Το νέο ηλεκτρικό πόλης της BYD έχει αυτονομία 400 km και τιμή κάτω των 11.000 ευρώ


Το BYD Seagull είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής που θα χρησιμοποιεί τις νέες μπαταρίες ιόντων νατρίου της BYD.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BYD
  • 3/4/2023

Παρά την «τρέλα» των SUV και crossover που επικρατεί εδώ και μερικά χρόνια, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιλαμβάνονται ότι και τα «μικρά» έχουν ψυχή, και ιδιαίτερα μεγάλη πέραση, ειδικά όταν πρόκειται για ένα βολικό και οικονομικό EV για την πόλη.

Η BYD επιτίθεται γι ακόμα μία φορά στην παγκόσμια σκηνή της αυτοκίνησης, λανσάροντας ένα νέο μικρό EV, ονόματι Seagull, το οποίο έρχεται να ταράξει τα νερά με την αυξημένη του αυτονομία και την εξωφρενικά χαμηλή του τιμή.

Το νέο μοντέλο θα τοποθετηθεί κάτω από το BYD Dolphin στην γκάμα της εταιρείας, ενώ ο σχεδιασμός του βασίζεται στη νέα φιλοσοφία των Κινέζων, με έντονες γραμμές και σύγχρονα στοιχεία. Η BYD έδωσε μεγάλη σημασία στο τομέα της αεροδυναμικής και δύο στοιχεία που το επιβεβαιώνουν είναι οι ενσωματωμένες στις θύρες λαβές αλλά και η διακριτική αεροτομή που εμφανίζεται ως συνέχεια της οροφής. Στο πίσω μέρος, τα φανάρια έχουν οριζόντια διάταξη κι ενώνονται με μία μπάρα φωτός στο επάνω μέρος. 

Η καμπίνα του Seagull βάζεις τους επιβάτες σε μία φουτουριστική πραγματικότητα. Έχει αυξημένα επίπεδα συνδεσιμότητας και πολλές τεχνολογικές προσθήκες, που καθιστούν το μοντέλο ιδανικό για τη σημερινή εποχή. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 επιβάτες, ενώ το ίδιο φιλοξενείται από την ηλεκτρική πλατφόρμα 3.0 της BYD.

Δύο επιλογές είναι διαθέσιμες, όσον αφορά την μπαταρία του μοντέλου, με χωρητικότητα 30 και 38 kWh, αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση, η αυτονομία αγγίζει τα 305 km, ενώ στη δεύτερη, τα 405 km. Εκτός αυτού, και η ισχύς διαφέρει από έκδοση σε έκδοση, ξεκινώντας από τα 75 PS και φτάνοντας έως και τα 102 PS. Το Seagull θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής που θα χρησιμοποιεί τις νέες μπαταρίες ιόντων νατρίου της BYD, με την αυτοκινητοβιομηχανία να μειώνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το μοντέλο θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του 2023, πρώτα στην Κίνα κι έπειτα ενδεχομένως και σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα αυτή της Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι τα επιβατικά μοντέλα της BYD δεν καταφτάνουν σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής αγοράς. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα πωλούνται αποκλειστικά επαγγελματικές προτάσεις, ενώ στην Ισπανία έρχονται και επιβατικά μοντέλα όπως το Seagull.

Το μοντέλο θα λανσαριστεί στην έκθεση αυτοκινήτου της Σανγκάης στις 18 Απριλίου, όπου θα αποκαλύψει κι η Audi το livery της για την είσοδό της στη Formula 1 το 2026.

Όσο για το κόστος, αυτό είναι το σημείο που θα εξασφαλίσει στο EV τη σίγουρη επιτυχία, αφού η τιμή του θα ξεκινά από τα 80.000 yuan για την αγορά της Κίνας (περίπου 10.700 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία). Θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι αν το αυτοκίνητο φτάσει κάποια στιγμή στα μέρη μας, η τιμή του θα σίγουρα υψηλότερη από αυτή που ισχύει για την κινεζική αγορά.