Mercedes G-Class: Επετειακή έκδοση για τη συμπλήρωση 500.000 αντιγράφων (photos)


Το one-off μοντέλο της γερμανικής φίρμας διαθέτει σχεδιαστικά στοιχεία από τα πρώτα χρόνια της 44χρονης ιστορίας του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 21/4/2023

Η Mercedes G-Class είναι αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο. Τόσο στη σχεδίασή του, όσο και με τις off-road ικανότητές του. Από το 1979 που παρουσιάστηκε μέχρι και σήμερα, έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, όπως «το καλύτερο εκτός δρόμου όχημα στον κόσμο».

Την Πέμπτη (20/4) η G-Wagen έγραψε ιστορία, καθώς έφτασε τα 500.000 αντίγραφα. Το επετειακό όχημα που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του Graz της Αυστρίας δεν είναι απλά άλλο ένα στη λίστα. Είναι μοναδικό (one-off), καθώς λόγω του εορταστικού του «χαρακτήρα» διαθέτει σχεδιαστικές λεπτομέρειες που θυμίζουν τα πρώτα χρόνια παραγωγής του.

Πρόκειται για την 280 GE, εμπνευσμένη από την αντίστοιχη έκδοση του 1986, η οποία διατηρεί στοιχεία της όπως η συγκεκριμένη απόχρωση του πράσινου χρώματος, που ήταν ένα από τα πρώτα διαθέσιμα χρώματα της G-Class και το σχέδιο των καθισμάτων.

«Είμαστε περήφανοι για αυτό τον αριθμό, ο οποίος υπογραμμίζει την αποκλειστικότητα της G-Class. Άλλωστε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική επέτειο», τόνισε ο Δρ Emmerich Schiller, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes-Benz G GmbH και Επικεφαλής του Τμήματος Προϊόντων Οχημάτων εκτός δρόμου στη Mercedes-Benz AG.

Εκτός από τη συγκεκριμένη πράσινη απόχρωση και τα καθίσματα, ένα retro στοιχεία του αμαξώματος συναντάται στα φλας. Αν και το σχήμα τους είναι αναλλοίωτο, το κάλυμμά τους έχει μια πορτοκαλί απόχρωση που δεν υπάρχει σήμερα, αλλά ήταν χαρακτηριστική των αυτοκινήτων της δεκαετίας του 1970.

Επιπλέον, το προστατευτικό του εφεδρικού τροχού με το αστέρι της Mercedes - σημαντικά μεγαλύτερο από του τρέχοντος μοντέλου - το σήμα της μάρκας στην πίσω πόρτα και η ζάντα 5 ακτίνων, θυμίζουν επίσης τις πρώτες μέρες της G-Class.

Εμπνευσμένη από την 280 GE είναι και συνολικά η σχεδίαση του εσωτερικού. Το μεσαίο τμήμα του καθίσματος έχει επένδυση με καρό ύφασμα, που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής, ενώ η χειρολαβή στη μεριά του συνοδηγού φέρει την επιγραφή «No 500.000».

Ασφαλώς υπάρχουν και «σύγχρονα» χαρακτηριστικά στο επετειακό μοντέλο, όπως για παράδειγμα η επένδυση «Schockl» του μαρσπιέ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τρέχουσας γκάμας G manufaktur, αλλά και η λαβή της πόρτας με ανάγλυφο λογότυπο, με αποκλειστικό, όμως, μαύρο χρώμα.

Η πρώτη G-Class, που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 1979, ήταν διαθέσιμη με τέσσερις εκδόσεις κινητήρων, με ισχύ από 72 PS έως 150 PS και σε αμάξωμα cabrioμε κοντό μεταξόνιο και station wagon με κοντό και μακρύ μεταξόνιο.

Το 2024, με τη συμπλήρωση 45 χρόνων, θα γίνει αμιγώς ηλεκτρική, με την εντυπωσιακή Mercedes EQG, η οποία μπορεί να κάνει επιτόπια donuts. Μάλιστα, σας έχουμε ήδη παρουσιάσει κατασκοπευτικές φωτογραφίες από τις δοκιμές της, ενώ αποκτήσαμε και εικόνα για το εσωτερικό της.

«Η αμιγώς ηλεκτρική G-Class, που θα λανσαριστεί το 2024, θα θέσει νέα δεδομένα για τα οχήματα εκτός δρόμου. Ανυπομονούμε για το μέλλον που την περιμένει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Emmerich Schiller.