«Κλείδωσε» η ημερομηνία αποκάλυψης για το νέο Renault 5


Το μικρό EV της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα κάνει ντεμπούτο στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης μαζί με τη νέα γενιά του Dacia Duster.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RENAULT, SH PROSHOTS
  • 23/11/2023

Η Renault βρίσκεται λίγους μόλις μήνες πριν τραβήξει το κάλυμμα από το Renault 5. Το μικρό κι οικονομικό EV των Γάλλων θα κάνει πρεμιέρα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2024, η οποία θα ανοίξει τις πόρτες στις 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό μοντέλο που θα παρουσιάσει στη Γενεύη ο Όμιλος Renault, αφού και η νέα γενιά του Dacia Duster πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στην ελβετική πόλη.

Το Renault 5 θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο ElectriCity της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Ν. Γαλλία, το οποίο πλέον είναι μέρος της Ampere, της θυγατρικής των Γάλλων, υπό τη σκέπη της οποίας θα λανσάρονται όλα τα EV τους.

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του ως concept car στις αρχές του 2021, πρόκειται για τον απόγονο του αρχικού Renault 5, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 1972 και διατηρήθηκε στην γκάμα της γαλλικής φίρμα έως και το 1996.

Το νέο εγχείρημα της αυτοκινητοβιομηχανίας θα έχει ρετρο-φουτουριστικό εμφάνιση και θα μοιάζει αρκετά με τη μορφή που είχε ως concept, υιοθετώντας έναν ιδιαίτερα καινοτόμο σχεδιασμό. Φυσικά, θα γίνουν οι απαραίτητες μικροαλλαγές που συναντάμε συχνά στη μετάβαση ενός πρωτοτύπου στη γραμμή παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, τα μπροστινά φωτιστικά σώματα, ο προφυλακτήρας, οι ζάντες κι οι λαβές των θυρών θα πάρουν ένα πιο... συμβατικό μονοπάτι. Το σχήμα του αμαξώματος θα διατηρηθεί ως έχει, όπως και τα φτερά και τα πλαστικά μέρη στο κάτω μέρος.

Θα είναι βασισμένο στην πλατφόρμα CMF-B EV και θα φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα που θα ζυγίζει μόλις 20 kg και θα αποδίδει 125 PS ή 150 PS, ανάλογα με την έκδοση. Η μπαταρία θυα ζυγίζει 15 kg, ενώ θα είναι διαθέσιμες δύο επιλογές ενεργειακής χωρητικότητας, 42 kWh και 52 kWh, με την τελευταία να προσφέρει 420 km αυτονομίας.

Σύμφωνα με τη Renault, η τιμή του νέου μοντέλου θα κυμαίνεται κοντά στα 25.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επιστροφή ενός θρύλου: Όλα όσα ξέρουμε για το νέο Renault 5 (photos-video)

Renault Twingo: O «fake» αεραγωγός στο καπό που προκάλεσε απορίες - Αυτός είναι ο ρόλος του

Citroen e-C3, VW ID.2 και Renault 5: «Φουντώνει» η μάχη των EV supermini κάτω των 25.000€