Ούτε Ευρώπη, ούτε ΗΠΑ - Δείτε που θα φτιάξει η VW το νέο Gigafactory


Η αποκάλυψη έγινε από τον ισχυρό άντρα της Volkswagen, Oliver Blume, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN
  • 15/3/2023

Μετά από σύντομες συζητήσεις και συνοπτικές διαδικασίες, η Volkswagen αποφάσισε πού θα κατευθυνθεί για να χτίσει το νέο της Gigafactory παραγωγής μπαταριών για EV. Δεν πρόκειται ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ασία, ούτε για τις ΗΠΑ, πρόκειται όμως για τη Β. Αμερική, αφού οι Γερμανοί ετοιμάζονται να «ταξιδέψουν» στον Καναδά.

Ο CEO της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Oliver Blume, επιβεβαίωσε την τοποθεσία του νέου εργοστασίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που αφορά τις πωλήσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας με το τέλος του οικονομικού έτους 2022, το οποίο ολοκληρώνεται στα μέσα Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Volkswagen θα δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στο Οντάριο του Καναδά. Μία κίνηση για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και της αφοσίωσης στα EV, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, με τους στόχους να έχουν ήδη τεθεί για το 2030.

Πρόκειται για το τρίτο Gigafactory της γερμανικής εταιρείας που αφορά αποκλειστικά μπαταρίες για ηλεκτρικά μοντέλα, μετά τα εργοστάσια στο Salzgitter της Γερμανίας και το Sagunto της Βαλένθια στην Ισπανία. Σύμφωνα με την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία, η μονάδα παραγωγής θα είναι πλήρως λειτουργική από το 2027 κι έπειτα.

Η Volkswagen δεν πέρασε στην αποκάλυψη περαιτέρω λεπτομερειών για την ακριβή τοποθεσία του εργοστασίου, όμως επιβεβαίωσε ότι το σημείο που έχει επιλεχθεί ωφελείται από την εύκολη πρόσβαση σε πρώτες ύλες, αλλά και σε καθαρό ηλεκτρισμό. Εκτός αυτού, οι μπαταρίες θα μπορούν να αποστέλλονται εύκολα και γρήγορα στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Chattanooga του Tennessee, όπου οι Γερμανοί βασίζουν την παραγωγή τους για τη Β. Αμερική

Το ίδιο εργοστάσιο στην Chattanooga θα κατασκευάζει και το ID. Buzz, του οποίου η άφιξη στη Β. Αμερική έχει επιβεβαιωθεί, με την παραγωγή να ξεκινά μέσα στον επόμενο χρόνο. Η VW ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει 15 δις ευρώ στην κατασκευή και τον εφοδιασμό του Gigafactory στον Καναδά.

Τα σχέδια του κολοσσού της αυτοκίνησης για τη Β. Αμερική δε σταματούν εκεί: η VW έχει σχεδιάσει την επαναφορά της Scout στο στερέωμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναλαμβάνοντας κάθε δράση της, η οποία θα ξεκινήσει το 2026, με την παραγωγή ηλεκτρικών SUV και pickup. Αυτή τη φορά, η παραγωγή θα γίνεται στη Ν. Καρολίνα, με τις εκτιμήσεις να μιλάνε για 200.000 μονάδες ετησίως.