Mazda CX-80: Πατάει Ευρώπη το επταθέσιο SUV - Πότε αναμένεται


Η Γηραιά Ήπειρος παίρνει σειρά και ετοιμάζεται να υποδεχτεί το CX-80, αφού έκανε ήδη το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ ως CX-90.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/2/2023

Το Mazda CX-90 έκανε την είσοδό του στην αμερικανική αγορά στην αρχή του 2023, και τώρα ήρθε η ώρα και η Ευρώπη να υποδεχτεί το νέο SUV της Mazda, με διαφορετική ονομασία, όπως ήταν ήδη γνωστό, αφού το μοντέλο θα μετονομαστεί από CX-90 σε CX-80 για την ευρωπαϊκή αγορά.

Σε μία συνέντευξή του στο Automotive News Europe, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mazda στην Ευρώπη, Martjin ten Brink, αποκάλυψε ότι το CX-80 θα καταφτάσει στην Ευρώπη στα τέλη του τρέχοντος έτους. «Ναι, θα το δούμε πριν το τέλος της χρονιάς,» είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο ten Brink δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά το μοντέλο, όμως πρόκειται για τη μεγαλύτερη, με τρεις σειρές έκδοση του CX-60. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι ένα εξευρωπαϊσμένο CX-90, με πιο στενό αμάξωμα. Μάλιστα, η Mazda σκοπεύει να λανσάρει το συγκεκριμένο μοντέλο και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, αλλά και άλλες σημαντικές γι αυτήν αγορές.

Το επταθέσιο CX-80 θα είναι φυσιολογικά μεγαλύτερο σε μήκος από το CX-60, ξεπερνώντας τα 4.740 mm. Και το μεταξόνιο θα δεχτεί επέκταση, αφού θα πρέπει να «στριμωχτεί» ακόμα μία σειρά επιβατών, ξεπερνώντας τα 2.870 mm. Θα βασίζεται κι αυτό στη νέα πισωκίνητη πλατφόρμα της Mazda, ενώ οι βενζινοκίνητοι και ντίζελ inline six κινητήρες, όπως και η PHEV μονάδα ισχύος θα είναι διαθέσιμα.

Ο ten Brink επιβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη ότι το Mazda CX-3 αποσύρεται και δε θα είναι πλέον διαθέσιμο για παραγγελία στην Ευρώπη, με το απόθεμα που έχει απομείνει να μην καταργείται.

Εκτός αυτού, ο Ολλανδός CEO δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο άλλο μοντέλο, εκτός από το MX-30, να υποδεχτεί τον διάσημο περιστροφικό κινητήρα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα το 3 ή το CX-30, τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα με αυτό, κι έτσι, θα ήταν εύκολο να ενσωματωθεί ο συγκεκριμένος κινητήρας σε κάποιο από αυτά.