Nurburgring: Τα 7 πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην «Πράσινη Κόλαση» (videos)


Με αφορμή το ρεκόρ γύρου της Porsche Taycan Turbo GT στο Nurburgring, θυμόμαστε τα EV που έσπασαν τα χρονόμετρα στην εμβληματική διαδρομή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN AG
  • 18/3/2024

Το Nurburgring είναι μία από τις πιο διάσημες κι απαιτητικές πίστες παγκοσμίως. Όχι άδικα έχει λάβει το προσωνύμιο «Πράσινη Κόλαση» από τον Sir Jackie Stewart, αφού συνδυάζει το καταπράσινο τοπίο των όρων Eifel και τις δύσκολες στροφές και μεγάλες ευθείες. Για πολλούς είναι η «τέλεια» πίστα, αφού εκεί καλείται κανείς να αποδείξει τις ικανότητές του, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα απολαυστική στην οδήγηση.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο πλάνο δοκιμών των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών για κάθε νέο μοντέλο, ενώ πολλοί είναι οι θρυλικοί αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην πίστα μέχρι και σήμερα. Άκρως εντυπωσιακά ρεκόρ καταγράφουν τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, εισάγοντας και τη δική τους κατηγορία στη «μάχη» για το απόλυτο ρεκόρ γύρου της πίστας.

Το Nordschleife αποτελείται από 147 στροφές συνολικά κι έχει μήκος 20,832 km. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες χαράξεις, όπως η GP Strecke, η οποία χρησιμοποιούνταν για το Grand Prix της Formula 1, η οποία είναι προφανώς πολύ μικρότερη σε μήκος, όμως οι δοκιμές των εταιρειών, όπως κι όλα τα επίσημα ρεκόρ γύρου, έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαδρομή των 20,8 km. Για λόγους ασφαλείας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κι η ελάχιστα μικρότερη χάραξη των 20,6 km.

Με αφορμή την παρουσίαση της ταχύτερης Porsche όλων των εποχών, Taycan Turbo GT, η οποία έκανε ρεκόρ γύρου τόσο στο Nurburgring, όσο και στη Laguna Seca, ας θυμηθούμε τα 7 ταχύτερα ηλεκτρικά μοντέλα που έχουν «πατήσει» στη διάσημη πίστα.

7. Porsche Taycan Turbo S - 7:33.350

Σε μία άτυπη «μάχη» με την Tesla για τον τίτλο του ταχύτερου EV στο Nurburgring, που είχε ξεκινήσει από το 2021, η Porsche «πέταξε» την πανίσχυρη Taycan Turbo S στην πίστα έναν χρόνο αργότερα, προκειμένου να κατακτήσει εκ νέου το ρεκόρ που της είχε στερήσει το Model S Plaid. Τότε, οι Γερμανοί κατάφεραν να γράψουν χρόνο σημαντικά ταχύτερο από εκείνον της Tesla, κάνοντας χρόνο 7:33.350.

Σε αυτό συνέβαλε η επιπλέον ισχύς που είχε προσφέρει η Porsche στο όχημα, όπως και το -τότε- νέο performance kit και το σύστημα Porsche Dynamic Chassis Control. Αυτές οι αναβαθμίσεις ήταν διαθέσιμες και στους καταλόγους της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατατάσσοντας την Taycan Turbo S στην κατηγορία των νόμιμων για τον δρόμο μοντέλων.

6. Tesla Model S Plaid (Track Pack) - 7:25.231

Το 2023, ωστόσο, η Tesla απάντησε στο ρεκόρ της Porsche με εκ νέου ταχύτερο γύρο. Αυτή τη φορά, το Model S Plaid ήταν εξοπλισμένο με το πακέτο Track Package, το οποίο ήταν διαθέσιμο ως επιλογή. Αυτό προσέφερε καλύτερο φρενάρισμα και μεγαλύτερη τελική ισχύ, όπως και νέα ελαστικά με καλύτερη πρόσφυση.

Το πανίσχυρο, ηλεκτρικό sedan ολοκλήρωσε τον γύρο σε 7:25.231, ανακτώντας και πάλι τον τίτλο του ταχύτερου EV παραγωγής από την Porsche Taycan Turbo S, με αρκετά μεγάλη διαφορά.

