H πιο γρήγορη Porsche όλων των εποχών – Ρεκόρ γύρου σε Laguca Seca και Nurburgring (photos-video)


Η κορυφαία έκδοση της Porsche Taycan αγγίζει τους 1.108 PS και επιταχύνει στο 0-100 km/h σε μόλις 2,2 sec.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE AG
  • 11/3/2024

Η Porsche παρουσίασε τη νέα Taycan τον περασμένο Φεβρουάριο, ανανεώνοντας και τις τρεις εκδοχές αμαξώματος του μοντέλου (Sedan, Cross Turismo, Sport Turismo). Η ισχυρότερη έκδοση ήταν η Taycan Turbo S, με την ισχύ της να έχει αυξηθεί κατά 190 PS σε σχέση με τον προκάτοχό της, φτάνοντας πλέον τους 952 PS. Έτσι, για το sprint των 0-100 km/h απαιτούνται μόλις 2,4 sec.

Τώρα, μετά από αρκετά teaser μίας ακόμη πιο ακραίας έκδοσης του μοντέλου, οι Γερμανοί τράβηξαν το κάλυμμα από την «πιο ισχυρή Taycan όλων των εποχών,» η οποία κατέχει πλέον το ρεκόρ γύρου στην κατηγορία των EV τόσο στο Nurburgring, όσο και στη Laguna Seca.

Η πρώτη επίδοση, στην «Πράσινη Κόλαση,» ήρθε τον Ιανουάριο, όταν η Taycan Turbo GT κατέρριψε το ρεκόρ του Tesla Model S Plaid κατά περισσότερο από 17 sec, γράφοντας χρόνο 7:07.55. Τότε, η Porsche δεν είχε κάνει γνωστή την ονομασία της έκδοσης, όμως πλέον το πρωτότυπο που εμφανίστηκε στο Nurburgring στις αρχές του έτους έχει όνομα κι επίθετο.

Το ρεκόρ στη Laguna Seca έγινε στις 23 Φεβρουαρίου, με τον Lars Kern, οδηγό εξέλιξης της Porsche, να ολοκληρώνει έναν γύρο σε μόλις 1:27.87, ταχύτερα από κάθε άλλο ηλεκτρικό όχημα που έχει πατήσει στην πίστα της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Η νέα, κορυφαία έκδοση του μοντέλου -κι ολόκληρης της γκάμας της Porsche- αποδίδει έως και 1.108 PS και 1.350 Nm, όταν βρίσκεται σε λειτουργία Attack Mode. Όταν η εν λόγω επιλογή είναι απενεργοποιημένη, η Taycan Turbo GT μπορεί να αγγίξει τα 788 PS. Τα 0-100 km/h γίνονται σε μόλις 2,3 sec στην «απλή» εκδοχή, και 2,2 sec με το πακέτο Weissach. Σύμφωνα με τους Γερμανούς, αυτή η επίδοση είναι 1-2 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερη από εκείνη της Taycan Turbo S. Η τελική ταχύτητα έχει αυξηθεί από τα 290 km/h στα 305 km/h, όπως αναφέρει η Porsche.

Το Attack Mode έχει παρόμοια χρήση με το λειτουργία push-to-pass που είναι διαθέσιμο σε άλλες εκδόσεις της Taycan. Παρέχει ισχύ έως κι 163 PS για 10 sec, σε αντίθεση με το push-to-pass, που προσφέρει επιπλέον 95 PS. Η πλήρης ισχύς του μοντέλου ξεκλειδώνεται με το launch control. Όσο για την αυτονομία, ανέρχεται στα 555 km.

Η Porsche έχει μειώσει σημαντικά το βάρος του μοντέλου, χρησιμοποιώντας ανθρακόνημα στις Β κολόνες, τους καθρέφτες και τις πλαϊνές ποδιές. Εκτός αυτού, μικρότερο είναι και το βάρος του πορτπαγκάζ, έχοντας αφαιρέσει το πατάκι του, ενώ λείπουν επίσης οι μηχανισμοί μαλακού κλεισίματος των θυρών κι ο αναλογικός πίνακα οργάνων.

Υπάρχουν ελαφρύτερα φρένα και τροχοί 21 ιντσών, σε σχέση με αυτά που βρίσκει κανείς στην Turbo S, ενώ έχουν τοποθετηθεί ελαστικά Pirelli P Zero Trofeo R. Στο πακέτο Weissach, τα πίσω καθίσματα αφαιρούνται εντελώς και τη θέση τους παίρνει ένας πάγκος από ανθρακόνημα που προσφέρει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Η ανάρτηση Active Ride της Porsche έρχεται ως προεπιλογή στην Turbo GT κι έχει προστεθεί επίσης μία νέα μπροστινή αεροτομή με λεπίδες που βελτιώνουν σημαντικά τη ροή του αέρα. Άλλες προσθήκες που συμβάλλουν στην αεροδυναμική κι είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στο πακέτο Weissach είναι ένα πτερύγιο που έχει τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα, όπως κι ένας νέος διαχύτης στο μπροστινό μέρος. Σύμφωνα με την Porsche, η συνολική κάθετη δύναμη ανέρχεται στα 220 kg.

Στο εσωτερικό, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ντύσει τα καθίσματα και τις περισσότερες επιφάνειες με δέρμα Race-tex και δίνεται η επιλογή των bucket καθισμάτων από ανθρακόνημα.

Στην Ελλάδα, η τιμή της νέας Porsche Taycan Turbo GT ξεκινά από τα 253.250 ευρώ. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη, όπως εκτιμά η εταιρεία.

Δείτε την Porsche Taycan Turbo GT να σπάει το ρεκόρ γύρου της Laguna Seca:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H Porsche αποφασίζει για το νέο της hypercar - Δείτε ποιο θα είναι (video-photos)

Αυτό το πρωτότυπο της νέας Porsche 911 εκπλήσσει με τη σχεδίασή του (photos)

Mε δαγκάνες φρένων Porsche το νέο Audi RS e-tron GT (photos)