Porsche: Όλα όσα ξέρουμε για τη νέα γενιά της Macan (photos)


Η μεγάλη στιγμή έφτασε για την Porsche Macan, η οποία περνά την Πέμπτη (25/1) στη δεύτερη γενιά της. Δείτε σκίτσα και μάθετε όλες τις πληροφορίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 22/1/2024

Πλέον είναι οριστικό και επίσημο. Ήρθε η ώρα της παρουσίασης για την πολυαναμενόμενη Porsche Macan, η οποία θα αποκαλυφθεί το μεσημέρι της Πέμπτης (25/1, 13:30) σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη.

Μετά από εξαντλητικές δοκιμές αλλά και αρκετές αναβολές, το πετυχημένο SUV της γερμανικής φίρμας, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013, θα περάσει στη δεύτερη γενιά του, η οποία θα είναι αμιγώς ηλεκτρική. Θέλοντας να αυξήσει την ανυπομονησία για τα αποκαλυπτήρια, η Porsche έδωσε στη δημοσιότητα σκίτσα από τη νέα Macan, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τη νέα σχεδιαστική της φιλοσοφία.

Άλλωστε, η μετάβαση από μοντέλο με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε EV δεν αφορά μόνο την «αντικατάσταση» κινητήριων συνόλων. Οι σχεδιαστικές απαιτήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων είναι διαφορετικές και πολύ στοχευμένες, με στόχο τη βέλτιστη αεροδυναμική για την επίτευξη της καλύτερης αυτονομίας. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και παράγοντες όπως η μπαταρία, που επηρεάζει αρκετά την κατανομή του βάρους αλλά και τη διαμόρφωση των χώρων.

«Η νέα Macan είναι το πρώτο μοντέλο μας το οποίο μετατρέπεται από θερμικό σε ηλεκτρικό. Κάθε νέο sports car πρέπει να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο στη γκάμα των μοντέλων μας, αλλά την ίδια στιγμή να είναι και ‘καινούριο’», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Style Porsche, Michael Mauer.

Για την Porsche, κάθε νέο μοντέλο πρέπει να ενσωματώνει τρεις βασικές έννοιες: Εστίαση, Ένταση και Σκοπός. Ο συνδυασμός τους στο τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τον Mauer, που έδωσε ένα παράδειγμα: «Μιλώντας για το εσωτερικό, η Εστίαση αναδεικνύει τον οδηγό ως το επίκεντρο. Έτσι, όλες οι βασικές λειτουργίες και τα σημαντικά χειριστήρια πρέπει να είναι κοντά του για να έχει άμεση πρόσβαση. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα ‘μινιμαλιστικό mode’ στον πίνακα οργάνων, μέσω του οποίου μπορεί να επιλέξει να βλέπει μόνο όσες λειτουργίες είναι σημαντικές για την οδήγηση».

Για τη Macan, ο Mauer ξεκαθάρισε ότι παρά τη σημαντική αλλαγή της μετάβασής της στην ηλεκτροκίνηση, δεν εγκαταλείπει το δοκιμασμένο σχεδιαστικό DNA της Porsche. «Η νέα Macan παραμένει ξεκάθαρα μία Porsche, αλλά και μία Macan. Διατηρήσαμε τις συνολικές αναλογίες της, οι οποίες χαρακτηρίζουν ένα sport αυτοκίνητο της κατηγορίας της. Ωστόσο, έχει ακόμα πιο σπορ και δυναμική φιλοσοφία, ενώ η οδηγική απόλαυση που προσφέρει σίγουρα αντικατοπτρίζεται στη σχεδίασή της».

Η νέα Macan θα είναι εξαιρετικά αεροδυναμικό SUV, που ανάλογα με τις ρυθμίσεις, θα μπορεί να πετυχαίνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,25. Έτσι, η αυτονομία θα ξεπερνά τα 500 km για όλες τις εκδόσεις της. Σε αυτό θα βοηθά η μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 100 kWh (95 kWh αξιοποιήσιμη), που θα υποστηρίζει φόρτιση 270 kW σε σταθμούς ταχυφόρτισης 800V. Ωστόσο, ακόμα και σε 400V, από το 10% στο 80% θα απαιτούνται λιγότερα από 22 λεπτά.

Όσο για την απόδοσή της, θα διαθέτει τελευταία γενιά ηλεκτροκινητήρων μόνιμου μαγνήτη PSM, που σε λειτουργία overboost θα μπορούν να αποδίδουν πάνω από 612 PS και ροπή που θα ξεπερνά τα 1.000 Nm. Επιπλέον, θα υπάρχει σύστημα διαχείρισης της ενεργητικής αερανάρτησης και για πρώτη φορά ενεργητική τετραδιεύθυνση, με τους πίσω τροχούς να περιστρέφονται έως και κατά 5 μοίρες.

Στην καμπίνα της νέας Macan θα δεσπόζουν οι τρεις οθόνες στο ταμπλό. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,6 ιντσών, η οθόνη 10,9 ιντσών για το σύστημα infotainment και η ίδιας διάστασης, προαιρετική, για το συνοδηγό. Επίσης στον προαιρετικό εξοπλισμό θα υπάρχει head-up-display επαυξημένης πραγματικότητας, που θα προβάλλει διάφορες λειτουργίες αλλά και σήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκάλυψη: Δείτε το εσωτερικό της νέας Porsche Macan, με όλες τις οθόνες σε λειτουργία (photos)

Η Porsche «αποκάλυψε» τις εντυπωσιακές προδιαγραφές της ηλεκτρικής Macan

Αυτή είναι η νέα Porsche Panamera με τους 680 PS (photos)