Alfa Romeo: Ποιά μοντέλα θα παρουσιάσει μετά την Tonale;


Η «αντεπίθεση» της Alfa Romeo ξεκίνησε με την παρουσίαση της Tonale και θα συνεχιστεί με μια σειρά νέων προτάσεων. Ποιες θα είναι αυτές;

  • 10/2/2022

Μαζί με την επίσημη παρουσίαση της Tonale, η Alfa Romeo θέτει σε εφαρμογή το πλάνο της «αντεπίθεσης» που σχεδιάζει εδώ και καιρό και το οποίο έχει στόχο την αύξηση των πωλήσεων αλλά και την επιβίωση του ιστορικού brand.

Αυτό θα έρθει μέσα από την παρουσίαση μιας σειράς νέων μοντέλων που θα δούμε τα επόμενα χρόνια και θα προσπαθήσουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, μετατρέποντας την εταιρεία σε έναν δυνατό αντίπαλο των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Άλλωστε, μέσω του μπροστάρη αυτής της προσπάθειας, του νέου CEO Jean-Philippe Imparato, έχει ανακοινωθεί πως η Alfa Romeo θα παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο κάθε χρονιά μέχρι και το 2026, ενώ από το 2027 όλες οι προτάσεις θα είναι εξηλεκτρισμένες. Πάμε να δούμε ένα-ένα τα μοντέλα που ενδέχεται παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα.

Alfa Romeo Brennero

Χρονολογικά δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλο αυτοκίνητο αυτής της λίστας. Ο ίδιος ο Imparato πρόσφατα είχε κάνει ξεκάθαρη την πρόθεση της Alfa Romeo να παρουσιάσει ένα μικρό SUV που θα τοποθετείται κάτω από την Tonale και θα έχει στόχο να ανταγωνιστεί τις προτάσεις της MINI, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το να είσαι premium δεν είναι αποκλειστικά θέμα μεγέθους».

Το λανσάρισμα ακούγεται ότι θα γίνει μέσα στο 2023 και θα σχεδιαστεί πάνω στο «πάτωμα» e-CMP που χρησιμοποιεί το Peugeot 2008, έχοντας φυσικά υποστεί τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Με αυτό το μοντέλο η Alfa Romeo θα συμπληρώσει μια δυνατή τριάδα από SUV (μαζί με τις Stelvio και Tonale) στοχεύοντας να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων από την δημοφιλή κατηγορία. Παράλληλα έχει ακουστεί ότι η Brennero θα κατασκευάζεται στην Πολωνία μαζί με το Fiat 500X και το Jeep Renegade.

«Η κατηγορία των C-SUV στην Ευρώπη απαριθμεί περίπου 2.5 έως 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Τα B-SUV είναι 2 εκατομμύρια. Όποιο και αν είναι το μερίδιο αγοράς που μπορεί να έχεις, είναι σημαντικό το αποτέλεσμα, όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων», δήλωσε σχετικά το μεγάλο αφεντικό της μιλανέζικης φίρμας.

Alfa Romeo GTV

To ευχάριστο αυτής της πρότασης είναι ότι δεν αφορά «ακόμα ένα SUV». Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, οι "Alfisti" που απογοητεύτηκαν από την Tonale, περιμένοντας μια πιο "sport" πρόταση. Οι αναφορές για την αναβίωση του εμβληματικού coupe έχουν εμφανιστεί σε αρκετές περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες.

Μία από αυτές προήλθε από το autocar.co.uk τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι οι Ιταλοί σκέφτονται σοβαρά τη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ υπήρχαν σενάρια που μιλούσαν για «αντιγραφή» της φιλοσοφίας της BMW 3 Series Coupe. Την ίδια στιγμή μέσα από την εταιρεία διέρρεαν πληροφορίες για ένα νέο μοντέλο με κατανομή βάρους 50/50 και κινητήρα V-6 με διπλό turbo, χωρητικότητας 2.9 L. που θα συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες.

Όλοι μαζί θα αποδίδουν 600 PS, η κίνηση θα μεταδίδεται και στους 4 τροχούς ενώ η διάταξη των επιβατών θα είναι «2 και 2». Με τη δημοσίευση των συγκεκριμένων αναφορών εμφανίστηκε στο επίσημο site της Alfa Romeo φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει έναν πιθανό σχεδιασμό και o οποίος βγάζει σε μεγάλο βαθμό το... περιβόητο DNA του brand.

«Προσωπικά έχω μεγάλο ενδιαφέρον για την GTV. Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να ανακοινώσω τη δεδομένη στιγμή αλλά σας δίνω ένα ιδιαίτερο συναίσθημα που έχω για την GTV. Επίσης αγαπάω πολύ και την Duetto». Τα λόγια αυτά βγήκαν από τα χείλη του Jean-Philippe Imparato και παρόλο που δεν επιβεβαιώνουν κάποια εξέλιξη είναι αρκετά για να ρίξουν… λάδι στη φωτιά.

Alfa Romeo Duetto

Μετά το τέλος της παραγωγής της κεντρομήχανης 4C στη γκάμα των Ιταλών δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη πρόταση που να αφορά ένα compact sportscar. Παράλληλα ο Imparato δήλωσε προσφάτως πως «Το έχουμε σχεδιάσει. Το έχω δείξει στους αντιπροσώπους. Αλλά δεν θα τολμούσα να το βάλω στο τραπέζι του Tavares μέχρι να είμαι απόλυτα σίγουρος για το μερίδιο αγοράς που θα αποσπάσει».

Προφανώς, η αναβίωση της Duetto θα αποτελούσε την ιδανική επιλογή και θα παρουσίαζε έναν ισχυρό ανταγωνιστή για το Mazda MX-5/Miata. Παράλληλα, πριν από λίγο καιρό σταμάτησε η παραγωγή και του Fiat 124 Spider και έτσι δεν τίθεται θέμα εσωτερικού ανταγωνισμού στην γκάμα του ομίλου Stellantis.

Alfa Romeo Stelvio Hybrid

Μέχρι να εμφανιστεί η Tonale, η ελαφρώς μεγαλύτερη Stelvio ήταν το πρώτο και μοναδικό SUV της φίρμας. Οι πωλήσεις της από το 2017 που παρουσιάστηκε μέχρι και το 2021 είχαν ξεπεράσει τις 150.000 σε Ευρώπη, Αμερική και Καναδά και εν πολλοίς κρατούσε «ζωντανή» την εταιρεία στην πλέον ανταγωνιστική κατηγορία.

Με την παρουσία της Tonale, η Stelvio θα πρέπει αναγκαστικά να παρουσιαστεί με νέο πρόσωπο ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της και εφόσον παρθεί αυτή η απόφαση το πρώτο που θα γίνει είναι να περάσει στη νέα εποχή της αυτοκίνησης, παρουσιάζοντας ένα «εξηλεκτρισμένο» σύνολο.

Όσοι ισχυρίζονται πως αυτή η εξέλιξη είναι απίθανη, λόγω "συνωστισμού" στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε άλλες εταιρείες που παρουσιάζουν πολλές εναλλακτικές SUV επιλογές (βλέπε Volkswagen) αλλά και στo όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνει το αγοραστικό κοινό προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόσφατη ανανέωση που είδαμε από το μοντέλο συνεπάγεται πως η άφιξη της νέας πρότασης δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2023.