Mercedes-AMG SL 43: Επιστροφή στο 4κύλινδρο μοτέρ μετά από 60 χρόνια!


Οι Γερμανοί παρουσίασαν τη βασική έκδοση της νέας γενιάς του εμβληματικού roadster, με ένα μοτέρ που έχει τους μισούς κυλίνδρους από τo μεγαλύτερο "αδελφάκι" της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και τη μισή δύναμη.

  • 6/4/2022

H Mercedes-AMG αποκάλυψε με κάθε επισημότητα τη βασική έκδοση της SL 43 με τη μεγάλη είδηση να κρύβεται κάτω από το καπό και αφορά την παρουσία ενός 4κύλινδρου turbo κινητήρα που χρησιμοποιείται και στην AMG A45. Πρόκειται για την πρώτη φορά που βλέπουμε μία SL τεσσάρων κυλίνδρων μετά από σχεδόν 60 χρόνια αφού το ημερολόγιο έδειχνε 1963 όταν σταμάτησε η παραγωγή της 190 SL (είχε ξεκινήσει το 1955).

Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως με αυτή την επιλογή η Mercedes προετοιμάζει το έδαφος ώστε να παρουσιάσει αντίστοιχα κινητήρα σύνολα και στα επόμενα 43άρια που θα δούμε προσεχώς όπως το C43 και το SUV GLC 43.

Πιο συγκεκριμένα το turbo μοτέρ έχει χωρητικότητα 2 λίτρων και αποδίδει συνολικά 390 PS και 480 Nm ροπής. Η Mercedes ωστόσο έχει μεταφέρει τεχνολογία από το μονοθέσιο της Formula 1 συνδυάζοντάς το κινητήριο σύνολο με ένα ήπιο υβριδικό σύνολο των 48V και συγκεκριμένα με μία γεννήτρια που βρίσκεται στο tubro και κινεί τις φτερωτές μέχρι να φτάσουν τα καυσαέρια της εξάτμισης και να αναλάβουν δράση.

Με αυτό το σύστημα το αυτοκίνητο έχει καλύτερη απόκριση σε όλο το εύρος των στροφών του κινητήρα. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη σειρά AMG SL η δύναμη μεταφέρεται στον πίσω άξονα μέσω ένα αυτόματου κιβώτιου MCT 9 σχέσεων.

H κατασκευή έγινε πάνω στην νέα πλατφόρμα Modular Sports Architecture όπου θα αποτελέσει τη βάση και για την επόμενη Mercedes-AMG GT. Τα διαθέσιμα modes είναι πέντε: Slippery, Comfort, Sport, Sport Plus και Individual.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα του Race Mode που έρχεται μέσα από το πακέτο Dynamics Plus. Μαζί με αυτό το πακέτο προσφέρονται επίσης διαφορικό LSD, χαμηλωμένο σύστημα ανάρτησης κατά 10 mm και κίτρινες δαγκάνες φρένων.

Το σύστημα φρένων στους μπροστινούς τροχούς περιλαμβάνει δίσκους 390 mm και εξαπίστονες δαγκάνες ενώ πίσω βρίσκουμε δίσκους 360 mm με δαγκάνες ενός εμβόλου. Στο μπροστά μέρος υπάρχουν περσίδες στους αεραγωγούς που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης του κινητήρα ενώ και η αεροτομή ενσωματώνεται στο αμάξωμα και μπορεί να ρυθμιστεί σε 5 διαφορετικές θέσεις.

Κατ'επιλογή ο αγοραστής μπορεί να προσθέσει ένα σύστημα που σε ταχύτητες μέχρι 100 km/h στρέφει τους πίσω τροχούς σε αντίθετη κατεύθυνση από τους μπροστινούς για καλύτερο κράτημα στις στροφές, ενώ το σύστημα σε υψηλότερες ταχύτητες συγχρονίζει την κίνηση όλων των τροχών.

Στο εσωτερικό, όπου ξεχωρίζει η διάταξη 2 και 2 των καθισμάτων, ο πίνακας οργάνων έχει δώσει τη θέση του σε μία οθόνη 12.3 ιντσών ενώ στο κέντρο της κονσόλας τις λειτουργίες του συστήματος πολυμέσων αναλαμβάνει μία κάθετα τοποθετημένη οθόνη με διάμετρο 11.9 ίντσες. Η συγκεκριμένη οθόνη έχει τη δυνατότητα κλίσης προς τον οδηγό σε γωνία που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 32 μοίρες.

Σε αυτή περιλαμβάνονται τα μενού AMG Performance και AMG Track Pace καθώς και τα Apple Car Play, Android Auto, DAB ραδιόφωνο, δορυφορική πλοήγηση και πλήθος φωνητικών λειτουργιών. Στη βασική έκδοση τα καθίσματα είναι επενδυμένα με συνθετικό δέρμα Artico ενώ υπάρχει και η προαιρετική επιλογή των αγωνιστικών AMG με δέρμα Nappa.

Οι ζάντες έχουν διάμετρο 19 ιντσών στον στάνταρ εξοπλισμό και μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 21 ίντσες ανάλογα με το διαθέσιμο budget του αγοραστή. Η παλέτα των χρωμάτων προσφέρει 12 διαφορετικές επιλογές στο αμάξωμα (για την παρουσίαση η επιλέχθηκε το Hyper Blue) και 3 στο soft top.

Την ίδια στιγμή η Mercedes ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η οροφή επιλέγεται να είναι υφασμάτινη και όχι μεταλλική ώστε να πετύχει μείωση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου κατά 15 κιλά. Η αναδίπλωσή της γίνεται ηλεκτρονικά (με ταχύτητα έως και 60 km/h) και απαιτούνται 15 sec για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τέλος, ο χώρος των αποσκευών έχει χωρητικότητα 213 λίτρων με την οροφή κλειστή και 240 λίτρων όταν είναι ανοιχτή. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές σχετικά με τη διάθεση του μοντέλου αλλά και την τιμή πώλησης.