5. Toyota TMG EV P002 - 7:22.329

Βάζουμε μία άνω τελεία στα οχήματα παραγωγής και περνάμε σε ένα ηλεκτρικό, αγωνιστικό πρωτότυπο διά χειρός Toyota. Πρόκειται για το TMG EV P002, το οποίο δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία το 2012, που απέδιδε 469 ίππους και 1.200 (!) Nm ροπής.

Με τον Jochen Krumbach πίσω από το τιμόνι, η Toyota κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ γύρου, καταγράφοντας χρόνο 7:22.329, το οποίο, μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στην πέμπτη θέση των ταχύτερων χρόνων της κατηγορίας των EV όλων των εποχών.

4. Porsche Taycan Turbo GT - 7:07.55

Επιστρέφοντας στα EV παραγωγής, συναντάμε την πιο πρόσφατη προσθήκη στη σχετική λίστα. Με 1.108 PS και 1.350 Nm ροπής, πρόκειται για την πιο γρήγορη κι ισχυρή Porsche όλων των εποχών και μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h γίνονται σε μόλις 2,2 sec με το πακέτο Weissach, ενώ η τελική ταχύτητα έχει αυξηθεί από τα 290 km/h στα 305 km/h, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Το ρεκόρ έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν οι Γερμανοί επισκέφτηκαν την «Πράσινη Κόλαση» με ένα πρωτότυπο του νέου μοντέλου, με τον Lars Kern να κάθεται στη θέση του οδηγού.

3. Rimac Nevera - 7:05.298

Η κορυφαία τριάδα «ανοίγει» με ένα ηλεκτρικό hypercar που κοστίζει 2,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι. Πρόκειται για τη Rimac Nevera, ένα πανίσχυρο νόμιμο για τον δρόμο μοντέλο παραγωγής που έφερε τέλος στη μάχη μεταξύ της Porsche και της Tesla για τον τίτλο του ταχύτερου EV στον κόσμο.

Με τους 1.914 PS του μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε 1,82 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα μπορεί να αγγίξει τουλάχιστον τα 412 km/h, όπως έχει αποδείξει η κροατική αυτοκινητοβιομηχανία, κάνοντάς το, το ταχύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα. Ο Κροάτης οδηγός αγώνων, Martin Kodric, κατάφερε να γράψει χρόνο 7:05.298.

2. Nio EP9 - 6:45.90

Το Nio EP9 είναι και δεν είναι μοντέλο παραγωγής. Η Nio κατασκεύασε και πούλησε 10 μονάδες του, από το 2016 έως το 2019, με καθεμία από αυτές να κοστίζει περίπου 3 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για ένα υπερόχημα αποκλειστικά για την πίστα, που επωφελείται από 4 ηλεκτροκινητήρες που παράγουν 1.360 PS. Για την προσπάθεια του πανίσχυρου hypercar στη θρυλική πίστα του Nurburgring, πίσω από το τιμόνι του κάθισε το 2017 ο Βρετανός Peter Dumbreck, γράφοντας χρόνο 6:45.90.

1. Volkswagen ID.R - 6:05.336

Το Volkswagen ID.R ήταν το πρώτο όχημα της πλέον εμπλουτισμένης σειράς ID. της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στη μορφή ενός πανίσχυρου ηλεκτρικού concept car. Παρόλο που η απόδοσή του είναι «μόλις» 680 PS και 650 Nm ροπής, το EV ζυγίζει μόνο 1.100 kg, κάτι που, σε συνδυασμό με την απίστευτη αεροδυναμική του, του επέτρεψε να καταγράψει τον «τεράστιο» χρόνο του 6:05.336, που έφερε τους Γερμανούς στην κορυφή της «ηλεκτρισμένης» κατηγορίας.

Ο πασίγνωστος Γάλλος οδηγός αγώνων και δοκιμαστής της VW, Romain Dumas, οδήγησε το όχημα στο Nurburgring, κατατάσσοντας το VW ID.R ανάμεσα στα ταχύτερα μοντέλα που έχουν «πατήσει» ποτέ στην ιστορική πίστα, όχι μόνο στην κατηγορία των ηλεκτρικών, αλλά και συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο κοστίζει να μπεις στο Nurburgring και να τρέξεις με το αυτοκίνητό σου (πίνακες)

Σαν σήμερα άφησε την τελευταία της πνοή η «Βασίλισσα» του Nurburgring (video)

Nurburgring: Τα 10 και 1 πιο γρήγορα προσθιοκίνητα στην «Πράσινη Κόλαση»