των EV μοντέλων θα «προηγηθεί» χρονικά και αργότερα θα αποκαλυφθούν και οι καινούριες θερμικές εκδόσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/8/2023

Η διεξαγωγή της έκθεσης IAA Mobility 2023 στο Μόναχο, που θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα στο BMW Group να παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες «δημιουργίες» του στο χώρο της κινητικότητας.

Έτσι, η MINI θα αποκαλύψει για πρώτη φορά τα μέλη της νέας οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων της με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες: Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper και το καινούριο αμιγώς ηλεκτρικό MINI Countryman. Αμφότερα, θα εκτεθούν στο Open Space του BMW Group στην πλατεία Max-Joseph-Platz, στην καρδιά του Μονάχου.

Ωστόσο, πριν από τη «φυσική» τους αποκάλυψη, η οικογένεια των νέων ηλεκτρικών μοντέλων της MINI θα παρουσιαστεί, διαδικτυακά, το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου (12:00). Ήδη μέσω της σελίδας της παρουσίασης στο YouTube αποκτάμε μια πρώτη, σκοτεινή, teaser εικόνα για τη σιλουέτα των δύο EV.

Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη στη διάθεσή μας αρκετές πληροφορίες και «κατασκοπευτικές» εικόνες τους από τις εκτεταμένες δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκαν τα πρωτότυπα των δύο μοντέλων.

Αρχικά, αμφότερα τα EV θα είναι διαθέσιμα σε δύο εκδόσεις, S και SE, ενώ θα ακολουθήσει, δεδομένα και η πιο ισχυρή John Cooper Works τουλάχιστον για το 3πορτο hatch, μιας και ήδη έχουμε «κατασκοπεύσει» ένα πρωτότυπό της να δοκιμάζεται.

Το MINI Cooper EV, στη βασική του έκδοση E, θα διαθέτει ηλεκτροκινητήρα 184 PS και μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 40,7 kWh, που εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 300 km. Η πιο δυνατή έκδοση, SE, θα εφοδιάζεται με μπαταρία 54,2 kWh και θα έχει ισχύ 218 PS, με την αυτονομία να «ανεβαίνει» περίπου στα 400 km.

Περνώντας στο SUV, το νέο ηλεκτρικό Countryman θα μοιράζεται την πλατφόρμα με την BMW iX1. Γνωρίζουμε ότι θα μεγαλώσει, έχοντας μήκος 4.429 mm, αυξημένο κατά 130 mm από την τρέχουσα γενιά, ενώ θα προσφέρει μεγαλύτερο «αέρα» πάνω από τα κεφάλια των επιβατών, με ύψος 1.613 mm (αυξημένο κατά σχεδόν 60 mm).

Η βασική παραλλαγή Countryman E θα έχει έναν ηλεκτροκινητήρα, απόδοσης 191 PS, ενώ η τετρακίνητη SE ALL4 θα εφοδιάζεται με έναν σε κάθε άξονα, συνολικής απόδοσης 313 PS. Η μπαταρία θα είναι ενεργειακής χωρητικότητας 64,7 kWh και για τις δύο εκδόσεις, εξασφαλίζοντας αυτονομία περίπου 450 km για την E και ελαφρώς μικρότερη για την τετρακίνητη.

Η MINI έχει ήδη αποκαλύψει το εσωτερικό των νέων μοντέλων της, με τη νέα κεντρική στρογγυλή οθόνη αφής OLED 9,4 ιντσών να παίζει το ρόλο τόσο του πίνακα οργάνων (η «δική» του οθόνη έχει αφαιρεθεί) όσο και του συστήματος infotainment. Ο οδηγός, πάντως, θα έχει στη διάθεσή του head-up display. Περιμένουμε εκτεταμένη χρήση βιώσιμων υλικών στο εσωτερικό.