Αυτή η μοναδική Bugatti Chiron Super Sport αποτελεί ωδή στο Le Mans του 1931 (video-photos)


Η Bugatti Type 50S, με την οποία η γαλλική φίρμα αγωνίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στο Le Mans το 1931, ενέπνευσε τη σύγχρονη one-off δημιουργία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: BUGATTI
  • 27/2/2024

Όταν έχει πάθος με τα αυτοκίνητα και την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα, μπορείς να αποκτήσεις ένα συλλεκτικό όχημα, που συνδυάζει τις εντυπωσιακές επιδόσεις με την ιστορία της αυτοκίνησης.

Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση με έναν πελάτη, λάτρη της Bugatti, ο οποίος απευθύνθηκε στη φίρμα ζητώντας μια Chiron Super Sport αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα (έστω με διάφορες αποχρώσεις), η οποία να αποτίνει φόρο τιμής στην ιστορία του brand. Και μέσω του προγράμματος εξατομίκευσης Bugatti Sur Mesure η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα.

Το ιστορικό μοντέλο που τον γοήτευσε ήταν η Bugatti Type 50S, με την οποία η φίρμα έκανε το επίσημο εργοστασιακό ντεμπούτο της στο θρυλικό αγώνα 24 Ωρών του Le Mans το 1931. Έστω και αν δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, όπως συνέβη με την Type 57G Tank το 1937.

Ωστόσο, η Type 50S ήταν ένα καινοτόμο μοντέλο για τη φίρμα, καθώς για πρώτη φορά τοποθετήθηκε σε αυτήν ένας νέος 8κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 5,0 L, που απέδιδε περίπου 250 PS. Έως τότε, η Bugatti είχε ρίξει το βάρος σε ελαφριά αγωνιστικά αυτοκίνητα, όπως η Type 35.

Στο Le Mans του 1931, η Bugatti συμμετείχε με 3 Type 50S, βαμμένες σε μαύρο χρώμα και όχι το παραδοσιακό μπλε, ως αντίδραση για την γαλλική κυβέρνηση που αρνήθηκε να βοηθήσει μέσω χορηγίας. Ωστόσο η μία εξ’ αυτών είχε σφοδρό ατύχημα εξαιτίας κλαταρισμένου ελαστικού ενώ κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα. Για προληπτικούς λόγους, η φίρμα απέσυρε τα άλλα δύο αγωνιστικά, ένα εκ των οποίων είχε τον αριθμό πλαισίου 50177. Το συγκεκριμένο, που είχε τον αριθμό 5, ενέπνευσε το σύγχρονο δημιούργημα.

Στην one-off Bugatti Chiron Super Sport «Hommage T50S», ο αριθμός 5 εμφανίζεται στο κέντρο της εμβληματικής μάσκας που άντλησε σχεδιαστικά στοιχεία από το αγωνιστικό του 1931, αλλά και στις δύο πλευρές του hypercar με άσπρο χρώμα, για να κάνει αντίθεση στο κατάμαυρο αμάξωμα, βαμμένο σε πιο σκούρες και λαμπερές αποχρώσεις του μαύρου.

Η επιγραφή «Le Mans 1931» συναντάται μπροστά από το θόλο των πίσω τροχών και στο κάτω μέρος της πίσω πτέρυγας, μαζί με το σχέδιο της θρυλικής πίστας Circuit de la Sarthe. Ακόμα και το κάλυμμα του εμβληματικού W16 κινητήρα αποτελεί μια σχεδιαστική ωδή σε αυτό του ιστορικού μοντέλου, με παρόμοια κυκλικά σχέδια και φινίρισμα «Perlee» που παραπέμπουν στην Type 50S.

Αντίστοιχες παραπομπές υπάρχουν και στο εσωτερικό της one-off Chiron Super Sport «Hommage T50S», με την επιγραφή «Le Mans 1931» στα προσκέφαλα (ραμμένη με το χέρι), στον αποθηκευτικό χώρο της κεντρικής κονσόλας, αλλά και σε σχεδιαστικά στοιχεία στις δύο πλευρές της. Στα πάνελ των θυρών συναντά κανείς υπέροχες αναπαραστάσεις της Type 50S.

Επιπλέον, η Bugatti έδωσε έξτρα φωτισμό στη μαύρη καμπίνα της ειδικής έκδοσης τοποθετώντας την προαιρετική γυάλινη οροφή Sky View, ώστε οι επιβάτες της να αποκτούν μια γεύση από την εμπειρία και τις συγκινήσεις της ιστορικής αγωνιστικής έκδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οριστικό: Η Bugatti τραβά το κάλυμμα του νέου μοντέλου της στα μέσα του 2024

Αυτή η μοναδική Bugatti είναι το δώρο γενεθλίων μιας 70χρονης (photos)

Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid Usine: Πανέμορφη και σπάνια! (photos)