Αυτοκίνητο και χειμώνας: Τα 6 σημεία που πρέπει να ελέγξεις πριν πέσει η θερμοκρασία


Προσέχουμε για να έχουμε. Οι πιο σημαντικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν στο αυτοκίνητο πριν αρχίσει να χαλάει για τα καλά ο καιρός.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 31/10/2023

Σύμφωνα με το ημερολόγιο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου, οι θερμοκρασίες παραμένουν σε (ασυνήθιστα) υψηλά για την εποχή επίπεδα. Παρόλα αυτά, το προσεχές διάστημα ο καιρός, αναπόφευκτα, θα χαλάσει και οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν και τις μετακινήσεις.

Σε γενικές γραμμές, κάθε φορά που αλλάζει σημαντικά ο καιρός καλό είναι να ελέγχουμε την κατάσταση του αυτοκινήτου μας. Ασφαλώς και το σχετικό «καμπανάκι» δεν πρέπει να ηχεί μόνο τότε, για τη δική μας καθημερινή ασφαλή μετακίνηση, απλά η κάθε εποχή έχει τις δικές της... ιδιαιτερότητες και «δοκιμάζει» περισσότερο συγκεκριμένα συστήματα και εξαρτήματα ενός οχήματος σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ποια είναι τα 6 σημεία που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε να μπορούμε να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς εν όψει των κρύων, βροχερών και ίσως χιονισμένων ημερών που θα ακολουθήσουν;

1. Φώτα

Όσο περνάει ο καιρός, η διάρκεια της ημέρας μικραίνει και αυτή της νύχτας μεγαλώνει. Το σκοτάδι έρχεται νωρίτερα και το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2023, όταν και λήγει η θερινή ώρα, με αποτέλεσμα στις 04:00 οι δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω (03:00).

Οι μετακινήσεις υπό το φως των φωτιστικών σωμάτων είναι ολοένα και περισσότερες, με αποτέλεσμα τα φώτα και στις δύο άκρες του αμαξώματος να πρέπει να έχουν καθαρές επιφάνειες, να μην έχουν φθορές, ενώ στην περίπτωση των προβολέων είναι απαραίτητη η σωστή ρύθμισή τους, ώστε να μην τυφλώνουν τους οδηγούς των υπόλοιπων οχημάτων.

2. Υαλοκαθαριστήρες

Το φθινόπωρο (που στο ημερολόγιο έχει ήδη έρθει, αλλά μόνο θεωρητικά ακόμα) φέρνει τις πρώτες, έντονες, βροχές, αλλά και την υγρασία και το θόλωμα του παρμπρίζ. Αυτομάτως, οι υαλοκαθαριστήρες αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα για την ορατότητα προς τα εμπρός, αλλά και προς τα πίσω, στα μοντέλα που υπάρχει ένας και στο πίσω τζάμι.

Έτσι, θα πρέπει να τσεκάρουμε ότι τα λάστιχά τους είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχουν «σκληρύνει» από τη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών και ότι καθαρίζουν αποτελεσματικά τις γυάλινες επιφάνειες. Αν «γδέρνουν» το παρμπρίζ, κάνουν διάφορους ήχους ή αφήνουν σημεία ασκούπιστα, οφείλουμε να τους αντικαταστήσουμε.

3. Παρμπρίζ

Σε συνθήκες κακοκαιρίας, εκτός από την έντονη βροχή, σε πολλές περιοχές πέφτει πυκνό χαλάζι που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θραύση των κρυστάλλων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και από πτώσεις κλαδιών δέντρων, σε περίπτωση που έχουμε παρκάρει κάτω από αυτά. Γι’ αυτό καλό είναι να ελέγξουμε προκαταβολικά αν τα κρύσταλλα παρουσιάζουν ρωγμές ή έντονες φθορές, που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καταστροφής τους.

4. Κλιματισμός και θέρμανση

Ένα συχνό φαινόμενο αυτή την εποχή είναι τα θολωμένα τζάμια τις πρωινές ώρες, με την υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά και τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και του εσωτερικού του αυτοκινήτου.

Έτσι, το σύστημα κλιματισμού πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Στα αυτοκίνητα με αυτόματο κλιματισμό υπάρχει η σχετική λειτουργία που ξεθολώνει αμέσως το παρμπρίζ. Στα υπόλοιπα, το συγκεκριμένο ρόλο παίζει το air condition ή - για τα παλιότερα - το καλοριφέρ, αρκεί, ασφαλώς, να λειτουργούν απρόσκοπτα.

5. Μπαταρία

Η πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο είναι παραδοσιακά «εχθροί» της μπαταρίας του αυτοκινήτου, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως και ξαφνικά δεν μπορούμε να βάλουμε σε λειτουργία τον κινητήρα, καλό είναι να προχωρήσουμε σε έλεγχό της σε κάποιον τεχνικό.

Άλλωστε είναι ένα από τα εξαρτήματα που συνήθως «δεν προειδοποιεί» για την αστοχία του. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι ακροδέκτες της να είναι σε καλή κατάσταση (χωρίς βρωμιές, άλατα ή σκουριά) για να έχουν άψογη επαφή με τους πόλους.

6. Ελαστικά

Ασφαλώς και τα ελαστικά πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε μία συγκεκριμένη εποχή. Ωστόσο το φθινόπωρο με τις βροχές να κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους, οι δρόμοι γίνονται ολισθηροί και τα επίπεδα πρόσφυσης μειώνονται. Άρα, επιβάλλεται να ελέγχουμε το επίπεδο φθοράς τους, για να εξασφαλίσουμε ότι θα τα έχουμε σύμμαχο σε δύσκολες καιρικές και οδηγικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι θα διατηρήσετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας πάντα σε «φόρμα»

Αμορτισέρ: Πώς θα καταλάβεις ότι έφτασε η στιγμή να τα αλλάξεις

Πώς να καθαρίσεις τα μυγάκια στον προφυλακτήρα χωρίς να καταστρέψεις το χρώμα