2023 Honda Civic Type R: Όλα όσα γνωρίζουμε για το πιο γρήγορο Type R όλων των εποχών (video)


Η αποκάλυψη του νέου Honda Civic Type R πλησιάζει και αυτά είναι όλα τα δεδομένα του ιαπωνικού hot hatch που αναμένεται πως και πως από τους fans της σειράς.

  • 11/7/2022

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που παρουσιάστηκε επίσημα η ενδέκατη κατά σειρά γενιά του Honda Civic το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε στην κορυφαία εκδοχή του, αυτή που φέρει το λογότυπο Type R.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναμονής με πολλά teasers που γέμιζαν το… ποτήρι της αγωνίας, το νέο ιαπωνικό hot hatch ετοιμάζεται να αποκαλυφθεί το προσεχές διάστημα και παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλα τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει για τη νέα πρόταση.

Ίδιος κινητήρας, περισσότερη δύναμη

Το νέο Type R θα συνεχίσει να φέρει κάτω από το καπό τον 2λιτρο τετρακύλινδρο turbo κινητήρα ο οποίος όμως θα δεχθεί μια σειρά από τροποποιήσεις ώστε να βγάζει στην άσφαλτο περισσότερη δύναμη από την τρέχουσα έκδοσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ιπποδύναμη θα είναι κοντά στα 330 PS σε αντίθεση με τα 320 PS της τρέχουσας γενιάς. Η αλήθεια είναι ότι η αναβάθμιση δεν είναι μεγάλη ωστόσο είναι αρκετή ώστε να μπορέσει το νέο Type R να είναι ένα βήμα  πιο μπροστά σε σύγκριση με τον μεγάλο ανταγωνιστή του που δεν είναι άλλος από το VW Golf R.

Το κορυφαίο όλων των εποχών

Honda φρόντισε να χτίσει ένα υψηλό hype για την έλευση του νέου Type R βάζοντάς το τον περασμένο Απρίλιο στην πίστα της Suzuka για να δει τους χρόνους που θα γράψει. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αφού το πρωτότυπο έκανε ρεκόρ γύρου για προσθιοκίνητο αυτοκίνητο. Συγκεκριμένο το χρονόμετρο σταμάτησε στο 2:23.120 όταν το προηγούμενης γενιάς Type R Limited Edition είχε γράψει 2:23.993. 

Αυτόματο κιβώτιο αγνοείται

Εξαρχής οι πληροφορίες που έβγαιναν από τη Honda ανέφεραν ότι η εταιρεία θα παραμείνει πιστή στον "πάντρεμα" του κινητήριου συνόλου με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων που θα μεταφέρει τη δύναμη στους μπροστά τροχούς. Ωστόσο εσχάτως τα αυτόματα κιβώτια δείχνουν να… επανέρχονται στη μόδα και η Honda εμφανίζεται να σκέφτεται σοβαρά το λανσάρισμα μιας επιπλέον έκδοσης με δύο πεντάλ, όπως ετοιμάζεται να κάνει η Toyota τόσο στο GR Yaris όσο και στη GR Corolla. Αν αυτό συμβεί και στο Type R τότε το πιο πιθανό σενάριο θέλει να επιλέγεται ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.  

Ίδια αλλά πιο εξελιγμένη πλατφόρμα

Το νέο Honda Civic Type R δεν θα μετακομίσει πάνω σε νέα πλατφόρμα. Θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ίδια που είδαμε και στην τρέχουσα γενιά αλλά στην πιο εξελιγμένη εκδοχή της. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το στήσιμο του αυτοκινήτου θα είναι πιο άκαμπτο και πιο σφιχτό ώστε να προσφέρει την κορυφαία fun to drive εμπειρία αλλά και να παρέχει κορυφαίο κράτημα στις γωνίες χάρη στη διατήρηση του γονάτου διπλού άξονα στην μπροστινή ανάρτηση.

Τα διαθέσιμα χρώματα

Πριν από λίγες ημέρες διέρρευσε η λίστα με τους διαθέσιμους χρωματισμούς που θα δούμε στην παλέτα. Τα πέντε χρώματα με τα οποία θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία είναι τα μαύρο (Crystal Black Pearl), μπλε (Boost Blue Pearl), γκρι (Sonic Gray Pearl), κόκκινο (Rallye Red) και το κλασικό λευκό (Championship White). Η πιο τρανταχτή απουσία στη λίστα ήταν αυτή του κίτρινου Phoenix της Limited Edition της προηγούμενης γενιάς, αν και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

Το Honda Civic Type R Special Edition σε κίτρινο χρώμα
Το Honda Civic Type R Special Edition σε κίτρινο χρώμα

Την ίδια στιγμή ξένα δημοσιεύματα έχουν αποκαλύψει φωτογραφίες και από το εσωτερικό του μοντέλου το οποίο δεν φέρει τρανταχτές διαφορές σε σχέση με την 11η γενιά του Honda Civic, με το βασικό χρωματικό θέμα να είναι το μαύρο-κόκκινο και το οποίο συμπληρώνεται από σουέτ επιφάνειες.

Ακόμα πιο κοντά στην επίσημη παρουσίαση

Αυτό που μένει πλέον είναι η Honda να τραβήξει επιτέλους το κάλυμμα από το νέο Type R και να το αποκαλύψει στο κοινό. Αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο διάστημα με την εταιρεία να μην  έχει αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία. Παρόλα αυτά φρόντισε να κορυφώσει την αγωνία δημοσιεύοντας ένα video πριν από λίγες εβδομάδες στο επίσημο κανάλι της στο YouTube.