Τέλος εποχής – Η BMW κατασκεύασε τον τελευταίο V12 κινητήρα


Η πορεία του θρυλικού V12 κινητήρα της BMW ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία της συλλεκτικής M760i XDrive που θα παραχθεί σε 12 μόλις μονάδες.

  • 13/7/2022

Η πρόθεση της BMW να βάλει τέλος σε ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της ήταν γνωστή από τις αρχές του 2022 όταν ανακοινώθηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των θρυλικών V12 κινητήρων της. Για το φινάλε οι Βαυαροί διάλεξαν να λανσάρουν μια ειδική έκδοση την M760i XDrive Final V12,  η οποία θα κυκλοφορήσει σε 12 μονάδες και όλες θα πωληθούν στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

H BMW M760Li xDrive του 2017
H BMW M760Li xDrive του 2017

Πριν από λίγες ημέρες η κατασκευή της τελευταίας μονάδας ολοκληρώθηκε και έτσι έπεσε η αυλαία στην πορεία του κινητήριου συνόλου των 12 κυλίνδρων που δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τα όλο και πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος V12 της BMW κατασκευάστηκε το 1987 και συνόδευσε την 7άρα της ίδιας χρονιάς. Η χωρητικότητά του ξεκίνησε με τα 5,3 λίτρα και με τα χρόνια σταδιακά αυξήθηκε στα 5,4 και στη συνέχεια στα 6.0, την εποχή που τον σχεδιασμό της σειράς είχε αναλάβει ο Chris Bangle.

Στην τελευταία του εκδοχή έφτασε τα 6,6 λίτρα και έχει την αμέριστη συμπαράσταση δύο turbo αποδίδοντας 600 PS ενώ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ZF των 8 σχέσεων που στέλνει τη δύναμη και στους τέσσερις τροχούς.

H BMW έχει σκοπό να προσεγγίσει κατόχους προηγούμενων μοντέλων που εφοδιάζονται με τον V12 κινητήρα ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα από τα τελευταία συλλεκτικά κομμάτια.

Πλέον, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο με το συγκεκριμένο μοτέρ θα πρέπει να κοιτάξουν στη γκάμα της Rolls-Royceωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν αφού δεν είναι μακριά η στιγμή που και η βρετανική εταιρεία θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί.

Οι παραδόσεις της BMW M760i XDrive «Final 12» αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και η τιμή της δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα ενώ έχει ακουστεί ότι θα κυμανθεί κοντά στις 200.000 δολάρια.