Βαρύς ο «λογαριασμός» από την καταστροφική φωτιά στο Fremantle Highway


Ο οικονομικός αναλυτής που είχε ασχοληθεί με το κόστος της φωτιάς που ξέσπασε πέρυσι στο Felicity Ace, παρουσιάζει την εκτίμησή του και για την περίπτωση του οχηματαγωγού Fremantle Highway.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
  • 3/8/2023

Τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, μία μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο οχηματαγωγό πλοίο Fremantle Highway, το οποίο μετέφερε 3.783 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 498 ήταν ηλεκτρικά.

Μετά από λίγες μέρες η εταιρεία K Line (Kawasaki Kisen Kaisha) που είχε ναυλώσει το πλοίο διέψευσε τους αρχικούς αριθμούς, που ήθελαν το πλοίο να μεταφέρει 2.867 αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και 25 EV.

Η πορεία του πλοίου είχε ξεκινήσει από τη Γερμανία μια μέρα πριν το ξέσπασμα της φωτιάς, δηλαδή την Τρίτη, 25 Ιουλίου, με τελικό προορισμό την Αίγυπτο. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν ηλεκτρικό όχημα να ευθύνεται για τη φωτιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μέλος του πληρώματος και τον τραυματισμό πολλών άλλων, όμως η ολλανδική ακτοφυλακή έκανε ξεκάθαρο ότι τα ακριβή αίτια της δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Τώρα, ο Patrick Anderson, οικονομικός αναλυτής στην Anderson Economic Group, μιλά στο Automotive News Europe κι αποκαλύπτει τις πρώτες εικασίες για το κόστος της καταστροφής, σύμφωνα με τις οποίες αυτό ξεπερνά τα 330 εκατ. δολάρια. Ο Anderson ήταν αυτός που υπολόγισε το κόστος της καταστροφικής φωτιάς στο Felicity Ace το περασμένο έτος, το οποίο μετέφερε περίπου 4.000 αυτοκίνητα, αριθμός που δεν είναι μακριά από αυτόν του Fremantle Highway.

«Όλα δείχνουν, μετά από πολλές μέρες φωτιάς, ότι όλα τα αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί και θα είναι πολύ δύσκολο να σωθούν κάποια από αυτά. Είναι βέβαιο ότι κανένα όχημα που έχει υποστεί βλάβες από τη φωτιά ή από το νερό που χρησιμοποιήθηκε στην πυρόσβεση, δεν μπορεί να πωληθεί ως καινούργιο στις ΗΠΑ,» τόνισε ο Anderson.

Όπως και στην περίπτωση του Felicity Ace, πολλές είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που μετέφεραν τα οχήματά τους με το Fremantle Highway, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται κι η Mercedes-Benz και η BMW.

Αυτή τη στιγμή, οι ρίψεις νερού έχουν σταματήσει, ενώ γίνεται προσπάθεια ρυμούλκυσης του πλοίου μακριά από τις θαλάσσιες γραμμές που χρησιμοποιούν άλλα πλοία, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Το οχηματαγωγό θα καταλήξει στο λιμάνι του Eemshaven, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία.