Η Ρωσία έχει πλέον το δικό της supercar - Με ατμοσφαιρικό V10 των 5,2 L (video)


Πίσω από το project Rossa LM GT Concept βρίσκεται ο Ρώσος οδηγός αγώνων Roman Rusinov, ο οποίος έχει ανέβει αρκετές φορές στο βάθρο των 24 ωρών του Le Mans.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ROSSA CARS
  • 24/11/2023

Είναι γνωστό ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας δε βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο πόλεμος με την Ουκρανία έφερε αυστηρές κυρώσεις στην αγορά, με τους περισσότερους -αν όχι όλους- τους μεγάλους, Ευρωπαίους κατασκευαστές να αποχωρούν και τους Ιάπωνες να στήνουν «μπλόκο» στις εξαγωγές.

Τώρα, η Rossa, ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία, παρουσίασε τη δική της πρόταση, την οποία και φιλοδοξεί να δει να αγωνίζεται στις 24 ώρες του Le Mans. Πρόκειται για το Rossa LM GT Concept, το οποίο προσφέρει μια πρώτη γεύση αυτού που έπεται, δηλαδή των αγωνιστικών εκδόσεων GT2 και GT3. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εν λόγω εκδοχές του οχήματος θα καταφτάσουν το 2024, ενώ το νόμιμο για τον δρόμο μοντέλο αναμένεται να έρθει μετά το 2026.

Πίσω από τη νεοσύστατη φίρμα βρίσκεται ο Roman Rusinov, ένας Ρώσος οδηγός αγώνων με μεγάλη εμπειρία στους αγώνες αντοχής, ο οποίος μάλιστα έχει ανέβει αρκετές φορές στο βάθρο των 24 ωρών του Le Mans στην κατηγορία LMP2, με την G-Drive Racing. Έχει επίσης υπάρξει αναπληρωματικός οδηγός Formula 1 για την Midland F1 Racing (πρώην Jordan Grand Prix).

Ο στόχος του Rusinov είναι εκείνος κι η εταιρεία του να εξελίξουν ένα όχημα που «υπακούει» στους κανονισμούς GT2 και GT3, ώστε να συμμετέχει σε πρωταθλήματα τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ευρώπη. Αναφέρει ότι το αγαπημένο του αυτοκίνητο είναι η Maserati MC12, από την οποία κι έχει εμπνευστεί για τη δημιουργία του Rossa LM GT Concept.

Το αμάξωμα επιμελήθηκαν πρώην μηχανικοί και σχεδιαστές της Marussia. Έντονα αεροδυναμικά στοιχεία, μεγάλες εισαγωγές αέρα και το επιθετικό στυλ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που το κάνουν να ξεχωρίζει. Αναμένεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο του concept, όσον αφορά το μήκος, το πλάτος και το ύψος, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν ορισμένες σχεδιαστικές αλλαγές, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς.

Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες, δηλαδή οδηγό και συνοδηγό, κι έχει εξοπλιστεί με ένα αγωνιστικό τιμόνι με ενσωματωμένη οθόνη, μια κεντρική οθόνη αφής, αλλά και μια σειρά από πλήκτρα για τον έλεγχο των λειτουργιών του «αγριεμένου» concept car. Τα καθίσματα έχουν ντυθεί με δέρμα, ενώ σε αρκετά μέρη, το ανθρακόνημα έχει μείνει εκτεθειμένο.

Η ιστοσελίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέρει ότι το Rossa LM GT Concept έχει εξελιχθεί εξ ολοκλήρου από την ίδια, όμως είναι πιθανό ότι έχει προμηθευτεί αρκετά μέρη από άλλες εταιρείες. Βασίζεται πάνω σε ένα μονοκόκ από ανθρακόνημα, ενώ φέρει έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα V10 χωρητικότητας 5,2 L, του οποίου τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο Auto.ru, η έκδοση GT2 θα κάνει ντεμπούτο το 2024, με την τιμή του να ξεκινά από τα 500.000 ευρώ, ενώ η έκδοση GT3, όπως και το νόμιμο για τον δρόμο μοντέλο, θα καταφτάσουν μετά το 2026, με τις τιμές να είναι σαφώς αυξημένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Moskvich 6: Στη Μόσχα μέσω Κίνας, με 174 ίππους (τιμές-εκδόσεις)

Ρωσία: Καλπάζουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων – Το μοντέλο των 7.000 ευρώ που σαρώνει

Ρωσία: Εκτοξεύεται η αγορά των μεταχειρισμένων μετά τις κυρώσεις της Δύσης