PSA και FCA κόβουν μοντέλα


Όπως ανακοινώθηκε, ο Όμιλος Stellantis που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των PSA και FCA, θα μειώσει τον αριθμό των μοντέλων που διαθέτουν, στο πλαίσιο μείωσης του κόστους παραγωγής

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/11/2020

Η διαδικασία συγχώνευσης του Ομίλου PSA με τον Όμιλο FCA συνεχίζεται σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, μέχρι την τυπική ολοκλήρωσή της. Ως γνωστόν, ο νέος επιχειρηματικός κολοσσός που έχει μορφοποιηθεί θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό θα σημάνει αλλαγές, όχι μόνο στο διοικητικό σχήμα αλλά και στο στρατηγικό πλάνο που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Carlos Tavares (αριστερά στην αρχική φωτογραφία), Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PSA, χρειάζεται να γίνει μια αναθεώρηση των ως τώρα αποφάσεων και προγραμμάτων εξέλιξης νέων μοντέλων και να υιοθετηθεί μια νέα καμπάνια.

Κατ’ αυτόν, η αρχή θα πρέπει να γίνει από την Κίνα, όπου οι πωλήσεις των μοντέλων του γαλλικού Ομίλου έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο έχει συμβεί και με την FCA, παρότι αυτή διαθέτει επίσημα στην αγορά της χώρας μόνο τα μοντέλα της Jeep. Βάσει των στοιχείων πωλήσεων, τον τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας μειώθηκαν κατά 36% στην κινεζική αγορά.

Ίδιο πνεύμα με του κ. Tavares εξέφρασε σε δήλωσή του και ο κ. Philippe de Rovira, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου PSA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του γκρουπ.

Όπως είπε, δεν θα είναι λογικό για τον Όμιλο Stellantis να συνεχίσει με την ύπαρξη τόσων πολλών συμπεριλαμβανομένων εταιρειών (συνολικά, δεκατριών) και του μεγάλου αριθμού διαφορετικών πλατφορμών που διαθέτει, αθροιστικά.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μειώσει την αντιπροσώπευση κάποιων εταιρειών αυτοκινήτου στην Κίνα αλλά και σε άλλες αγορές του κόσμου, εάν απαιτηθεί για λόγους μείωσης του κόστους. Άλλωστε, αυτός είναι o ουσιαστικός λόγος που οι δύο όμιλοι οδηγήθηκαν σε συνένωση, για να μειωθούν τα έξοδα εξέλιξης και παραγωγής των μοντέλων τους.