Αποστολή στη Μασσαλία: Οδηγούμε το νέο Kia XCeed (Video)


Με βασικό πλεονέκτημα το δυναμικό ντιζάιν, το ποιοτικό εσωτερικό, αλλά και την αυξημένη απόσταση των 17,2-18,4 cm από το έδαφος η KIA λανσάρει το XCeed που λατρέψαμε να οδηγούμε στη Μασσαλία.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΚIA MOTORS
  • 26/10/2019

Αν κοιτάξει κανείς τη γκάμα της KIA θα δει τη χαοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σήμερα περιλαμβάνει αυτοκίνητα που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό αγοραστή. Σύγχρονες τεχνολογίες, κορυφαία ποιότητα και πλέον και οδηγικές αρετές, στοιχεία αντάξια ενός ευρωπαϊκού αυτοκινήτου.

Ωστόσο εκεί που οι Κορεάτες έχουν κάνει την υπέρβαση είναι στο ντιζάιν. Η σχεδιαστική φόρμα όλων των σύγχρονων KIA είτε μιλάμε για το Picanto είτε για τα μεγαλύτερα Stinger και Sportage είναι εντυπωσιακή.

Σε αυτό ακριβώς το πρότυπο έχει κατασκευαστεί και το νέο XCeed που δεν είναι τίποτε περισσότερο από την crossover/SUV εκδοχή του γνωστού μας Ceed. Φαινομενικά…

Γιατί στην ουσία έχει δεχθεί όλες εκείνες τις αλλαγές που θα το διαφοροποιήσουν και θα του προσδώσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα, όπως η αυξημένη απόσταση από το έδαφος έως και 18,4 εκατοστά ανάλογα με τη διάσταση των τροχών, η κουπεδίζουσα κατάληξη της οροφής, αλλά και κάποιες σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις εξωτερικά και εσωτερικά του αυτοκινήτου που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Το ταμπλό είναι καλοσχεδιασμένο και εργονομικό, αρκετά συμμετρικό στη διαμόρφωσή του και αποτελείται από καλής ποιότητας μαλακά και σκληρά υλικά. Η TFT LCD οθόνη αφής 10,25 in δεσπόζει στο κέντρο του στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει αντίστοιχη οθόνη 8,0 in.
Το ταμπλό είναι καλοσχεδιασμένο και εργονομικό, αρκετά συμμετρικό στη διαμόρφωσή του και αποτελείται από καλής ποιότητας μαλακά και σκληρά υλικά. Η TFT LCD οθόνη αφής 10,25 in δεσπόζει στο κέντρο του στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει αντίστοιχη οθόνη 8,0 in.

Made for Europe…

Το KIA XCeed σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται επί ευρωπαϊκού εδάφους (Σλοβακία, στο εργοστάσιο της Ζίλινα). Οι Κορεάτες δημιούργησαν ένα τεχνολογικά προηγμένο και αισθητικά ξεχωριστό crossover/SUV όχημα που χαρακτηρίζεται από τον δυναμικό χαρακτήρα του. Είναι ένα Crossover Utility Vehicle (CUV) -όπως το ονομάζουν- και θα διατίθεται τόσο με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου όσο και σε υβριδική Plug-in έκδοση, που θα συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα 60 ίππων συνδυαστικής απόδοσης 141 PS και 265 Nm.

Θα πωλείται αποκλειστικά στην Ευρώπη και θα έχει την επταετή εργοστασιακή εγγύηση (ή για 150.000 km). Το πίσω μέρος του θυμίζει coupe, κάτι που το κάνει πιο όμορφο και ελκυστικό απ' ό,τι ισχύει για τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Οι διαστάσεις του είναι 4.395 mm μήκος, 1.826 mm πλάτος και 1.483 mm ύψος το δε μεταξόνιό του φτάνει τα 2.650 mm ενώ ο χώρος αποσκευών του είναι τουλάχιστον 426 l.  Η απόσταση του XCeed από το έδαφος όπως προείπαμε είναι 172-184 mm, αναλόγως της διάστασης των τροχών του. Έτσι, τονίζεται ακόμα περισσότερο ο crossover χαρακτήρας του. Το ταμπλό είναι καλοσχεδιασμένο και εργονομικό, αρκετά συμμετρικό στη διαμόρφωσή του και αποτελείται από καλής ποιότητας μαλακά και σκληρά υλικά. Η TFT LCD οθόνη αφής 10,25 in δεσπόζει στο κέντρο του στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει αντίστοιχη οθόνη 8,0 in. Αναφορικά με τους κινητήρες, το XCeed θα διατίθεται με τον τρικύλινδρο 1.0 T-GDi των 120 PS, με τον τετρακύλινδρο 1.4 T-GDi των 140 PS καθώς και με τον 1.6 T-GDi των 204 PS. Επίσης, θα είναι διαθέσιμο με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 CRDi τόσο στην εκδοχή των 115 PS όσο και σε αυτή των 136 PS. Όλοι τους πληρούν το πρότυπο «Euro 6d TEMP» αναφορικά με τη μικρή κατανάλωση και την εκπομπή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

Δυναμικό design, πιο άνετοι χώροι

Από τα πιο «δυνατά» στοιχεία του αυτοκινήτου η σχεδίαση. Εκτός από τις εμπρός πόρτες που παρέμειναν ίδιες και απαράλλαχτες σε σχέση με αυτές του πεντάθυρου Ceed τα πάντα στο αμάξωμα έχουν επανασχεδιαστεί. Η μάσκα, τα φωτιστικά LED εμπρός, η κουπέ κατάληξη της οροφής, το πίσω τμήμα με τον τονισμένο προφυλακτήρα και τις δύο απολήξεις της εξάτμισης είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημεία, ενώ έχει γίνει πολύ δουλειά και σε λεπτομέρειες.

