Alfa Romeo: Σε δίλημμα για παρουσίαση SUV τύπου Purosangue ή ενός compact hatchback


Κι όμως, ο Donald Trump αλλά και οι Ευρωεκλογές επηρεάζουν τα μελλοντικά σχέδια της Alfa Romeo. Τα δεδομένα που ισχύουν και για τη νέα Giulietta.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS/ALDO FERRERO, FERRARI
  • 8/3/2024

Τα μοντέλα που θα προστεθούν στην γκάμα της Alfa Romeo έχουν «κλειδώσει» μέχρι το 2026. Σε ένα μήνα - συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου - θα παρουσιαστεί η Milano, το ολοκαίνουριο B-SUV που θα έχει ηλεκτρικές και υβριδικές εκδόσεις. Θα ακολουθήσει στο δεύτερο 6μηνο του 2025 η νέα Stelvio και στις αρχές του 2026 η καινούρια Giulia.

Τι πρέπει να περιμένουμε (από) το 2027; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Automotive News Europe, το επόμενο μοντέλο της ιταλικής φίρμας θα είναι είτε ένα ηλεκτρικό SUV προδιαγραφών Ferrari Purosangue είτε ένα μικρό ηλεκτρικό hatchback! Το δίλημμα υπάρχει και εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Jean-Philippe Imparato.

«Το ένστικτό μου μού λέει να προσθέσουμε στην γκάμα της Alfa Romeo ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο παρόμοιο με τη Ferrari Purosangue, αλλά πρέπει επίσης να παρακολουθήσουμε πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι παγκόσμιες αγορές. Ίσως επιλέξουμε τελικά ένα μικρό hatchback προσανατολισμένο στην Ευρώπη», τόνισε ο CEO της φίρμας μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους στο Μουσείο της Alfa Romeo στο Μιλάνο.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά και των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο, φαίνεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της γκάμας αλλά και της λήψης της απόφασης. Η Alfa Romeo στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση, ωστόσο μια ενδεχόμενο επικράτηση του Donald Trump, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέτει σε κίνδυνο τη διείσδυση των EV στην αγορά των ΗΠΑ.

Αυτό μπορεί να προκύψει είτε με καθυστέρηση ή πάγωμα των σχεδίων αρκετών πολιτειών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνια για απαγόρευση των αυτοκινήτων με ΜΕΚ από το 2035, όσο και με την εκτιμώμενη πρόθεση του Trump να ανακαλέσει τα σχετικά κίνητρα που έχει δώσει ο Joe Biden για τα EV που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν «φωνές» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκφραζόμενες προθέσεις από πλευράς κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου που «υπόσχονται» ότι, σε περίπτωση που έχουν την πλειοψηφία, θα καταργήσουν την απόφαση που απαγορεύει την πώληση αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035 στην ΕΕ.

Ο Imparato επεσήμανε ότι η παρουσίαση ενός μεγάλου, ηλεκτρικού, SUV, προδιαγραφών Purosangue είναι ζωτικής σημασίας για την Alfa Romeo, προκειμένου να επιτύχει το στόχο για μερίδιο πωλήσεων 40% εκτός Ευρώπης, από 18% που είναι τώρα. Έτσι, το συγκεκριμένο SUV θα απευθύνεται κυρίως στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας.

Αν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι, τελικά, οι ανεπτυγμένες αγορές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, θα στραφούν αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, ο Imparato εμφανίστηκε προβληματισμένος για το χρονοδιάγραμμα που θα προκύψει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και τα ενδεχόμενα εμπόδια ή «λοξοδρομήσεις».

Πάντως, η επιστροφή της Alfa Romeo στην κατηγορία των συμπαγών hatchback το 2028 μοιάζει δεδομένη, με βάση ένα προϊοντικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Μουσείο της φίρμας. Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για το διάδοχο της Giulietta, βασιζόμενο στην πλατφόρμα STLA Medium, που μπορεί να «φιλοξενήσει» τόσο αμιγώς ηλεκτρικά όσο και υβριδικά μοντέλα.

Μάλιστα, ο Imparato επεσήμανε ότι σε περίπτωση που η μελλοντική «Giullieta» σημειώσει επιτυχία, θα μπορούσε, με τις κατάλληλες επενδύσεις, να ανοίξει το δρόμο και για το λανσάρισμα μοντέλων με διαφορετικούς τύπους αμαξωμάτων, όπως coupe, cabrio και ένα διθέσιο roadster που θα παραπέμπει στη θρυλική Duetto.

Πηγή: Automotive News Europe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα μπορούσε να μοιάζει η επόμενη Alfa Romeo MiTo (photos)

Alfa Romeo: Επετειακά λογότυπα για τα «γενέθλια» των Giulietta και Alfetta GT (photos)

Test Drive: Alfa Romeo Stelvio 2.2d Q4 - Δοκιμάζουμε το δυνατό και απολαυστικό SUV