Λούτρινο αρκουδάκι «ξεγέλασε» το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Tesla (video)


Ένα λούτρινο αρκουδάκι και ένας μονόκερος έβαλαν... δύσκολα στο σύστημα της Tesla και έγιναν viral. Ποια ήταν η αντίδραση της εταιρείας;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ-VIDEO: @RealDanODowd - X
  • 8/8/2023

Το σύστημα FSD (Full Self-Driving) της Tesla έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο και τις περισσότερες από αυτές δεν είναι για καλό. Πρόκειται για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, το οποίο δεν απαιτεί την παρέμβαση του οδηγού σε κανένα σενάριο.

Έχουμε δει πολλές φορές κι είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η τελευταία πρόταση δεν είναι 100% αληθής. Σε αρκετές περιπτώσεις, το FSD έχει αποτύχει να ανιχνεύσει πεζό ή εμπόδιο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ατύχημα, ή κάποιος χρήστης του δρόμου να κινδυνεύει.

Τώρα, ένας χρήστης του Twitter (πλέον Χ, αλλά ακόμα το συνηθίζουμε), γνωστός για τις σκληρές κριτικές που έχει κάνει στο παρελθόν στο συγκεκριμένο σύστημα, αποδεικνύει γι' ακόμα μία φορά τους περιορισμούς που έχει όσον αφορά το σύστημα αναγνώρισης και παρακολούθησης του οδηγού.

Πριν μερικά χρόνια, η Tesla ανακοίνωσε ότι η κάμερα στην καμπίνα του Model 3 και του Model Y μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως σύστημα ανίχνευσης του προσώπου, των κινήσεων και των εκφράσεων του οδηγού. Στο παρακάτω video, αυτή η ανακοίνωση διαψεύδεται, αποκαλύπτοντας τα σημαντικά ψεγάδια του συστήματος.

Το video δημιουργήθηκε από το Dawn Project και τον ιδρυτή του, Dan O'Ward, όπως και τον YouTuber AI Addict. Για τη δοκιμή του συστήματος, η ομάδα τοποθέτησε ένα μικρό βαρίδι στο τιμόνι προκειμένου να ξεγελάσει το FSD, ώστε να νομίζει ότι ο οδηγός έχει τα χέρια πάνω του. Στη συνέχεια ένα ακόμα βαρίδι 13 kg μπήκε πάνω στο κάθισμα του οδηγού, όπως και μια σειρά από αντικείμενα, για να δοκιμάσουν την ταχύτητα και τα επίπεδα ανταπόκρισης του συστήματος.

Στην πρώτη δοκιμή, ένα μεγάλο λούτρινο αρκουδάκι κάθισε στη θέση του οδηγού, με το σύστημα παρακολούθησης να παραμένει ακλόνητο, χωρίς να ανιχνεύει ότι δεν υπάρχει άνθρωπος πίσω από το τιμόνι, και το όχημα να συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

Στη συνέχεια, οι δοκιμαστές έσυραν μια μικρή κούκλα, που παρίστανε ένα παιδάκι, στην πορεία του αυτοκινήτου, όμως το αυτόνομο σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης καθυστέρησε πολύ να ανιχνεύσει την παρουσία του, με αποτέλεσμα να μη φρενάρει εγκαίρως και να το χτυπήσει.

Στη δεύτερη δοκιμή, το αρκουδάκι αντικαταστάθηκε από έναν λούτρινο μονόκερο και για μια ακόμη φορά, το σύστημα απογοήτευσε. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο δεν φρέναρε καν, χτυπώντας την κούκλα με ταχύτητα. 

Σχετικά με το θέμα, το Twitter προσέθεσε μια διευκρίνιση κάτω από τη δημοσίευση του O'Ward, σημειώνοντας ότι παρόλο που οι εικόνες του video υποδεικνύουν ότι η οδήγηση με το FSD ενεργοποιημένο είναι επικίνδυνη, αυτό δεν είναι ακριβές, αφού οι δημιουργοί του video κατέβαλαν προσπάθεια για να «ξεγελάσουν» το σύστημα.

Δείτε το σχετικό video: