Το νέο μικρό ηλεκτρικό SUV της Toyota είναι εδώ!


Το αμιγώς ηλεκτρικό και compact bZ Small SUV της Toyota θα ακολουθήσει το μεγαλύτερο bZ4x, καθώς η Toyota αυξάνει την πίεση στον ανταγωνισμό στην κατηγορία των ηλεκτρικών compact SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/12/2021

Η ηλεκτρική επίθεση των Ιαπώνων είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τον Akio Toyoda, τον Πρόεδρο της Toyota να παρουσιάζει την στρατηγική του Ιαπωνικού κολοσσού στον τομέα της ηλεκτροκίνησης για τις Toyota και Lexus, μαζί με 16 νέα ηλεκτρικά μοντέλα.

Ανάμεσα στα 30 νέα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα που ετοιμάζει η ιαπωνική εταιρεία έως το τέλος του 2030, υπάρχει και το bZ Small SUV, ένα μικρό crossover που θα έχει ως βασικά όπλα του την προσιτή τιμή και τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η υψηλή αποδοτικότητα του μικρού ηλεκτρικού SUV είναι το κλειδί για την επιτυχία του, σύμφωνα με τον Akio Toyoda. Οι Ιάπωνες δεν έδωσαν ακριβή ημερομηνία λανσαρίσματος του bZ Small SUV, αλλά αυτό αναμένεται να ακολουθήσει άμεσα μετά το λανσάρισμα του bZ4x  στην αγορά.

«Το bZ Small SUV είναι το επόμενο βήμα για εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος της Toyota στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης. Το νέο μικρό crossover θα ενταχθεί στη γκάμα μηδενικών εκπομπών ρύπων bZ Range.

Στην χθεσινή παρουσίαση των νέων EV της, η Toyota παρουσίασε το μοντέλο σαν «μικρό SUV με μικρές μπαταρίες που θα σχεδιαστεί για την Ιαπωνία και την Ευρώπη». Θα έχει δε την καλύτερη αποδοτικότητα στην κατηγορία του, με κατανάλωση ενέργειας μόλις 12,5 kWh/100 km. H κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα του μοντέλου θα αντισταθμίζει την σχετικά μικρή χωρητικότητα των μπαταριών, που θα προσφέρουν μέγιστη αυτονομία 350 km.

«Όσες περισσότερες μπαταρίες προσθέτεις για να αυξήσεις την αυτονομία, τόσο μεγαλύτερο, βαρύτερο και ακριβότερο γίνεται το όχημα», τόνισε ο Akio Toyoda, προσθέτοντας: «Επειδή το όχημα θα είναι μικρό, υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ καλοί. Και αυτό είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα».

Η νέα «ευρωπαϊκή» και αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα Ε3 θα επιτρέψει στον Ιάπωνα κατασκευαστή να προσφέρει πολλά και μικρά σε μέγεθος υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ανάλογα με τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα εγκαταστάσεων δημόσιας φόρτισης. Βέβαια, η Toyota δεν διευκρίνισε αν η πλατφόρμα του bZ Small θα είναι η E3 ή η e-TNGA, η οποία αποτελεί τη βάση του bZ4x και του Lexus RZ.

Το bZ Small η Toyota περιμένει να έχει υψηλότερες πωλήσεις από το μεγαλύτερο bZ4x, το οποίο με μήκος 4,690 μέτρων είναι σαφώς πιο μεγάλο από τα πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα του είδους στην Ευρώπη. Με μοναδικές εξαιρέσεις τα Peugeot e-2008, Opel Mokka-e και Hyundai Kona Electric άλλωστε, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα αμιγώς μοντέλα στην κατηγορία των compact SUV.

Εμφανισιακά, το μοντέλο ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή του νέου Aygo X, με δυναμικές γραμμές και πολλές έντονες γωνίες, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και πολλές μαύρες λεπτομέρειες όπως οι κολόνες, ο προφυλακτήρας, τα καλύμματα των καθρεπτών.

Η ακριβής ημερομηνία για το λανσάρισμα του bZ Small δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει αμέσως μετά το bZ4x.