Πωλήσεις ρεκόρ για την Tesla το 2023 – O λόγος που ο Elon Musk δε θα είναι ευχαριστημένος


Η Tesla καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις πωλήσεις, όμως ακόμα και με αύξηση 37% σε σχέση με πέρυσι, ο Elon Musk δύσκολα θα χαμογελάει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TESLA MEDIA
  • 29/12/2023

Η Tesla αναμένεται να ολοκληρώσει το 2023 ξεπερνώντας τον εαυτό της για ακόμα μία φορά. Όλα δείχνουν ότι θα κλείσει το τελευταίο τετράμηνο του έτους καταγράφοντας επίδοση ρεκόρ, χωρίς όμως να ξεπερνά τις 2 εκατ. πωλήσεις, στόχο που είχε θέσει ο Elon Musk στην αρχή της χρονιάς.

Η εταιρεία ακολούθησε την πρακτική της κατακόρυφης μείωσης των τιμών των μοντέλων της παγκοσμίως, προκειμένου να εξισορροπήσει την πτώση στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην Κίνα. Αυτή η πτώση οφείλεται σε ανερχόμενους «αστέρες» της τοπικής -και παγκόσμιας- αγοράς, όπως για παράδειγμα η BYD, η οποία έχει βάλει δύσκολα στον Musk.

Αυτός ο «πόλεμος» τιμών, όπως και η μείωση της ζήτησης στα EV γενικότερα, έφερε την Tesla για ακόμα μία φορά στην κορυφή, αφού είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που δεν «έκοψε» ταχύτητα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με τον Garrett Nelson, επικεφαλής αναλυτή της CFRA Research, το τελευταίο τρίμηνο είναι συνήθως «το πιο δυνατό της Tesla, όσον αφορά στις παραδόσεις και αναμένεται αυτό να ισχύσει και φέτος».

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν την Tesla να ολοκληρώσει το 2023 με 1,82 εκατ. πωλήσεις, εκ των οποίων 473.000 στο τελευταίο τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 37% σε σχέση με το 2022. Βέβαια, αυτό θα σήμαινε ότι ο αρχικός στόχος του CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν επετεύχθη.

Όσο για το 2024, οι αναλυτές αναμένουν τις παραδόσεις της Tesla να αγγίξουν τα 2,2 εκατ., όμως πιστεύουν ότι το αμφιλεγόμενο Cybertruck και το ανανεωμένο για το 2024 Model 3 δεν είναι αρκετά για να εκτοξεύσουν τη ζήτηση πάνω από αυτούς τους αριθμούς.

Εκτός αυτού, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να τερματίσει την κρατική επιδότηση για την αγορά EV, η οποία πρόκειται να επιφέρει μείωση στη ζήτηση. Με τη σειρά του, αυτό ενδέχεται να ωθήσει την Tesla σε περαιτέρω πτώση στις τιμές, προκειμένου οι πωλήσεις να βρεθούν στα επιθυμητά, από τον Musk, επίπεδα, παρόλο που αναμένεται το κόστος των πρώτων υλών να μειωθεί, επιστρέφοντας σταδιακά σε προ-Covid επίπεδα.

Πηγή: Automotive News Europe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LIVE PHOTOS: Το νέο Model 3 ήρθε στην έκθεση της Tesla (εκδόσεις-τιμές)

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Ποιο μοντέλο εκθρονίζει το Tesla Model Y από την κορυφή των πωλήσεων

Η Tesla φέρνει το δικό της EV των 25.000 ευρώ - Πού θα κατασκευάζεται