Οι πιο «περίεργες» απαγορεύσεις της FIA στους οδηγούς της F1


Από τα σκουλαρίκια και τις βόλτες με τα ποδήλατα, μέχρι τα κοινωνικά μηνύματα και τα... πυρίμαχα εσώρουχα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Aston Martin, Red Bull Content Pool, Ferrari
  • 14/5/2023

Ξεκινώντας από τη σεζόν του 2020 και φτάνοντας μέχρι και σήμερα, η FIA έχει εφαρμόσει, ή μάλλον επιβάλλει κάποιους νέους κανονισμούς, οι οποίοι δεν αφορούν τα αγωνιστικά, και σίγουρα όχι τη δράση μέσα στην πίστα, αλλά τη συμπεριφορά των οδηγών και του προσωπικού των ομάδων.

Φυσικά, αυτό έχει φέρει την αντίδραση ορισμένων οδηγών, αλλά και το τρολάρισμα από τους fans στα social media, με την FIA να μην αλλάζει γραμμή πλεύσης. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την ομοσπονδία υπερβολική, αφού, ειδικά το 2021, φάνηκε να ασχολείται περισσότερο με τα... σκουλαρίκια του Hamilton, παρά με σημαντικότερα προβλήματα όπως το porpoising ή τις επιθέσεις που έγιναν σε fans σε συγκεκριμένα Grand Prix.

Πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα

Το 'saga' των συγκεκριμένων κανονισμών ξεκίνησε όταν η FIA απαγόρευσε στους οδηγούς να φορούν μπλουζάκια με πολιτικά μηνύματα στα βάθρα των αγώνων τον Σεπτέμβριο του 2020. Πιλότοι όπως ο Lewis Hamilton και ο Sebastian Vettel χρησιμοποίησαν το βάθρο ως βήμα, για να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές σχετικά με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Λίγο παραπάνω από δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2022, η FIA προχώρησε στη γενίκευση του συγκεκριμένου κανονισμού, απαγορεύοντας δηλώσεις με πολιτικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, όχι μόνο στο βάθρο, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες των οδηγών μέσα στην πίστα. Ένας οδηγός δύναται να κάνει μία ανάλογη δήλωση, μόνο εάν λάβει έγκριση από την ίδια την FIA

Κοσμήματα

Άλλο ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά την περασμένη χρονιά ήταν τα κοσμήματα. Ο εν λόγω κανονισμός βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετά χρόνια, όμως η FIA έκανε τα «στραβά μάτια» με αποτέλεσμα αυτό να μην επιτηρείται. Με την έναρξη της νέας χρονιάς του 2022, ένας εκ των δύο αγωνοδικών, Niels Wittich, έκανε ξεκάθαρο ότι αν οι οδηγοί φορούσαν οποιοδήποτε κόσμημα, θα σήμαινε παραβίαση του αθλητικού κώδικα (International Sporting Code).

Πριν το Grand Prix του Μαϊάμι, οι οδηγοί έλαβαν διορία μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022, ώστε να αφαιρέσουν τυχόν μόνιμα κοσμήματα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον κανονισμό. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Lewis Hamilton, ο οποίος εμφανίστηκε στις συνεντεύξεις Τύπου την Πέμπτη πριν το Grand Prix φορώντας τρία ρολόγια, ένα βραχιόλι και ένα δαχτυλίδι σε κάθε δάχτυλο.

Εσώρουχα

Μαζί με την απαγόρευση των κοσμημάτων, ήρθε και η υπενθύμιση ότι οι οδηγοί καλούνται να φορούν αποκλειστικά πυρίμαχα εσώρουχα. Ο Sebastian Vettel έδρασε αναλόγως, κι εμφανίστηκε για λίγες στιγμές στο Grand Prix του Μαϊάμι φορώντας το εσώρουχό του πάνω από την αγωνιστική του φόρμα, χαρίζοντας εικόνες απείρου κάλλους.

Ποδήλατα και πατίνια στα track walks

Τα τελευταία χρόνια, οι πιλότοι και οι μηχανικοί είχαν αρχίσει να «αφήνουν» σταδιακά το περπάτημα, και να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα στις αναγνωριστικές βόλτες που κάνουν την Πέμπτη πριν από κάθε Grand Prix.

Φυσικά, η FIA βρίσκει επικίνδυνη τη συγκεκριμένη πρακτική, λέγοντας η χρήση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς στα Track Walks απαγορεύεται, χωρίς καμία εξαίρεση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση, αφού στα Grand Prix όπου φιλοξενούνται και αγώνες της F2 και της F3, υπάρχει συνωστισμός μέσα στην πίστα. Έτσι, η FIA κρίνει επικίνδυνη, και άρα και παράνομη, τη χρήση ποδηλάτων, ηλεκτρικών πατινιών ή οποιουδήποτε άλλου μέσου

Pit wall

Η τελευταία απαγόρευση που ήρθε από την παγκόσμια ομοσπονδία αφορά το σκαρφάλωμα του προσωπικού των ομάδων στον φράχτη του pit wall, που χωρίζει την πίστα από το pit lane. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μάλλον από την αρχή του σπορ, με τους μηχανικούς να σκαρφαλώνουν στον φράχτη για να πανηγυρίσουν τη νίκη ή την κατάκτηση του βάθρου ενός οδηγού της ομάδας τους.

Η FIA κρίνει και αυτό επικίνδυνο, απαγορεύοντάς το ρητώς από το Grand Prix Αυστραλίας. Η κίνηση αυτή ήρθε με αφορμή τους έξαλλους πανηγυρισμούς των μηχανικών της Aston Martin για το βάθρο που «κλείδωσε» ο Fernando Alonso στο Grand Prix Σαουδικής Αραβίας.