BMW: Τα πέντε ξεχωριστά Art Cars στην ιστορία των Βαυαρών


Η BMW ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η M Hybrid V8 θα γίνει ο «καμβάς» για το 20ο Art Car στην ιστορία της. Με αυτή την αφορμή θυμόμαστε εντυπωσιακές δημιουργίες από το παρελθόν, με βαριές υπογραφές, μεταξύ των οποίων και αυτή του Andy Warhol.   

  • KEIMENO: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BMW
  • 9/7/2023

Πριν από μερικές ημέρες η BMW ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη διεθνούς φήμης Νεοϋορκέζα καλλιτέχνιδα Julie Mehretu για τη δημιουργία του 20ού BMW Art Car. Η Mehretu επιλέχθηκε ομόφωνα από μια διεθνή κριτική επιτροπή διευθυντών και εφόρων μουσείων και θα της δοθεί απόλυτη δημιουργική ελευθερία για να σχεδιάσει το επόμενο μέλος της θρυλικής συλλογής "rolling sculptures" της BMW. 

Η BMW θα συμμετάσχει με την BMW M Hybrid V8 Art Car της Mehretu στον 24ωρο αγώνα του Le Mans τον Ιούνιο του 2024 συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση σχεδόν 50 ετών που έχει ενθουσιάσει όχι μόνο τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και όλους όσους ασχολούνται με τον σχεδιασμό ή τις τέχνες, την τεχνολογία και την κινητικότητα. 

Η Julie Mehretu γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, το 1970. Μαζί με την οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία επτά ετών. Πήρε το πτυχίο Bachelor of Arts από το Kalamazoo College του Μίσιγκαν, αποφοίτησε από το Rhode Island School of Design με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες το 1997 και πέρασε επίσης ένα χρόνο φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο Cheikh Anta Diop στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Διατηρεί στούντιο στη Νέα Υόρκη από το 1999. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο της, μεταξύ των οποίων τα MacArthur Award και US Department of State Medal of Arts Award. 

Ο καμβάς της για το 20ό BMW Art Car είναι η BMW M Hybrid V8. Το νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο της BMW M GmbH στους αγώνες αντοχής διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης που αποδίδει περίπου 640 ίππους. Ο V8 κινητήρας των 4.0 λίτρων υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα (μέγιστη ταχύτητα: έως 345 km/h/215 mph, ανάλογα με τη χάραξη της πίστας). Όλα αυτά καθιστούν το πρωτότυπο αγωνιστικό αυτοκίνητο βάρους μόλις 1.030 kg, τον καθρέπτη των τυπικών επιδόσεων M και της γοητείας των ηλεκτροκίνητων μονάδων κίνησης.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ιστορία της BMW με τα Art Cars ξεκινά το 1975 όταν ο οδηγός Herve Poulain είχε τη βαθιά επιθυμία να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αγώνα, όπως αυτόν του Le Mans, με ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να συνδυάσει τις δύο μεγάλες του αγάπες: τις υψηλές επιδόσεις με την τέχνη.

Έτσι απευθύνθηκε στην BMW η οποία του άναψε το "πράσινο φως" ώστε να διακοσμήσει το αυτοκίνητο όπως αυτός επιθυμούσε, με τον Jochen Neerpasch που ήταν επικεφαλής του τμήματος Motosport, να δηλώνει ενθουσιασμένος με την ιδέα.

Ο Herve Poulain εξηγεί στον Alexander Calder την ιδέα του.
Ο Herve Poulain εξηγεί στον Alexander Calder την ιδέα του.

Στη συνέχεια ο Poulain πήγε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, αγόρασε ένα μικρό αντίγραφο της BMW 3.0 CSL και ταξίδεψε ως το Touraine της Γαλλίας για να συναντήσει τον κορυφαίο Αμερικανό εικαστικό Alexander Calder.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Calder έδωσε το ΟΚ για να εκφραστεί πάνω στο αμάξωμα και κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο Art Car καθώς και μία από τις τελευταίες δημιουργίες του αφού απεβίωσε μετά την ολοκλήρωση του project.  

Η BMW 3.0 CLS που φιλοτέχνησε ο Alexander Calder.
Η BMW 3.0 CLS που φιλοτέχνησε ο Alexander Calder.

Είναι γεγονός ότι χωρίς την ιδέα του Poulain και τη δημιουργία αυτού του αυτοκινήτου, ίσως το πρόγραμμα Art Car της BMW να μην το είχαμε γνωρίσει ποτέ. Πάμε να θυμηθούμε τέσσερις ακόμα προτάσεις που ξεχώρισαν όλα αυτά τα χρόνια.

