Πώς θα ξεθαμπώσεις εύκολα και γρήγορα τα τζάμια στο αυτοκίνητο


Ένα από τα προβλήματα που εμφανίζεται συχνά το χειμώνα είναι αυτό των θολωμένων τζαμιών στο αυτοκίνητο. Δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 13/12/2023

Ο χειμώνας σιγά-σιγά κάνει την εμφάνισή του σε όλη τη χώρα και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για τις μετακινήσεις με τα οχήματα, εξαιτίας της ολισθηρότητας λόγω έντονων βροχοπτώσεων, των χιονισμένων δρόμων ή και της ύπαρξης πάγου στο οδόστρωμα, ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, ένα επιπλέον «ζήτημα» που εμφανίζεται ακόμα και πριν καλά-καλά ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας, είναι αυτό των θολωμένων τζαμιών στο εσωτερικό της καμπίνας, που περιορίζουν αισθητά την ορατότητα του οδηγού, καθιστώντας την αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η αυξημένη υγρασία και η διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας και αυτής στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος, την υγρασία που αυτό μπορεί να «μεταφέρει» (πχ με τα ρούχα σε βροχερές συνθήκες) αλλά και τα χνότα μας, είναι οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα στο παρμπρίζ.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Στα σύγχρονα αυτοκίνητα που διαθέτουν αυτόματο σύστημα κλιματισμού, η λύση είναι απλή και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Απλά ο οδηγός επιλέγει τη λειτουργία «ξεθάμπωμα τζαμιών», με το κουμπί που διαθέτει την αντίστοιχη ένδειξη και το σύστημα αυτόματα, μέσα σε δευτερόλεπτα λύνει το πρόβλημα, επιλέγοντας τη σωστή θερμοκρασία για να φύγει η υγρασία.

Όταν το αυτοκίνητο διαθέτει «απλό» air condition και δεν υπάρχει σχετικός διακόπτης για το ξεθόλωμα του παρμπρίζ, τότε θα πρέπει να κάνει ο οδηγός χειροκίνητα τη διαδικασία. Κατευθύνει τον αέρα προς το τζάμι μέσω του αντίστοιχου χειριστηρίου (ή/και στα πλαϊνά παράθυρα, αν υπάρχει και εκεί πρόβλημα ορατότητας), επιλέγει τη μέγιστη ένταση ροής ζεστού αέρα και απενεργοποιεί την ανακύκλωση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει air condition, τότε το άναμμα του καλοριφέρ, η μέγιστη ένταση ροής αέρα προς τα τζάμια, σε συνδυασμό με ελαφρώς ανοικτά παράθυρα - όσο αυτό είναι εφικτό σε περίπτωση που βρέχει - φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χρήσιμος σύμμαχος είναι τα ειδικά πανάκια μικροϊνών, που απορροφούν την υγρασία από τα τζάμια. Τέλος, καλό είναι, έτσι κι αλλιώς, να διατηρούμε καθαρά τα τζάμια του οχήματος.

Συνολικά, θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει ώστε το σύστημα κλιματισμού/air condition να λειτουργεί σωστά, οι αεραγωγοί να είναι σε καλή κατάσταση, όπως, φυσικά και οι υαλοκαθαριστήρες αλλά και το σύστημα πλυσίματος του παρμπρίζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειμερινά ελαστικά: Βρείτε όλες τις απαντήσεις για τη χρησιμότητά τους

Υαλοκαθαριστήρες: Γιατί πρέπει να τους σηκώνουμε όταν χιονίζει

Roads: Η εφαρμογή που σου δείχνει σε ποιους δρόμους θα πέσει χιόνι

Παγκόσμιος πρωταθλητής δίνει συμβουλές ασφαλούς οδήγησης τον χειμώνα