Σε ποιο αυτοκίνητο οι θήκες στις πόρτες έχουν σχήμα κιθάρας (photos)


Πρόκειται για μία ιδιαίτερη επιλογή των σχεδιαστών και σίγουρα δεν είναι η μοναδική που συναντήσαμε στην καμπίνα του συγκεκριμένου μοντέλου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: BYD, VOLVO, CAR AND DRIVER
  • 25/9/2023

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η έκθεση ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ – ELECTROMOBILITY 2023, στο Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου, άνοιξε τις πύλες της για τους δημοσιογράφους και το Car and Driver ήταν εκεί για να γνωρίσει τα νέα μοντέλα της ελληνικής αγοράς.

Ένα από τα αυτοκίνητα που τράβηξε το ενδιαφέρον μας ήταν το BYD Atto 3 το οποίο συναντήσαμε στο περίπτερο της Sixt την οποία διαχεiρίζεται η Lion Rental και αυτή με τη σειρά της ανήκει κατά 100% στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο δεν είναι διαθέσιμο προς αγορά στη χώρα μας αλλά μόνο για ενοικίαση ή μίσθωση μέσω της Sixt. Παράλληλα σημειώνεται ότι ο Όμιλος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ έχει αναλάβει την εισαγωγή των ελαφριών επαγγελματικών οχημάτων της κινεζικής εταιρείας, ενώ πριν λίγους μήνες το Car and Driver οδήγησε το βαν BYD ETP3 (διαβάστε την αναλυτική δοκιμή εδώ).

Το BYD Atto 3 είναι ένα compact SUV που τον περασμένο Οκτώβριο κατέκτησε 5 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP. Έχει ηλεκτροκινητήρα ισχύος 204 PS και μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 60,48 kWh, που του προσφέρει αυτονομία 420 km. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 7,3 sec. ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 160 km/h.

Εξωτερικά η σχεδίαση δεν έχει κάτι το ξεχωριστό και η γραμμή του θυμίζει αρκετά αντίστοιχα ασιατικά μοντέλα στην κατηγορία του. Όμως, ανοίγοντας κανείς την πόρτα και αντικρίζοντας το εσωτερικό τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Δείτε το walkaround video του αυτοκινήτου εδώ

Η πρώτη έκπληξη έρχεται από την ιδιαίτερη σχεδίαση του ταμπλό, με τις «επιβλητικές» καμπύλες και τα αφρώδη υλικά. Η οθόνη του συστήματος πολυμέσων είναι περιστρεφόμενη, ο επιλογέας των σχέσεων θυμίζει μοχλό ισχύος αεροσκάφους, ενώ χαμηλά το μάτι πέφτει στις θήκες των θυρών που έχουν σχήμα κιθάρας (!), με τις «χορδές» να συγκρατούν τα αντικείμενα που τοποθετούνται σε αυτές! (κεντρική φωτό)

Τα ιδιαίτερα στοιχεία δεν σταματούν εδώ. Όταν έρθει η στιγμή που ο επιβάτης θελήσει να βγει για πρώτη φορά από την καμπίνα, θα υπάρξει μια στιγμή... αμηχανίας αφού οι χειρολαβές δεν εντοπίζονται εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχεδιαστές της BYD, για χάρη του design, τις τοποθέτησαν ακριβώς πάνω από το κυκλικό ηχείο, όπως ακριβώς βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μερικά περίπτερα πιο μακριά είδαμε και τη νέα προσθήκη στη γκάμα της Volvo, το EX30, που και αυτό έχει μια ιδιαίτερης σχεδίασης χειρολαβή στις πόρτες. Σίγουρα, όχι στο βαθμό του BYD Atto 3 αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος «συνηθισμένη».