Νέο Skoda Superb: Άνεση και χώροι... σε άλλο επίπεδο! (video-photos)


Η Skoda αποκάλυψε την 4η γενιά του Superb, που προσφέρει ακόμα περισσότερες ανέσεις και χώρους, με πλήρη γκάμα κινητήριων συνόλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: SKODA AUTO
  • 2/11/2023

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (2/11) η Skoda τράβηξε το κάλυμμα από την 4η γενιά του Superb, της θερμικής ναυαρχίδας της που παρουσιάστηκε τόσο σε αμάξωμα hatchback όσο και σε station wagon, το κατά τους Τσέχους Combi.

«Πατώντας» πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων 3 γενιών, το νέο Superb προσφέρει ακόμα μεγαλύτερους χώρους, περισσότερη άνεση, ενσωματώνει στοιχεία της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας Modern Solid και αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογικές δυνατότητες στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού.

Το μπροστινό μέρος του νέου Superb «χαρακτηρίζεται» από τη νέα οκταγωνική μάσκα, τους λεπτούς προβολείς, το λογότυπο της Škoda στο καπό και τις λωρίδες επένδυσης της μπροστινής ποδιάς. Μάλιστα, οι προαιρετικοί προβολείς LED Matrix δεύτερης γενιάς (στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης L&K) προσφέρουν 40% περισσότερο φως σε σχέση με την πρώτη γενιά.

Η Skoda χαρακτηρίζει τη σχεδίαση του εμπρός μέρους ως «σοφτιστικέ, που συνδυάζει την κομψότητα και το δυναμισμό». Περνώντας στο πλάι, το βασικό γνώρισμα είναι η απλότητα στις γραμμές της σχεδίασης, με στοιχεία από τη νέα φιλοσοφία Modern Solid. Τέλος, στο πίσω μέρος, τα φωτιστικά σώματα LED είναι πιο λεπτά σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, ενώ καινούρια είναι και η γραμματοσειρά που αναγράφει το όνομα της φίρμας.

Αξιοποιώντας μια σειρά από σχεδιαστικές βελτιώσεις, ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι 0,23 για τη hatchback έκδοση και 0,25 για το Combi, βελτιωμένοι κατά 10% και 15%, αντίστοιχα, σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Με μήκος 4.912 mm, πλάτος 1.849 mm και ύψος 1.481 mm, το hatchback είναι 43 mm πιο μακρύ και πιο ψηλό από τον προκάτοχό του. Αντίστοιχα, το Combi έχει μήκος 4.902 mm, πλάτος 1.849 mm και ύψος 1.482 mm, όντας 40 mm πιο μακρύ και ελαφρώς ψηλότερο από το μοντέλο που αντικαθιστά. Το μεταξόνιο είναι κοινό, στα 2.841 mm, ενώ μεγαλύτερος είναι ο χώρος για τα κεφάλια των επιβατών.

Ευνοημένοι είναι και οι χώροι αποσκευών. Στα 645 lt για το hatchback (αυξημένος κατά 20 lt με το μοντέλο της 3ης γενιάς) και στα 690 lt για το Combi (επιπλέον 30 lt από την απερχόμενη έκδοση).

Στη νέα σχεδίαση του εσωτερικού υπάρχει μια σειρά εργονομικών βελτιώσεων, αναβαθμισμένη άνεση και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής με όλα τα υφάσματα να είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένα υλικά. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του Virtual Cockpit 10 ιντσών, ενώ δεσπόζει η ανεξάρτητη οθόνη 13 ιντσών του συστήματος infotainment.

Η μετακίνηση του επιλογέα ταχυτήτων του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη στην κολώνα του τιμονιού δημιουργεί ακόμα περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους για μικροαντικείμενα (αλλά και... μεγαλύτερα), ενώ το ντεμπούτο τους πραγματοποιούν οι διακόπτες Smart Dials. Πρόκειται για 3 «καινοτόμα» περιστροφικά/πιεστικά κουμπιά, τοποθετημένα κάτω από την οθόνη του συστήματος infotainment, που ενσωματώνουν έξυπνα απτικά και ψηφιακά χαρακτηριστικά, για μια πιο διαισθητική εμπειρία.

Καθένα εξ’ αυτών διαθέτει μια ψηφιακή οθόνη 32 mm και επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες των οχημάτων, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού (θερμοκρασία καμπίνας, εξαερισμός και θερμοκρασία καθισμάτων, ένταση ήχου του συστήματος infotainment, ένταση εξαερισμού και κατεύθυνση αέρα, drive modes, ακόμα και το zoom του χάρτη πλοήγησης).

Τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης είναι εξελιγμένα και... αναρίθμητα, με έως και 10 αερόσακους στη διάθεση οδηγού και επιβατών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο Superb συναντά κανείς συστήματα όπως Turn Assist, Crossroad Assist, Emergency Steering Assist, και αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος όταν εντοπιστεί πεζός στο πίσω μέρος του οχήματος.

Όσον αφορά τα κινητήρια σύνολα, υπάρχουν 6 επιλογές: Τρεις κινητήρες βενζίνης, δύο diesel και ένα plug-in hybrid. Για πρώτη φορά υιοθετείται η ήπια υβριδική τεχνολογία στην εισαγωγική έκδοση 1.5 TSI με τους 150 PS, ενώ υπάρχουν και τετρακίνητες εκδόσεις με τους κινητήρες 2.0 TSI και 2.0 TDI. Η ισχύς ξεκινά από τους 150 PS και φτάνει έως τους 265 PS της τετρακίνητης έκδοσης 2.0 TSI.

Η plug-in hybrid υβριδική παραλλαγή είναι διαθέσιμη μόνο στην έκδοση Combi και προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 100 km.

Δείτε αναλυτικά τα κινητήρια σύνολα:

ΚινητήραςΚιβώτιο ΤαχυτήτωνΙσχύς (PS)
Βενζίνη  
1.5 TSI (mHEV)7-speed DSG150
2.0 TSI7-speed DSG204
2.0 TSI7-speed DSG 4x4265
Diesel  
2.0 TDI7-speed DSG150
2.0 TDI7-speed DSG 4x4193
PHEV (μόνο στο Combi)  
1.5 TSI PHEV6-speed DSG204

Το νέο Skoda Superb θα φτάσει στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Test Drive: Skoda Kamiq 1.0TSI 110PS - Δοκιμάζουμε το πρακτικό και ποιοτικό SUV

Skoda: Τα 6 ηλεκτρικά μοντέλα που θα παρουσιάσει ως το 2026 (video-photos)

H Skoda τράβηξε το κάλυμμα από τη δεύτερη γενιά του Kodiaq (photos-video)