Togg T10F: Το νέο EV της Τουρκίας έρχεται με 600 km αυτονομίας και 435 PS (video)


Πριν προλάβει το SUV T10X να κυκλοφορήσει στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών, η τουρκική Togg παρουσίασε τη νέα προσθήκη στη γκάμα της. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOGG TWITTER
  • 10/1/2024

Η τουρκική εταιρεία που στοχεύει να κατακλύσει την Ευρώπη με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Togg, κατέλαβε την κεντρική σκηνή της CES, παρουσιάζοντας τη νεότερη προσθήκη στην γκάμα της, το T10F.

Πρόκειται για ένα μοντέλο με fastback αμάξωμα, του οποίου η έκδοση παραγωγής θα είναι πολύ κοντά στο πρωτότυπο που αποκάλυψε η εταιρεία στη διάσημη έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας. Βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τον μεγάλο του «αδερφό,» T10X και ανήκει στο C-segment

Κίνηση κι αυτονομία

Θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις, δύο πισωκίνητες και μία τετρακίνητη. Οι μεγαλύτερες επιδόσεις εντοπίζονται στην τελευταία, αφού φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν στον μπροστινό κι έναν στον πίσω άξονα, αποδίδοντας 435 PS, με τα 0-100 km/h να γίνονται σε 4,6 sec. Αντίστοιχα, το πισωκίνητο T10F διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα, με ισχύ 217 PS.

Για τις RWD εκδόσεις υπάρχουν δύο επιλογές μπαταρίας, 52,4 ή 88,5 kWh, προσφέροντας 350 ή 600 km αυτονομίας, αντίστοιχα. Η AWD εκδοχή έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη εκ των δύο μπαταρία, όμως η αυτονομία της περιορίζεται στα 530 km. Σύμφωνα με την εταιρεία, όλες οι εκδόσεις φορτίζουν από 20-80% μέσα σε 28 λεπτά. Δύο διαφορετικά πακέτα εξοπλισμού είναι διαθέσιμα, V1 και V2, με το δεύτερο να παρέχει περισσότερες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης και συστήματα ασφαλείας.

Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Ο στόχος της Togg είναι το T10F να κατακτήσει την κορυφαία βαθμολογία ασφαλείας στο Euro NCAP. Το μοντέλο χρησιμοποιεί μονοκόκ σασί, κατασκευασμένο από ατσάλι μεγάλης ανθεκτικότητας, το οποίο προστατεύει τους επιβάτες και σημαντικά μέρη του οχήματος, όπως για παράδειγμα η μπαταρία.

Τα συστήματα οδηγικής υποβοήθησης θα περιλαμβάνουν έξυπνο, προσαρμοστικό cruise control με λειτουργία stop-go που θα «διαβάζει» τη σήμανση, σύστημα διατήρησης της λωρίδας κι ειδοποιήσεις αναχώρησης από αυτή, κάμερα που ελέγχει ανά πάσα στιγμή τον περιβάλλοντα χώρο, σύστημα ανίχνευσης τυφλών σημείων, αλλά κι υποβοήθηση στη στάθμευση.

Εκτός αυτού, το T10F θα διαθέτει τον Rush Hour Pilot της Togg, ο οποίος παίρνει τον έλεγχο του οχήματος στο μποτιλιάρισμα, όταν εκείνο κινείται με ταχύτητες μικρότερες των 15 km/h κι υπάρχει προπορευόμενο αυτοκίνητο. Αυτή η προσθήκη περιλαμβάνεται στο επίπεδο εξοπλισμού V2.

Πρεμιέρα και κόστος

Το Togg T10F αναμένεται να καταφτάσει στην αγορά στα τέλη του 2024, ξεκινώντας από τη Γερμανία, όπου ήδη πωλείται το SUV της εταιρείας, T10X. Το πλάνο της θέλει την επέκτασή της και σε άλλες αγορές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία κι η Σουηδία. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σχετικά με το ντεμπούτο στις παραπάνω χώρες, ο τελικός στόχος είναι να «κατακλύσει» τη Γηραιά Ήπειρο με 1 εκατ. οχήματα μέχρι το 2032.

Οι τιμές του νέου μοντέλου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, όμως αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνες του SUV, του οποίου το κόστος ξεκινά από τα 45.000 ευρώ, για τη βασική έκδοση κι αγγίζει τα 57.320 ευρώ, με την αυξημένης αυτονομίας εκδοχή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Togg T10X: Ξεχύθηκαν στους δρόμους εκατοντάδες τουρκικά SUV (videos)

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακολουθεί την Ευρώπη και σφίγγει τη θηλιά στα κινεζικά EV

TOGG T10X: Το «τουρκικό Tesla» αναβάλλει την έλευσή του στην Ευρώπη για... καλό σκοπό