Alpine A290: Η «καυτή» έκδοση του νέου Renault 5 έρχεται με 272 PS (photos)


Η παρουσίαση του νέου Renault 5 σε λίγες εβδομάδες «ανοίγει» το δρόμο και για την hot παραλλαγή του, που κορυφώνει τις δοκιμές εξέλιξής της.

  • ΦΩΤΟ: SH PROSHOTS
  • 23/1/2024

Από τον περασμένο Μάιο, όταν η Alpine παρουσίασε την A290_β, η προσμονή για την έκδοση παραγωγής του συγκεκριμένου concept car ήταν δεδομένη.

Άλλωστε, πρόκειται, ουσιαστικά, για την «καυτή» παραλλαγή του νέου ηλεκτρικού Renault 5, το οποίο θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (26 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου). Οι μνήμες από το «θρυλικό» hot hatch Renault 5 Alpine είναι έντονες, έστω και αν αυτή τη φορά η «καρδιά» του μοντέλου θα είναι ηλεκτρική.

Για πρώτη φορά οι συνεργάτες μας εντόπισαν ένα πρωτότυπο της Alpine A290 να δοκιμάζεται στους δρόμους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πλέον, ήρθε η ώρα να αφήσει τη ζέστη και να δοκιμαστεί σε δύσκολες, χιονισμένες, συνθήκες στη Βόρεια Σουηδία, εκεί όπου όλα τα ηλεκτρικά συστήματα ενός EV τεστάρουν τις αντοχές τους.

Σε σχέση με το πρώτο πακέτο κατασκοπευτικών φωτογραφιών, το επίπεδο του καμουφλάζ δεν έχει υποχωρήσει. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, είναι εμφανή κάποια σχεδιαστικά στοιχεία και οι διαφορές με το concept car. Πρώτη και… καλύτερη, η «επιστροφή» σε συμβατική διάταξη καθισμάτων. Αυτό του οδηγού δεν είναι τοποθετημένο κεντρικά, όπως στο πρωτότυπο, αλλά κανονικά, έχοντας δίπλα του και αυτό του συνοδηγού.

Επιπλέον, υπάρχουν 5 πόρτες, με τις χειρολαβές των πίσω θυρών να είναι τοποθετημένες στην κολόνα C. Ουσιαστική διαφοροποίηση, επίσης, είναι οι τροχοί 19 ιντσών, που και αυτοί έχουν πιο «απλή» σχεδίαση από του concept αλλά και του πρώτου αυτοκινήτου δοκιμών. Έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Michelin, η οποία θα προμηθεύει και ειδικά ελαστικά.

Όσο για τα φρένα, θα διατηρηθούν οι τετραπίστονες δαγκάνες που συναντά κανείς στην A110, αλλά θα έχουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις και θα συνεργάζονται με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω του φρεναρίσματος. Συνολικά η σχεδίαση είναι πιο «επιθετική» σε σχέση με την αντίστοιχη των πρωτοτύπων του Renault 5, με φαρδύτερα φτερά, πιο έντονα μαρσπιέ, σπορ προφυλακτήρες και πίσω αεροτομή.

Η Alpine A290 θα βασίζεται στην πλατφόρμα AmpR Small (πρώην CMF-B EV) του Ομίλου Renault, η οποία θα έχει μικρές τροποποιήσεις, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του επικεφαλής σχεδιασμού, Antony Villain, προκειμένου να αναδειχθεί ο σπορ χαρακτήρας του μοντέλου και η οδηγική ευχαρίστηση που θα προσφέρει.

Επίσημη ενημέρωση για τα κινητήρια σύνολα δεν έχει δοθεί, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιο ισχυρή έκδοση θα αποδίδει 272 PS, ενώ δεν αποκλείεται αρχικά να κυκλοφορήσει μια πιο «ήπια» των 215 PS. Αμφότερες με έναν ηλεκτροκινητήρα και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Η μπαταρία αναμένεται να έχει ενεργειακή χωρητικότητα 52 kWh, προσφέροντας αυτονομία της τάξης των 400 km.

Η παρουσίαση της νέας Alpine A290 αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Alpine ετοιμάζει νέα έκδοση της A110 R με πτερύγιο τύπου Le Mans (photos)

To «καυτό» θερμικό MINI Cooper JCW πιο αποκαλυπτικό από ποτέ (photos)

Αυτό είναι το νέο CUPRA Terramar - Πότε έρχεται η επίσημη παρουσίαση (photos)