Lexus RZ 450e: ένα Toyota bZ4X με premium χαρακτήρα


Το νέο 100% ηλεκτρικό SUV της Lexus, μια πολυτελή εναλλακτική των Toyota bZ4X και Subaru Solterra, ετοιμάζεται να μπει στη ζωή μας αποκαλύπτοντας στοιχεία από τον δυναμικό του χαρακτήρα. Πότε αναμένεται η κυκλοφορία του;

  • 15/12/2021

Λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του προέδρου της Toyota, Akio Toyoda, στην παρουσίαση για τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα “πατήσει” ο ιαπωνικός όμιλος προς τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων του, αποκαλύφθηκε στο κοινό μεγάλο μέρος πληροφοριών που αφορούν τον νέο, πλήρες ηλεκτρικό SUV της Lexus, το RZ 450e.

Αυτό που γνωρίζαμε ήδη ήταν ο αεροδυναμικός σχεδιασμός του νέου μοντέλου τον οποίο ξεχωρίσαμε από τα σκίτσα που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες. Μία αντίστοιχη ηλεκτρική πρόταση από την Lexus κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και είναι το Lexus UX 300e το οποίο ήρθε σαν... ορεκτικό για όσα θα επακολουθήσουν από την φίρμα.

Το "κυρίως πιάτο" της εταιρίας αφορά την κυκλοφορία στους δρόμους της Ευρώπης του Lexus RZ 450e που αποτελεί μια πολυτελή, εναλλακτική πρόταση των Toyota bZ4X και Subaru Solterra. Αυτό γίνεται ευδιάκριτο από τον... αέρα που αποπνέει η επιλογή πολυτελών υλικών και συμπληρώνεται από την sport σχεδιαστική γραμμή, δείχνοντας με το “καλημέρα” που θέλει να το πάει η εταιρία. Για την ανάπτυξη του Lexus RZ 450e χρησιμοποιήθηκε η γνωστή ηλεκτρική πλατφόρμα της Toyota "TNGA" που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί ο κατασκευαστής στην εποχή των οχημάτων με μηδενική εκπομπή ρύπων.

Το εντυπωσιακό μπροστινό μέρος χαρακτηρίζεται από την παρουσία της μάσκας τύπου “Spingle” της Lexus που είναι κλειστή και συνοδεύεται από αεραγωγούς στο κάτω μέρος και στα πλάγια. Τα φωτιστικά σώματα έχουν επιθετική παρουσία και συμπληρώνουν αρμονικά το σύνολο, ενώ στους θόλους των τροχών έχουν τοποθετηθεί πλαστικές προστατευτικές επενδύσεις. Στο πίσω μέρος το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η προέκταση της οροφής μέσω δύο πτερυγίων ενώ τα φωτιστικά σώματα ενώνονται μεταξύ τους μέσω μίας led μπάρας.

Αυτά που γνωρίζουμε αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι ότι το Lexus RZ 450e θα διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και το σύστημα τετρακίνησης θα φέρει την ονομασία «Direct4». Το σύστημα διεύθυνσης θα είναι «drive by wire» ενώ το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι τόσο ο μεταβλητός λόγος της κρεμαγέρας όσο και η μεταβλητή υποβοήθηση, αναλόγως της ταχύτητας κίνησης του οχήματος. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται πληροφορίες που αναφέρουν ότι το σύστημα μπαταριών θα είναι ισχύος 71.kWh και θα αποδίδει περίπου 200PS.

Η επίσημη παρουσίαση του Lexus RZ 450e αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και αμέσως μετά θα ανοίξουν οι παραγγελίες για τους υποψήφιους αγοραστές. Μέχρι τότε, λογικά, θα έχουμε δει περισσότερα στοιχεία και από το εσωτερικό το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί μυστήριο.