Υπερειδική στο ΟΑΚΑ για το ΕΚΟ Rally Acropolis 2022


O υφυπουργός Aθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε πώς το 2022 θα διεξαχθεί υπερειδική στο ΟΑΚΑ.

  • 9/11/2021

Με τον πλέον επίσημο τρόπο η Πολιτεία αποδεικνύει τον υψηλό πήχη που έχει βάλει για το Rally Acropolis αξιοποιώντας το με τον μέγιστο τρόπο προκειμένου η Ελλάδα κερδίσει δημοσιότητα μέσα από την προβολή από τα διεθνή Media.

Το Rally Acropolis για το 2022 θα διεξαχθεί από 8-11 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη προγραμματίζεται υπερειδική στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ), όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2005.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από την επιτυχημένη διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης, καθώς η επιστροφή του Rally Acropolis στο επίσημο καλεντάρι του WRC ήταν ένα γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους Έλληνες και όχι μόνο.

Μεγάλη επιτυχία και για την υπερειδική «Cosmote 5G Athens Stage», που έγινε στο Σύνταγμα παρά τις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 30.000 θεατές, με τις εικόνες από τα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας να ταξιδέψουν σε όλον τον πλανήτη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης: "Η ειδική διαδρομή «Cosmote 5G Athens Stage», που διοργανώθηκε γύρω από την Πλατεία Συντάγματος κέρδισε τις εντυπώσεις. Περισσότεροι από 30.000 θεατές έσπευσαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, που με τη βοήθεια όλων, πρόσθεσε ακόμα μια «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του αγώνα".

Συνεχίζοντας ο κ. Υφυπουργός Αθλητισμού στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ανάφερε πώς το ΟΑΚΑ θα βρεθεί στο κέντρο των εκδηλώσεων για την επόμενη διοργάνωση του Rally Acropolis:

"Έχοντας ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά, για το 2022 η διοργάνωση σχεδιάζει μια εντυπωσιακή υπερειδική διαδρομή μέσα στο κεντρικό στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας. Έτσι, πολύ περισσότεροι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού -και όχι μόνο- θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα, αλλά και να ξεναγηθούν στο νέο, αναβαθμισμένο ΟΑΚΑ, το οποίο για μια εβδομάδα θα αποτελέσει το κέντρο πολλών εκδηλώσεων και δράσεων με κύριο θέμα το αυτοκίνητο".

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στο όραμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Motorsport Greece, για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό τονίζοντας πώς "δεν εξαντλείται απλά και μόνο στις διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας. Στόχος τους είναι να εμπλέξουν νέους, ταλαντούχους οδηγούς και να τους δώσουν τη δυνατότητα, με την υποστήριξη της Πολιτείας, να ανοίξουν τα φτερά τους. Για το λόγο αυτό, διοργανώνεται με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, το «Rally Star». Πρόκειται για έναν θεσμό της FIA που «τρέχει» σε όλες τις ηπείρους και από όλα τα μέλη της FIA, προκειμένου να αναδειχθεί η επόμενη γενιά οδηγών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ".

Ο ρόλος του Rally Star

Όπως δήλωσε ο κ. Υφυπουργός για το Rally Star: "Έπειτα από την τελική επιλογή, κάθε ήπειρος θα εκπροσωπηθεί από 6 άνδρες και 1 γυναίκα, που θα ακολουθήσουν μία ολόκληρη περίοδο εκπαίδευσης σε κανονικούς αγώνες, καθώς και παράλληλη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα (φυσική κατάσταση, εκμάθηση γλώσσας, μηχανικές γνώσεις κ.ά.).

Στόχος είναι, μετά την πρώτη χρονιά, να επιλεγούν οι ικανότεροι, οι οποίοι θα συνεχίσουν στο FIA Junior WRC. Στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022, θα προσμετρά και η κατηγορία Junior WRC. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Junior της FIA στοχεύει ειδικά στο να προσφέρει στους νέους οδηγούς την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία και δημοσιότητα με προσιτό κόστος.

Από την κατηγορία αυτή άλλωστε ξεκίνησαν πρωταθλητές και σπουδαίοι οδηγοί, όπως ο Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, ο Dani Sordo, ο Elfyn Evans, ο Thierry Neuville κ.ά..

Αυτό σημαίνει ότι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα προσφέρει ακόμα περισσότερο θέαμα στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς αναμένονται περίπου 12 επιπλέον συμμετέχοντες, που με τα Ford Fiesta κατηγορίας Rally 4 θα βρεθούν στις σκληροτράχηλες ειδικές διαδρομές στα ελληνικά βουνά.

Tο Junior WRC είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κι αυτό διότι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με αυτοκίνητα πανομοιότυπων προδιαγραφών".

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στις δράσεις για την οδική ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι.

Όπως δήλωσε: "Δυστυχώς, τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα εξακολουθούν να παραμένουν μια

επώδυνη καθημερινότητα. Αυτό καθιστά το δικό μας ρόλο, ακόμη πιο κρίσιμο.

  • Επειδή η ψευδαίσθηση της αθανασίας όσων οδηγούν απρόσεκτα και όσων – ιδιαίτερα των νέων- μεθούν με την ταχύτητα, δεν είναι παρά μια ανόητη «ψευδαίσθηση»,
  • Επειδή ο άδικος θάνατος ή ο τραυματισμός στην άσφαλτο, είναι το πιο επώδυνο
  • κοινωνικό φαινόμενο, η πιο μεγάλη πηγή πόνου για τις οικογένειες και τους αγαπημένους των αδικοχαμένων,
  • Επειδή είναι απολύτως εφικτό να μειωθεί, ακόμη και μέχρι εξαφανίσεως, ο αριθμός των θυμάτων,

ανακοινώνουμε ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Motorsport Greece, σε συνεργασία με την αθλητική οικογένεια, θα συνεχίσουμε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να σχεδιάζουμε Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα, με γνώμονα την ευαισθητοποίηση όσο περισσότερων συμπολιτών μας πάνω σε αυτό το ζήτημα".

Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται μια μεγάλη καμπάνια για τους 15 χρυσούς κανόνες της οδικής ασφάλειας, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν διάσημα πρόσωπα από τον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο που θα συμβουλεύουν για τις καλές πρακτικές της οδήγησης για τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους.

 Η αποτίμηση του Rally Acropolis 2021

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στη διεξαγωγή Συνεδρίου, στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Kapa Research θα αναλύσουν το οικονομικό αποτύπωμα και την απήχηση του αγώνα στη χώρα, ενώ προσκεκλημένοι από τη FIA, τον Promoter του θεσμού και την πλευρά των χορηγών θα σκιαγραφήσουν την επόμενη, υβριδική μέρα του θεσμού γενικότερα, και του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ειδικότερα. 

Το παράδειγμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα ακολουθήσει ακόμα μία σπουδαία διεθνής διοργάνωση, ο «Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας», που αναβιώνει και πρόκειται να προβάλει διεθνώς μοναδικές εικόνες της χώρας από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα, λίγο μετά το Πάσχα, οπότε έχει οριστεί η διεξαγωγή του.