Γιατί η Renault δεν εγκαταλείπει την αγορά της Ρωσίας;


Μία πιθανή αποχώρηση της Renault αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις. Τι φοβούνται περισσότερο οι Γάλλοι; 

  • 14/3/2022

Η Renault συνεχίζει να πηγαίνει... κόντρα στο ρεύμα και κρατάει ζωντανούς τους δεσμούς της με την αγορά της Ρωσίας ως η μοναδική μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Προφανώς υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που το «διαμάντι» έχει πάρει αυτή την απόφαση με κορυφαίο τον φόβο ότι η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της AvtoVAZπου παράγει τα μοντέλα της Lada και η Renault κατέχει το 68% του μετοχικού της πακέτου.

Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι ελέγχουν σχεδόν το 30% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτου με τις συνολικές πωλήσεις να αντιστοιχούν στο 10% των εσόδων τους, ενώ στη Ρωσία η Renault έχει εργατικό δυναμικό της τάξεως των 40.000 ανθρώπων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν σκεφτεί κανείς πως η γαλλική κυβέρνηση που πρωτοστατεί στις κυρώσεις έναντι των Ρώσων κατέχει το 15% των μετοχών της Renaultενώ σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire αρκέστηκε να πει πως οι εταιρείες είναι ελεύθερες να πάρουν μόνες τους τις αποφάσεις σχετικά με το αν θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά.

Σχεδόν παράλληλα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ως πηγή την εταιρεία ερευνών Alphavalue και εμφανίζουν τη Renault να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλήσει τις μετοχές της στην AvtaVAZ. Ο λόγος που σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση είναι για να προλάβει την πτώση της αξίας τους που θα προκύψει από τις κυρώσεις που έχουν πάρει στο σύνολό τους οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης.

Το εργοστάσιο της Renault που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα έχει ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας του μέχρι την 18η Μαρτίου λόγω μεγάλων ελλείψεων στις προμήθειές του. Πλέον, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις της Renault και το αν τελικά πάρει την απόφαση να απεμπλακεί από τη Ρωσία πληρώνοντας το... μάρμαρο αυτή της επιλογής.