Οδηγούμε το νέο Peugeot 208 1.2 130 PS & 1.5 100 PS στην Πορτογαλία (Video)


Με σημείο αναφοράς τη γαλλική φινέτσα στην αισθητική, τους ισχυρούς κινητήρες, αλλά και το συνολικά νεανικό χαρακτήρα το νέο 208. Από τα τέλη Οκτωβρίου στην Ελλάδα με τιμή εκκίνησης κάτω από 14.000 ευρώ.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ, PEUGEOT
  • 28/11/2019

Η Peugeot έχει προ πολλού γυρίσει σελίδα εκπλήσσοντας τους πάντες με τις δημιουργίες της. Κοιτάξτε τι υπάρχει στη γκάμα της σήμερα. Το 308 που παίζει επί ίσοις όροις με τον γερμανικό ανταγωνισμό, το 3008 (Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2017) που έμελλε να τη βάλει στα μεγάλα σαλόνια, για να ακολουθήσει το 5008 ένα ιδιαίτερα στοχευμένο οικογενειακό αυτοκίνητο, αλλά και η μπερλίνα 508. Πρόκειται για αυτοκίνητα που έχουν βασιστεί στο τρίπτυχο «σχεδίαση-ποιότητα-δυνατοί downsized κινητήρες» (σ.σ. ουδείς τρέφει αμφιβολίες για τα οδικά χαρακτηριστικά τους), το οποίο απ΄ ό,τι φαίνεται θα αφομοιωθεί και στην γκάμα των μικρότερων μοντέλων της. Η αρχή γίνεται με το 208, από το οποίο πήραμε μια πρώτη οδηγική αίσθηση στους δρόμους της Πορτογαλίας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει και το νέο 2008, με πιο… SUV στοιχεία σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Το εντελώς νέο 208 έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τους Γάλλους, εκεί όπου θα παιχτεί μια σημαντική μάχη για το μέλλον όλων των κατασκευαστών. Δεν είναι μόνον σημαντική σε επίπεδο πωλήσεων η μικρή κατηγορία (B Segment), αλλά πλέον και ένα βασικό πεδίο εφαρμογής τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης. Εξ ου και το e-208 με το οποίο η Peugeot δηλώνει ένα δυναμικό «παρών».

Το νέο μικρό των Γάλλων θα βρει απέναντί του ένα επίσης ολοκαίνουργιο Renault Clio, το «ομόσταυλο» νέο Opel Corsa, αλλά και σταθερές αξίες της αγοράς, όπως τα Ford Fiesta και VW Polo, ενώ στην Ελλάδα θα κονταροχτυπηθεί με το Toyota Yaris (που και αυτό ειρήσθω εν παρόδω καταφθάνει σημαντικά αλλαγμένο).

Baby… 3008

Ένα είναι το βασικό ατού του 208 σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αδιαμφισβήτητο: Η αισθητική του. Ναι, οι σχεδιαστές της Peugeot, αποφεύγοντας για ακόμη μια φορά βαρετές φόρμες, κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα αμάξωμα με φινέτσα, όπως ακριβώς είχαν κάνει και με το 3008. Όσο ελάχιστα αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία, το 208 καταφέρνει να συνδυάζει το μοντέρνο με το κλασικό, αλλά και το σπορτίφ στοιχείο. Θεωρούμε πώς, σπάνια θα βρεθεί κάποιος που δεν θα του αρέσει η αισθητική του νέου 208, όσο υποκειμενικό και εάν είναι κάτι τέτοιο. Χωρίς να μοιάζει με κανένα από τον ανταγωνισμό, έχει τη σχεδίαση ενός premium αυτοκινήτου, με τις ακμές, τα φωτιστικά LED, την νέα μάσκα, αλλά και τη σχεδίαση της κολόνας C που φέρνει κάτι σε 205 (θυμίζουμε ότι πρωτοπαρουσιάστηκε το 1983) να είναι τα βασικά στοιχεία.

Εξίσου εντυπωσιακό και το εσωτερικό. Αισθάνεσαι όμορφα και «οικεία» όπως ακριβώς θα ήθελες τον προσωπικό σου χώρο. Καλόγουστο, άνετο και αρκετά ευρύχωρο, αλλά και υλοποιημένο με ποιοτικά υλικά. Με εξαίρεση κάποια σκληρά πλαστικά στις πόρτες και στην θήκη του ντουλαπιού, το ταμπλό είναι κατασκευασμένο με μαλακά υλικά στην αφή, το φινίρισμα είναι άψογο, ενώ κάποιες ωραίες σχεδιαστικές λεπτομέρειες όπως οι ραφές των υφασμάτινων επενδύσεων ή ο ρυθμιζόμενος φωτισμός προσφέρουν μια αίσθηση πολυτέλειας στο 208 που πολύ απλά στον ανταγωνισμό δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά τους χώρους, είναι επαρκείς, χωρίς να βρίσκονται στο απόγειό τους, όπως ακριβώς γίνεται και με το χώρο των αποσκευών (311 λίτρα).

Βεβαίως, σημείο αναφοράς στο εσωτερικό είναι το i-Cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που έχει αναφορές στον αντίστοιχο του 3008, ωστόσο στο κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού (Allure, GT-Line) προσφέρει και μια 3D απεικόνιση. Η βελτιωμένη θέση οδήγησης επιτρέπει την καλύτερη θέασή του, ενώ και οι τρισδιάστατες εικόνες καλύτερη πληροφόρηση. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει οθόνη επτά ιντσών, ενώ προαιρετικά ο οδηγός μπορείς να επιλέξει μια μεγαλύτερη (10-ίντσες) που είναι στάνταρ στο e-208.