Andy Warhol - M1 (1979)

Πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες την οποία υλοποίησε ο Warhol μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή των βοηθών του, όπως συνέβη σε πολλές άλλες περιπτώσεις των Art Cars. Δείτε πώς δούλεψε ο διάσημος καλλιτέχνης πάνω στην M1 μέσα από το παρακάτω video...

Προσπάθησα να πετύχω μια ζωντανή απεικόνιση της ταχύτητας. Αν ένα αυτοκίνητο είναι πραγματικά γρήγορο, τα χρώματα και τα περιγράμματα πρέπει να είναι θολά», είχε δηλώσει ο πολυσχιδής καλλιτέχνης. Για να έρθει το τελικό αποτέλεσμα ο Warhol χρησιμοποίησε 6 κιλά χρώματος το οποίο εφάρμοσε πάνω στο κεντρομήχανο μοντέλο σε διάστημα 28 λεπτών!

BMW M1 (group 4)

  • Εξακύλινδρος κινητήρας
  • Χωρητικότητα: 3.500 cc
  • Ιπποδύναμη: 470 PS
  • Τελική ταχύτητα: 307 km/h

Esther Mahlangu – 525i (1991)

H Νοτιοαφρικανή ζωγράφος Esther Mahlangu ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο πρόγραμμα Art Cars της BMW εκφράζοντας τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες πάνω σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής και όχι σε κάποιο αγωνιστικό, όπως συνέβη στις παραπάνω περιπτώσεις.

Αυτή ήταν μια BMW 525iΣύμφωνα με τα λεγόμενά της η έμπνευση για το συγκεκριμένο σχέδιο προήλθε από την παράδοση της φυλής της και συγκεκριμένα από τον τρόπο όπου οι άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τις κατοικίες τους. Αυτό το μοτίβο έχει τις ρίζες του στην περιοχή Ndebele και η Mahlangu θεωρείται η κορυφαία εκφράστριά του, έχοντας ξεκινήσει εδώ και καιρό να το διδάσκει στην κόρη της ώστε να μην εξαφανιστεί με το πέρασμα των ετών.

BMW 525i

  • Εξακύλινδρος κινητήρας
  • Χωρητικότητα: 2.500 cc
  • Ιπποδύναμη: 250 PS
  • Τελική ταχύτητα: 221 km/h

Sandro Chia - M3 GTR (1992)

O γεννημένος στη  Φλορεντία Sandro Chia όταν συμμετείχε στο πρόγραμμα της BMW είχε αποκαλύψει πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ζωγράφιζε αυτοκίνητο, αφού συνήθιζε να το κάνει όταν ήταν παιδί κάθε φορά που έπεφτε πάνω σε κάποιο παλιό, εγκαταλελειμμένο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση είχε την ευκαιρία να εμπνευστεί από την γραμμή ενός συλλεκτικού αυτοκινήτου αφού μόλις πέντε μονάδες κατασκευάστηκαν και όλες βρίσκονται στη συλλογή της BMW. O Ιταλός διάλεξε να αποτυπώσει σε κάθε εκατοστό της E36 M3 πολλά πρόσωπα θέλοντας με αυτό το σχέδιο να δείξει το πόσο πολύ η αυτοκίνηση έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και έχει στρέψει πάνω της όλα τα βλέμματα.

BMW 3 Series Touring

  • Τετρακύλινδρος κινητήρας
  • Χωρητικότητα: 2.500 cc
  • Ιπποδύναμη: 370 PS
  • Τελική ταχύτητα: 300 km/h

Jeff Koons – M3 GT2 (2010)

Εξαρχής στόχος του Αμερικανού Jeff Koons ήταν να ενσωματώσει στο αυτοκίνητο την έννοια της κίνησης και της υψηλής ταχύτητας και δύσκολα μπορεί κάποιος να μην αναγνωρίσει αυτά τα στοιχεία, αφού το όχημα δείχνει να κινείται ακόμα και όταν είναι ακινητοποιημένο. H συγκεκριμένη εικαστική πρόταση φόρεσε τον αριθμό 79 -για να τιμήσει την πρόταση του 1979 από τον Andy Warholκαι εμφανίστηκε στον αγώνα Le Mans το 2010 τραβώντας τα βλέμματα. Δυστυχώς η αγωνιστική του παρουσία δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη αφού εμφανίστηκαν πολλά τεχνικά προβλήματα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά από μόλις πέντε ώρες οδήγησης.

BMW M3 GT2

  • V8 κινητήρας
  • Χωρητικότητα: 4.000 cc
  • Ιπποδύναμη: 500 PS
  • Τελική ταχύτητα: 300 km/h