Η Kia ετοιμάζει δύο ηλεκτρικά SUV μετά το EV6


Η κορεατική φίρμα δεν επαναπαύεται και μετά το EV6 σχεδιάζει ήδη μία σειρά άλλων δύο ηλεκτρικών SUV. Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τα νέα EV4 και EV7. 

  • 24/8/2021

Η Kia κινείται ταχύτατα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της και εργάζεται ήδη πάνω σε δύο ολοκαίνουρια SUV που θα πλαισιώσουν το επερχόμενο EV6.

Τα δύο νέα μοντέλα μηδενικών ρύπων της εταιρείας θα έρθουν μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2024, και όπως δήλωσε ο επικεφαλής των προϊόντων της Kia, Sjoerd Knipping, το πρώτο θα είναι ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV που θα απευθύνεται στην αμερικανική αγορά. Οι πληροφορίες για αυτό το μοντέλο είναι ακόμα περιορισμένες, αλλά πιθανότατα θα ονομάζεται EV7 ή EV8.

Παράλληλα, οι Κορεάτες εργάζονται επίσης πάνω σε ένα δεύτερο ηλεκτρικό SUV, που θα έχει επίκεντρο την Ευρώπη και αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του 2022. Η πιθανότερη ονομασία δεν είναι άλλη από το EV4 και οι διαστάσεις του θα το φέρνουν αντιμέτωπο με τα Volvo C40 και Mercedes-Benz EQA.

Το Kia EV4 θα βασίζεται στην προοριζόμενη για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα πλατφόρμα Electric-GlobalModular Platform (E-GMP), την ίδια με τα EV6, Hyundai Ioniq 5 και Genesis GV60 και θα έχει παρόμοιες διαστάσεις με το ευρωπαϊκών προδιαγραφών Kia Sportage.

Το μεταξόνιο του EV4 θα είναι συγκριτικά μικρότερο από αυτό του EV6 (κοντά στα 2.900 χιλιοστά), αλλά η πλατφόρμα θα του εξασφαλίζει πλούσιους εσωτερικούς χώρους και θα επιτρέψει την ενσωμάτωση των ίδιων μπαταριών με του EV6.

Αυτό σημαίνει πως το EV4 θα έχει και το ίδιο σύστημα κίνησης με το EV6 και θα προσφέρεται με μπαταρίες 58 kWh και 77,4 kWh. Η χρήση της πλατφόρμας E-GMP θα σημαίνει επίσης ότι το EV4 θα χρησιμοποιεί ηλεκτρονική αρχιτεκτονική 800 volt που προσφέρει γρήγορη φόρτιση 350 kW, επιτρέποντας τη φόρτιση της μπαταρίας των 77,4 kWh από το 10 έως 80 % σε μόλις 18 λεπτά.

Όπως έχει ανακοινώσει η Kia σχεδιάζει να λανσάρει 11 νέα εξηλεκτρισμένα μοντέλα έως το 2025, με 6 εξ αυτών να είναι αμιγώς ηλεκτρικά και 5 ηλεκτρικές εκδόσεις μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.