Η Maserati Quattroporte έγινε 60 ετών και συνεχίζει να γράφει ιστορία (photos)


Έχοντας παρουσιαστεί το 1963, το πολυτελές sedan της Maserati βρίσκεται στην 6η γενιά του και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί – Αυτή είναι η ιστορία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MASERATI MEDIA (Aldo Ferrero/Lorenzo Marcinno/davidedemartis.com)
  • 11/11/2023

Με τον καταιγισμό των νέων τεχνολογιών και την εξέλιξη σε όλους τους τομείς, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανανεώνουν συχνά την γκάμα τους, παρουσιάζοντας συχνά ολοκαίνουριες προσθήκες σε αυτή και διατηρώντας ελάχιστα μοντέλα στο βάθος των δεκαετιών.

Ένα από αυτά, από τα πιο εμβληματικά, είναι η Maserati Quattroporte, η οποία πριν από λίγες μέρες συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής! Ήταν 30 Οκτωβρίου 1963 όταν στην 45η έκδοση του Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πολυτελές sedan.

Έκτοτε πέρασαν 60 χρόνια και 6 γενιές, αλλά συνεχίζει να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας. «Ακόμα και τώρα, η Quattroporte παραμένει η ναυαρχίδα μας, συνώνυμη με μοναδική πολυτέλεια. Εκτιμάται για τη φινέτσα, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την εξαιρετική απόδοση, την ποιότητα και την ολοένα και μεγαλύτερη ευρυχωρία της - όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαχρονική στιλιστική της ‘πινελιά - στοιχεία που έχουν διατηρήσει αγέραστη την Quattroporte», τόνισε ο CEO της εταιρείας, Davide Grasso.

Σύμφωνα με τη φίρμα, η Quattroporte είναι ένα μοντέλο που αφηγείται την ιστορία της μάρκας και γεμίζει με υπερηφάνεια το brand. Αποτελεί μια αναγνώριση του ξεχωριστού ιταλικού χαρακτήρα που η Maserati ήθελε πάντα να παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο μέσα από τα μοντέλα της. Το πέτυχε, έχοντας παράξει περισσότερα από 75.000 αντίγραφά της.

Η πρώτη γενιά του πολυτελούς sedan διέθετε έναν 8κύλινδρο κινητήρα με αγωνιστικές καταβολές και έντονο «βρυχηθμό» και χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική και κομψή σχεδίαση αλλά και το εκλεπτυσμένο εσωτερικό της. Η άνεση ήταν σε υψηλό επίπεδο, όπως και οι επιδόσεις της, φτάνοντας τα 230 km/h.

Στο σχεδιασμό της στο πέρασμα των ετών ενεπλάκησαν πολλά κορυφαία ονόματα του χώρου, όπως οι Bertone, Giugiaro, Gandini, Pininfarina, για να φτάσουμε στο Maserati Centro Stile, που είναι «υπεύθυνο» για την 6η - τρέχουσα - γενιάς της.

Αν και η δεύτερη γενιά της δεν είχε ανάλογη επιτυχία, ίσως και λόγω της τολμηρής της σχεδίασης, η επόμενη, διά χειρός Alejandro De Tomaso, είχε εντυπωσιακή απήχηση. Ακολούθησε η 4η γενιά που αντιμετώπισε, επίσης, διάφορες «προκλήσεις» και έπειτα η επόμενη που «έκοψε» τους δεσμούς με το παρελθόν αλλά παρέμεινε πιστή στη νικητήρια φόρμουλα. Η 5η γενιά, που παρουσιάστηκε το 2003, κατέκτησε αρκετά βραβεία, ενώ με την 6η γενιά, από το 2013 έως και σήμερα, η Quattroporte παραμένει ένα κορυφαίο και μοναδικό μοντέλο, μέσω συνεχών αναβαθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Αρκετά αντίγραφα του πολυτελούς sedan μπορούσε κανείς να συναντήσει στο πέρασμα των ετών από τα γκαράζ των πιο απαιτητικών λάτρεων της αυτοκίνησης μέχρι τα αντίστοιχα βασιλιάδων και πριγκίπων. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 κινηματογραφικές παραγωγές, φωτογραφήθηκε σε κόκκινα χαλιά, συνόδευσε υψηλούς αξιωματούχους σε διάφορα events και αποτέλεσε το μοντέλο επιλογής για τους πιο σημαντικούς VIP σε διάφορους κλάδους.

Έχοντας παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία του 20ού αιώνα και 60 χρόνια μετά την παρουσίασή της, η Quattroporte παραμένει ένα από τα κορυφαία πολυτελή μοντέλα και συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Maserati MC20 Cielo «αγριεύει» στα χέρια της Mansory (photos)

Η Maserati αποκαλύπτει το ισχυρότερο sedan παραγωγής στον κόσμο (photos)

Maserati GT2: Το νέο αγωνιστικό «όπλο» των Ιταλών που βασίζεται στην MC20 (photos)