Βασισμένο στη νέα πλατφόρμα

Το νέο 208, εδράζεται όπως και το νέο Corsa στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα CMP του ομίλου PSA, η οποία μπορεί να υποδεχθεί και συστήματα ηλεκτροκίνησης (άλλωστε το μεγαλύτερο κομμάτι της παρουσίασης των Γάλλων ήταν για το e-208), εκτός φυσικά από τους θερμικούς κινητήρες: τρεις βενζινοκινητήρες και έναν ντίζελ.

Στην βενζινοκίνητη έκδοση συναντάμε τον υπερτροφοδοτούμενο 3κύλινδρο 1.2 λίτρων με απόδοση 75, 100 και 130 ίππους (η ισχυρότερη αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων) και στη ντίζελ τον 1.5 απόδοσης 100 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, όπως και οι μικρότερης ισχύος εκδόσεις βενζίνης.

Κινητήρας

Puretech 75 S&S

Puretech 100 S&S

Puretech 130 S&S AUTO

BlueHDI 100 S&S

Ισχύς(PS/rpm)

75/5750

100/5500

130/5500

100/3500

Ροπή(Nm/rpm)

111/2750

205/1750

230/1750

250/1750

Τελική(km/h)

170

188

208

188

0-100 km/h

14,9

11,4

8,7

11,4

Κατανάλωση

5,4

5,4

5,6

4,2

Το Peugeot e-208

 Η ηλεκτρική έκδοση του γαλλικού μίνι προσφέρει αυτονομία 340 χιλιομέτρων πράγμα που σημαίνει πώς (με την παραδοχή της διάνυσης 50 km/ημέρα) χρειάζεται φόρτιση μόλις μια φορά την εβδομάδα! Για να φορτίζει τις μπαταρίες του στο 80% χρειάζεται μόλις μισή ώρα (καλύπτονται με 8ετή εγγύηση), ενώ η ιπποδύναμή του φθάνει τους 136 ίππους.

Η τιμή του στη Γαλλία είναι στα 30.000 ευρώ, ωστόσο με την κρατική επιδότηση κυμαίνεται σε ένα εύρος 20.000-22.000 ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό. Ο ηλεκτρικός κινητήρας βρίσκεται κάτω από το εμπρός καπό, ενώ η μπαταρία των 50kWh βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα. Το εσωτερικό παραμένει το ίδιο, καθώς οι μπαταρίες δεν «κλέβουν» από το «ζωτικό» χώρο των επιβατών.

Τιμές και εξοπλισμός

Ανεξάρτητα από τον κινητήρα ο εξοπλισμός είναι πλούσιος από τη βασική έκδοση Active που υπολογίζεται ότι στην έκδοση των 75 ίππων θα ξεκινά κάτω από τα 14.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, ζάντες 16-ιντσών, κλιματισμό, Apple CarPlay και Android Auto, πίσω αισθητήρες στάθμευσης και το i-Cockpit.  Η πιο πλούσια Allure επιπλέον, τροχούς 17 ιντσών, το 3D i-Cockpit, πίσω φώτα LED και ένα ασύρματη φόρτιση για το smartphone σας. Η GT Line διαθέτει επιπλέον, τόξα στους θόλους των τροχών, προβολείς LED, κ.α. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι υπόλοιπες εκδόσεις θα είναι κατά μέσο όρο 1.000 πιο ακριβές από της υπάρχουσες με πλουσιότερο εξοπλισμό.

Στο δρόμο του νέο 208…

…έχει την αίσθηση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου. Το πλαίσιο είναι στιβαρό και προσφέρει σιγουριά στους επιβάτες, αλλά και ποιότητα κύλισης που συναντάς σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι αυτή που εισπράττεις πάντοτε από το αυτοκίνητο, καθώς όσο και εάν πιέσεις δύσκολα θα το βγάλεις από την πορεία του. Ελαφρύ αλλά ακριβές το τιμόνι, θα θέλαμε ωστόσο καλύτερη απόκριση του πίσω άξονα στις εγκάρσιες ανωμαλίες. Θα διαλέγαμε την έκδοση 1.2 130 PS με το αυτόματο κιβώτιο που θεωρούμε πιο ισορροπημένη…

Η συνοπτική άποψή μας για το νέο 208 είναι πώς πρόκειται για ένα αξιόλογο αυτοκίνητο με τους Γάλλους να κάνουν την υπέρβαση. Τα οδικά του χαρακτηριστικά φέρνουν περισσότερο στην γερμανική σχολή σε ό,τι αφορά την αίσθηση «one piece» με τον τρόπο που περνά τις λακκούβες, αλλά και την ποιότητα κύλισης και το κράτημα, θυσιάζοντας λίγο την παραδοσιακή γαλλική άνεση. Η αισθητική του είναι εκείνη που του προσφέρει τους περισσότερους πόντους και ιδίως το εσωτερικό με την οδηγοκεντρική προσέγγιση.

Οι χώροι, δεν είναι οι κορυφαίοι στην κατηγορία, αλλά επαρκείς, για τις τυπικές ανάγκες της κατηγορίας. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που θα λατρέψει το νεανικό κοινό με τον ξεχωριστό, funny χαρακτήρα του. Ευκολοδήγητο, ευχάριστο, φινετσάτο, νεανικό. Διαθέσιμο από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ έχει προγραμματιστεί να κάνει την εμφάνισή του στην έκθεση Αυτοκίνηση