Ανανέωση για τη Lancia Ypsilon λίγο πριν το πέρασμα στη νέα εποχή (photos)


Η ιταλική φίρμα «φρέσκαρε» το αυτοκίνητο πόλης, το οποίο διατίθεται με υβριδικό κινητήριο σύνολο αλλά και σε έκδοση διπλού καυσίμου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/9/2023

Η αναγέννηση της Lancia είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες. Η παρουσίαση του Pu&Ra HPE Concept έδειξε το δρόμο προς το μέλλον, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους παρουσίασε το ανανεωμένο σήμα και τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι το 2024 θα παρουσιαστεί η νέα Ypsilon, για να ακολουθήσει το 2026 το ολοκαίνουριο premium EV crossover (Aurelia) και το 2028 η νέα Delta. Για τη νέα Ypsilon έχουν γραφτεί πολλά, ενώ επισήμως έχει γίνει γνωστό ότι θα διαθέτει και HF έκδοση, η οποία θα παρουσιαστεί το 2025 με ισχύ 240 PS.

Ωστόσο, μέχρι την παρουσίαση της 5ης γενιάς της Ypsilon - που οι τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να μεταφέρεται για την άνοιξη του 2024, με εμπορικό λανσάρισμα το καλοκαίρι - η ιταλική φίρμα προχώρησε σε ανανέωση της υπάρχουσας γενιάς, η οποία κυκλοφορεί στην Ιταλία.

Πλέον, η Ypsilon διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, Gold, Platinum και EcoChic LPG, με την τελευταία, όπως λέει και το όνομά της να συνδυάζεται με κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη-υγραέριο).

«Η Lancia Ypsilon με τα 38 χρόνια ιστορίας της, τις 4 γενιές, τις 36 ειδικές σειρές και τις περισσότερες από 4 εκατομμύρια πωλήσεις, βρίσκεται στο βάθρο των αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιταλία εδώ και 11 χρόνια. Ένα εμβληματικό Fashion City Car διαθέσιμο σε εκδόσεις Hybrid και LPG, το οποίο σήμερα, με το λανσάρισμα της νέας σειράς, ανανεώνεται προσθέτοντας περισσότερα περιεχόμενα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και το στυλ. Μια λειτουργία σύμφωνα με τη νέα πορεία της Lancia, μιας μάρκας που θέλει να αποδεικνύεται ότι προβάλλεται όλο και περισσότερο προς το μέλλον και ολοένα πιο προσεκτική στις ανάγκες των πελατών της», δήλωσε ο Raffaele Russo, Διευθύνων Σύμβουλος της Lancia Ιταλίας.

Η απλοποίηση της γκάμας είναι προφανής, καθώς οι 5 υπάρχουσες εκδόσεις «μετατρέπονται» σε δύο, αμφότερες ήπια υβριδικές και αναβαθμισμένες: Η τωρινή Silver γίνεται Gold και η Gold «αναβαθμίζεται» σε Platinum. Ασφαλώς δεν πρόκειται για απλή αναβάθμιση ονομασιών, αλλά και εξοπλισμού, ενσωματώνοντας στοιχεία που μέχρι τώρα ήταν προαιρετικά διαθέσιμα.

Η έκδοση Gold εμπλουτίζεται με τροχούς Style 15 ιντσών και ηλεκτρικούς καθρέφτες, παρουσιάζοντας μια αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων με στόχο να τους κάνει πιο κομψούς. Στην έκδοση Platinum, ωστόσο, συναντά κανείς ζάντες αλουμινίου, πίσω προφυλακτήρα στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα, χρωμιωμένη εξάτμιση, φιμέ τζάμια, πίσω κάμερα και αισθητήρες παρκαρίσματος, αλλά και επενδύσεις καθισμάτων από ένα καινοτόμο και βιώσιμο το οποίο προέρχεται από την ανακύκλωση του πλαστικού που συλλέγεται στη Μεσόγειο.

Η οθόνη αφής 7 ιντσών προσφέρει αυξημένη συνδεσιμότητα, με ασύρματο Android Auto και Apple CarPlay, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει ασύρματος φορτιστής.

Αμφότερες οι εκδόσεις «φορούν» ήπια υβριδικό κινητήριο σύνολο 12V, έχοντας ως βάση τον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,0 L που αποδίδει 70 PS και συνοδεύεται από ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία λιθίου. Από την άλλη πλευρά, η έκδοση διπλού καυσίμου EcoChic LPG διαθέτει κινητήρα 1,2 L ίδιας απόδοσης.

Η Lancia αναφέρει ότι με τη χρήση του υγραερίου, επιτυγχάνεται οικονομία καυσίμου που αγγίζει το 45% σε σχέση με τον αντίστοιχο βενζινοκινητήρα, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 700 ευρώ το χρόνο για μια μέση απόσταση 15.000 km.

Η τιμή της νέας υβριδικής Lancia Ypsilon στην Ιταλία ξεκινά από 17.650 ευρώ, ενώ για την LPG έκδοση «ανεβαίνει» στις 20.900 ευρώ. Ωστόσο, για online παραγγελίες παρέχεται έκπτωση.