Η Tesla ανακαλεί 2 εκατ. οχήματα λόγω προβλήματος με το Autopilot


Το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Tesla κρίνεται ανασφαλές από τις αρχές των ΗΠΑ - Ζητούν βελτιώσεις, τις οποίες θα αξιολογήσουν!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: TESLA
  • 14/12/2023

To σύστημα Autopilot της Tesla έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» των αρχών των ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια, με τα στελέχη του National Highway Traffic Safety Administration» (NHTSA), του κυβερνητικού οργανισμού για την ασφάλεια κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους, να διεξάγουν έρευνα για τα ελαττώματά του.

Ως αποτέλεσμα, η Tesla προχώρησε σε ανάκληση περισσότερων από 2 εκατ. οχημάτων της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς ο συγκεκριμένος οργανισμός, που ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού της αμερικανικής εταιρείας δεν μπορεί να αποτρέψει την κακή χρήση του.

Μάλιστα, η NHTSA έκανε γνωστό ότι η έρευνα θα παραμείνει «ανοικτή» προκειμένου να αξιολογηθούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα κάνει η Tesla για να επιλυθούν τα ζητήματα. Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού τόνισε ότι τα μέσα που χρησιμοποιεί η Tesla για να επιτρέψει στους οδηγούς να παρέμβουν κρίθηκαν ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκύψει «προβλεπόμενη κακή χρήση».

Το σύστημα Autopilot περιγράφεται από την Tesla ως «ένα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού που βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση πίσω από το τιμόνι. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Autopilot μειώνει το συνολικό φόρτο εργασίας σας ως οδηγός». Μάλιστα, από την Tesla ξεκαθαρίζεται ότι«το Autopilot, το Eνισχυμένο Autopilot και Δυνατότητα Full Self-Driving προορίζονται για χρήση από έναν πλήρως συγκεντρωμένο οδηγό, ο οποίος έχει τα χέρια του στο τιμόνι και είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Ενώ αυτές οι δυνατότητες έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν πιο ικανές με την πάροδο του χρόνου, οι τρέχουσες δυνατότητες λειτουργίας δεν κάνουν το όχημα αυτόνομο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NHTSA, «η έρευνα διαπίστωσε ότι η ξεχωριστή σχεδίαση του συστήματος Autopilot μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή δυνατότητα εμπλοκής του οδηγού αλλά και χρήσης διαφόρων συστημάτων ελέγχου. Η τεχνολογία αυτόματων συστημάτων υπόσχεται πολλά για τη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα».

Αυτή είναι η δεύτερη διαδικασία ανάκλησης εντός του 2023 για την Tesla, επικεντρωμένη στα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο ελέγχων με αφορμή πολλαπλά ατυχήματα που έχουν συμβεί, ορισμένα από τα οποία μετατράπηκαν σε δυστυχήματα.

Το Autopilot βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό των νέων αυτοκινήτων της Tesla και χρησιμοποιεί 8 εξωτερικές κάμερες και δεδομένα βάσει των οποίων προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και παρέχει υποβοήθηση στο τιμόνι για τη διατήρηση του οχήματος σε μια λωρίδα με σαφή σήμανση.

Για πρώτη φορά η NHTSA διεξήγαγε έρευνα για το Autopilot μετά από ένα δυστύχημα που συνέβη το 2016, για το οποίο «αθώωσε», τελικά, το σύστημα. Ακολούθησαν δύο νέες έρευνες, που παραμένουν ακόμα «ανοικτές», τον Αύγουστο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2022, προκλήθηκαν από σύγκρουση μοντέλου της Tesla με όχημα έκτακτης ανάγκης αλλά και ξαφνικό φρενάρισμα σε αυτοκινητόδρομο, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Tesla Autopilot σώζει ζωές!

Όνειρα γλυκά! Οδηγός Tesla ενεργοποίησε το Autopilot και έπεσε για ύπνο (video)

Tesla Autopilot: Δείτε πώς έσωσε τη ζωή αυτής της γυναίκας (video)