Το πλάτος των 1.826 mm ( συν 26 mm), κάνει το XCeed να δείχνει πιο δυναμικό. Το μεταξόνιο είναι το ίδιο (2,650 mm), αλλά οι πρόβολοι του έχουν μεγαλώσει κατά 25 mm εμπρός (έως 905 mm) και κατά 60 mm πίσω (έως 840 mm), ενώ και η πέμπτη πόρτα έχει σχεδόν κάθετη κλίση και το τελείωμά της βρίσκεται 60 mm πιο ψηλά, συγκρίσεις πάντα σε σχέση με το Ceed.

Τα προστατευτικά στα φτερά και τα μαρσπιέ, σε συνδυασμό με τις ασημένιες ράγες οροφής δημιουργούν την εικόνα ενός γνήσιου SUV, όπως και το χρώμιο  στον πίσω προφυλακτήρα.

Το Kia XCeed έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαθέτει χώρους για επιβάτες και αποσκευές ενός άνετου SUV. Το μήκος των 4.395 mm είναι 85 mm μεγαλύτερο από το Ceed και 90 mm πιο μικρό από το Sportage.

Το μέγιστο ύψος των 1.490 mm, είναι συν 43 mm από το Ceed και 155 mm πιο χαμηλό από το Sportage!

Τα καθίσματα είναι τοποθετημένα κατά 42 χιλιοστά πιο ψηλά σε σχέση με το Ceed και προσφέρουν εύκολη  πρόσβαση στο εσωτερικό. Ο μεγαλύτερος πίσω πρόβολος του εξασφαλίζει και έναν μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, ο οποίος φτάνει τα 426 λίτρα ( 31 λίτρα περισσότερα από το Ceed) και μπορεί να φθάσει με τα πίσω καθίσματα διπλωμένα στα 1.378 λίτρα.

Οδηγώντας το νέο KIA XCeed

Τον… θαυμασμό μας για το νέο πλαίσιο της KIA τον είχαμε εκφράσει οδηγώντας τη νέα γενιά Ceed. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με fun-to-drive χαρακτήρα, κάτι που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το νέο XCeed και την όποια απορία να έχει να κάνει με το υψηλότερο κέντρο βάρους…

Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (οδηγήσαμε τις εκδόσεις με τις 18άρες ζάντες, άρα απόσταση στα 18,4 cm), δεν μεταβάλει καθόλου την κατευθυντικότητα του πλαισίου και αυτό, χωρίς η KIA, να έχει επιλέξει πιο σκληρή ρύθμιση στα ελατήρια (πιο μαλακά 7% εμπρός και 4% πίσω). Αποτέλεσμα το αμάξωμα να μη «γέρνει» και η ανάρτηση να «δουλεύει» εξαιρετικά και αυτό χάρη στους νέους υδραυλικούς αποσβεστήρες για τα εμπρός αμορτισέρ που συντείνουν στην καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών και «πληροφόρηση» του οδηγού. 

Παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος τίποτε δεν είναι ικανό να  κλονίσει  την κατευθυντικότητα του νέου KIA Xceed.
Παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος τίποτε δεν είναι ικανό να "κλονίσει" την κατευθυντικότητα του νέου KIA Xceed.

Δοκιμάσαμε τη λειτουργία της σε μια ειδική πίστα με λακούβες και φθαρμένη άσφαλτο και εκεί διαπιστώσαμε πώς μπορεί να απορροφήσει τα πάντα, με εξαίρεση την απόκριση του πίσω τμήματος στις εγκάρσιες ανωμαλίες που είναι κάπως ξερή…

Στον αυτοκινητόδρομο, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ποιότητα κύλισης και η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων,  ενώ στο στροφιλίκι το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται προοδευτικά και ουδέτερα. Όσο και εάν πιέσεις δύσκολα το XCeed θα βγει από την τροχιά του.

Στη διάθεσή μας είχαμε την έκδοση με τον 1.6 CRDI 136 PS, αλλά και την βενζινοκίνητη 1.4 Τ-GDi 140 PS (με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων). Ψηφίζουμε υπέρ του ντήζελ όχι μόνον για τη ροπή και την οικονομία, αλλά και την αθόρυβη λειτουργία του. Εξαιρετικό μοτέρ...

Κατά τα λοιπά, μας άρεσε η ποιότητα των υλικών και η συναρμογή στο εσωτερικό (μαλακά πλαστικά), η ελαφρώς διαφοροποιημένη θέση οδήγησης, όπως και το «φιλικό» στη χρήση σύστημα infotainment, οι χώροι και οι ανέσεις.

Συμπερασματικά, το XCeed είναι ένα μοντέρνο όχημα που απευθύνεται σε όποιους επιζητούν ένα ενδιαφέρον οδηγικά crossover/SUV. Είναι καλοφτιαγμένο, συνοδεύεται με 7ετή εργοστασιακή εγγύηση, είναι όμορφο, πολύ ευχάριστο οδηγικά και ξεχωρίζει. Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε την τιμή του και τη διαφορά που θα το χωρίζει από το Ceed, αλλά και τα Stonic και Sportage που θα "γεφυρώσει" στη γκάμα της KIA. Θα λανσαριστεί προς τα τέλη Οκτωβρίου με την εισαγωγική εταιρεία να θεωρεί βασικούς ανταγωνιστές τα Nissan Qasqhai, Toyota C-HR και VW T-Roc...